Buzz

Η κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ καταρρίπτει μία από τις αγαπημένες μας θεωρίες συνωμοσίας

στα 10

H Bίβιαν Κιούμπρικ σπάει τη σιωπή της και ξεκαθαρίζει το σεληνιακό τοπίο: όχι, ο πατέρας της δεν «σκηνοθέτησε» την προσελήνωση το 1969.

Η κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ καταρρίπτει μία από τις αγαπημένες μας θεωρίες συνωμοσίας

Ισως το έχετε ακούσει, ίσως το έχετε μελετήσει και μπορείτε να κάνετε λίστα με τα επιχειρήματά σας (υπέρ ή κατά), μπορεί κάτι να έχει πάρει το αυτί σας αλλά δεν ξέρετε λεπτομέρειες. Μία από τις πιο αγαπημένες και διάσημες θεωρίες συνωμοσίας είναι ότι η προσελήνωση της NASA το 1969 δεν ήταν αληθινή, αλλά σκηνοθετημένη για να κερδίσουν οι Αμερικανοί τις εντυπώσεις στην ανεπίσημη αλλά αισθητή «κόντρα του διαστήματος» (Space Race) με τη Σοβιετική Ενωση.

Η «τριπαρισμένη» εικόνα, λεπτομέρειες στην ανάλυσή της (στην απεικόνιση του εδάφους, την κίνηση, το λόγο των αστροναυτών) και το γεγονός ότι πολλά από τα αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, πετρώματα, επίσημα πρακτικά της NASA) καταστράφηκαν ή χάθηκαν έκαναν τους συνωμοσιολόγους να επιμένουν για χρόνια ότι η Αμερική είχε λόγους να σκηνοθετήσει την προσελήνωση και να παραπλανήσει το αμερικανικό και διεθνές κοινό με μία ευφάνταστη προπαγάνδα.

Θυμηθείτε κι αυτό: Οταν η 17χρονη κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε το ελεύθερο να κινηματογραφεί τα γυρίσματα της «Λάμψης»

vivian jubrick 607

Η πιο διάσημη θεωρία μάλιστα, έβαζε την όλη ιστορία σε... κινηματογραφικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τις φήμες, το όλο κόλπο είχε στηθεί, σκηνοθετηθεί και μονταριστεί από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος χρησιμοποίησε τις γνώσεις και τα εργαλεία που είχε πρόχειρα από το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Για χρόνια αυτό το inside joke θα είχε αναφορές στην ποπ κουλτούρα - από στίχους τραγουδιών μέχρι σπόντες σε επεισόδια των Simpsons.

Σήμερα, έρχεται η κόρη του θρυλικού σκηνοθέτη για να καταρρίψει τις συνωμοσιολογίες. Με ένα tweet της στον προσωπικό της λογαριασμό απαντά για πρώτη φορά και ξεκαθαρίζει το «σεληνιακό» τοπίο.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ιστορία της Βίβιαν Κιούμπρικ και την «επανένωσή» της με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Σύμφωνα με τη Βίβιαν Κιούμπρικ, ο πατέρας της (ένας αληθινός κι avant-garde καλλιτέχνης) δε θα ένωνε ποτέ δυνάμεις με το κατεστημένο της κυβέρνησης των Η.Π.Α. σε κάτι που θα εξαπατούσε την ανθρωπότητα. «Πώς μπορέσατε να πιστέψετε ότι ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές του ανθρώπου θα έκανε μία τέτοια πράξη προδοσίας;» λέει ανάμεσα σε άλλα η Βίβιαν, η οποία χαρακτηρίζει όλη αυτή τη φήμη ως «τεράστιο ψέμα».

Δείτε το tweet της:

faked moon landing Kubrick 607

Περισσότερος Στάνλεϊ Κιούμπρικ: