Φεστιβάλ / Βραβεία

Κινηματογραφικές Μέρες: Ερχεται το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου

στα 10

Από τις 8 ως τις 16 Απριλίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.

Flix Team
Κινηματογραφικές Μέρες: Ερχεται το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου

Ταινίες με ειδικό βάρος και ξεχωριστή οπτική, διαμαντάκια με διακρίσεις στα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, πρωτοποριακές φωνές, καταξιωμένοι κινηματογραφιστές, αλλά και περίβλεπτες κυπριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής συνθέτουν τον κορμό του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρου - Κινηματογραφικές Μέρες 2022.

Εκτός συναγωνισμού, στο τμήμα Viewfinder προβάλλονται έξι πολυαναμενόμενες ταινίες που έχουν ήδη διακριθεί από τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα τον τελευταίο χρόνο και αποτυπώνουν τα ρεύματα που απορρέουν από τα παγκόσμια φεστιβαλικά κέντρα. Πρόκειται για τις ταινίες «Belfast» του Κένεθ Μπράνα, «Βαγόνι Aριθμός 6» του Γιούχο Κουόσμανεν, «Το Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο» του Γιόακιμ Τρίερ, «Ηδονή» της Νίνια Τίμπεργκ, «Αμνός» του Βάλντιμαρ Γιόχανσον και «Brighton 4th» του Λεβάν Κογκουασβίλι.

kenneth branagh belfast Γυρίζοντας το «Belfast»

Η ομάδα των τριών καλλιτεχνικών διευθυντών κατέληξε σ’ ένα ισορροπημένο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα - Glocal Images, ενώ τέσσερις είναι οι ταινίες Κυπρίων δημιουργών που συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, εκ των οποίων οι δύο συμμετέχουν ταυτόχρονα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Broadway behind the scenes Broadway

Οι επτά διεθνείς ταινίες του τμήματος Glocal Images είναι οι εξής: «Κολλητές» της Ντίνα Ντούμα, «Γιούνι» της Καμίλα Αντίνι, «Utama» του Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι, «Κέλτες» της Μίλιτσα Τόμοβιτς, «Nuuccha» του Βλαντιμίρ Μουνκούεφ, «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά και «107 Μητέρες» του Πέτερ Κέρεκες. Σ’ αυτές προστίθενται οι ταινίες «Ο Aνθρωπος με τις Απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση και «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου, οι οποίες μαζί με το «Patchwork» του Πέτρου Χαραλάμπους και την «Κοιλάδα των Ρόδων» του Χριστόφορου Ροδίτη συμπληρώνουν τη χρυσή τετράδα των κυπριακών ταινιών.

Παύση 607 Παύση

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί και παράλληλο πρόγραμμα προβολών με δύο ταινίες πρόσφατης παραγωγής από το Ισραήλ. Ο λόγος για τις ταινίες «Africa» του Ορεν Γκέρνερ και «All Eyes Off Me» της Χαντάς Μπεν Αρόγια. Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΔΦΚΜΚ με το Φεστιβάλ Cinema South του Ισραήλ και το Israel Cinema Project του Ιδρύματος Τεχνών Ραμπίνοβιτς.

Η συνεργασία ξεκίνησε πέρσι στο Φεστιβάλ Cinema South με το τμήμα «Focus on Cypriot Cinema» και το πάνελ «Get to know the Neighbors», ενώ αντιπροσωπεία από την Κύπρο κατέθεσε μια εικόνα της ανάπτυξης του δημιουργικού οπτικοακουστικού τομέα στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό είχαν προβληθεί στο Ισραήλ οι ταινίες «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή, «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη και «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και όλες τις απαραίτητες πληροφορίας στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com

Διοργανωτές:
Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας | Ριάλτο | RCB
Υπο την Αιγίδα: Δήμου Λεμεσού & Δήμου Λευκωσίας
Χορηγοί Επικοινωνίας: City, Check in, ΡΙΚ
Χορηγός Βραβείου Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη: Authorwave
Χορηγός Φιλοξενίας: Atlantica Miramare
Τεχνική υποστήριξη: Event Pro
Στηρίζουν: Πρεσβεία Ισραήλ, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Goethe, ΤΕΠΑΚ, Ομιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου, ΕΤΑΛ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos Blog, Limassol Today