Buzz

Το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» ζωντανεύει μέσα από μια θεαματική εικαστική εγκατάσταση

στα 10

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Σάιμον Μπερτς ανασυνθέτει το διάσημο σκηνικό της κρεβατοκάμαρας από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Προσφέρεται και για πρόταση γάμου!

Το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» ζωντανεύει μέσα από μια θεαματική εικαστική εγκατάσταση

Αν και δυστυχώς είναι μάλλον λίγο μακριά για να μας επιτρέψει να το επισκεφθούμε, χάρη σε μια φιλόδοξη έκθεση μπορεί κανείς να βρεθεί μέσα στο εμβληματικό, περίτεχνα διακοσμημένο υπνοδωμάτιο που δεσπόζει στην τελική σκηνή λίγο πριν από το φινάλε του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Το πιστό αντίγραφο του διάσημου δωματίου από την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ αποτελεί ένα από τα εκθέματα μιας multi-media έκθεσης που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο στο The 14th Factory, μια γιγαντιαίων διαστάσεων γκαλερί που άνοιξε πρόσφατα στο Λος Αντζελες, στους χώρους μιας παλιάς, εγκαταλελειμμένης βιομηχανικής αποθήκης.

Διαβάστε ακόμη: Η κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ καταρρίπτει μία από τις αγαπημένες μας θεωρίες συνωμοσίας

2001: A Space Odyssey replica 607

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Σάιμον Μπερτς, ιδρυτής επίσης του The 14th Factory, δημιούργησε μαζί με τον αρχιτέκτονα Πολ Κέμπερ τη ρέπλικα του δωματίου που είχε σχεδιάσει για την ταινία ο Γερμανός σκηνογράφος Χάρι Λανγκ, τον οποίο είχε συστήσει στον Κιούμπρικ ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ, όταν ακόμα ο Λανγκ εργαζόταν ως σχεδιαστής στη NASA.

Ο Μπερτς ήθελε από την αρχή να κάνει μια αναφορά στον Κιούμπρικ, καθώς θεωρούσε ότι «η ταινία και η έκθεση μοιράζονται ένα κοινό κεντρικό θέμα, εκείνο της μεταμόρφωσης».

2001: A Space Odyssey replica 607

Δεδομένης, όμως, της συνήθειας του Κιούμπρικ να καταστρέφει τα σκηνικά και τα υλικά των ταινιών του μετά το τέλος των γυρισμάτων, ο καλλιτέχνης θα αντιμετώπιζε ενδεχομένως δυσκολίες στο να στήσει ένα ακριβές αντίγραφο του δωματίου, αν δεν βρίσκονταν μπροστά σε μια ευτυχή σύμπτωση. Οταν ο Μπερτς πρότεινε το πρότζεκτ στον αρχιτέκτονα του The 14th Factory, βρέθηκε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη: οι δύο θείοι του Κέμπερ είχαν δουλέψει ως σχεδιαστές στην ταινία του Κιούμπρικ και είχαν γνωρίσει από πρώτο χέρι το συγκεκριμένο σκηνικό 50 χρόνια πριν, κάτι που έδωσε στους δύο καλλιτέχνες πρόσβαση σε ανέκδοτες πληροφορίες!

Οσο για το κοινό, όχι μόνο μπορεί να βρεθεί μέσα στο δωμάτιο, αλλά όπως αποδεικνύει μια φωτογραφία στο instagram, ένα αθεράπευτα ρομαντικό σινεφίλ ζευγάρι αποφάσισε να επισημοποιήσει εκεί και τους αρραβώνες του!


Αν λοιπόν έχετε την τύχη να βρεθείτε στο Λος Αντζελες, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Περισσότερος Στάνλεϊ Κιούμπρικ