Buzz

O «Πινόκιο» που δεν πρόλαβε να κάνει ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ

στα 10

Μια δική του εκδοχή του «Πινόκιο» και ένα ακόμη φιλμ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν τα σχέδια που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, λίγο πριν το θανατό του το 1999.

O «Πινόκιο» που δεν πρόλαβε να κάνει ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Την είδηση αποκάλυψε o προσωπική βοηθός και φίλος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για περισσότερα από 30 χρόνια, Εμίλιο Ντ' Αλεσάντρο, o οποίος δήλωσε στον Guardian πως ο σκηνοθέτης ήθελε να κάνει μια ταινία για την ιστορία του Πινόκιο αλλά και για το Monte Cassino, μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Στάνλεϊ ενδιαφερόταν να κάνει τον Πινόκιο. Με έστειλε να αγοράσω ιταλικά βιβλία σχετικά με την ιστορία... Ηθελε να το κάνει με το δικό του τρόπο, γιατί αρκετοι "Πινόκιο" είχαν γίνει. Ηθελε να κάνει κάτι μεγάλο. Ελεγε πως "θα ήταν ωραίο να κάνουμε τα παιδιά να γελάσουν και να νιώσουν χαρούμενα με αυτόν τον Πινόκιο"», αποκάλυψε ο Ντ' Αλεσάντρο.

Ο Ντ' Αλεσάντρο εξήγησε πως ο Κιούμπρικ ήθελε να κάνει μια παιδική ταινία για τα εγγόνια του, ενώ επεσήμανε πως αυτό ήταν ένα τελείως διαφορετικό πρότζεκτ από το «A.I: Τεχνητή Νοημοσύνη» που τελικά σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και που είχε αμυδρά επαφή με την ιστορία του Πινόκιο.

Διαβάστε ακόμη: Ο Κάρι Φουκουνάγκα σκηνοθετεί τον «Ναπολέοντα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ!

Stanley Kubrick 607 Ο Εμίλιο Ντ' Αλεσάντρο μαζί με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ

O πιστός φίλος και βοηθός του αποκάλυψε πως ο Κιούμπρικ ήθελε να κάνει μια ταινία για τη μάχη του Μόντε Κασίνο που ήταν μια από τις πιο αιματηρές του Β' Παγκόσμίου Πολέμου και είχε ζητήσει από τον Ντ' Αλεσάντρο να μελετήσει την περιοχή (ήταν το μέρος που είχε γεννηθεί) και τις συνέπειες της καταστροφικής μάχης. Ο Φιλίπο Ουλιβιέρι που έγραψε μαζί με τον Ντ' Αλεσάντρο το βιβλίο «Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κι Εγώ: Τριάντα Χρόνια στο Πλευρό του» (το οποίο μόλις μεταφράστηκε στα αγγλικά) δηλώνει: «Ο Κιούμπρικ ήθελε να μάθει τα πάντα γύρω από την βομβιστική επίθεση, την καταστροφή του πατρικού σπιτιού του Εμίλιο, βρήκε ακόμη ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο κοντά στο Κασίνο και σκέφτηκε πως θα ήταν ιδανικό κατάλυμμα για το συνεργείο και τους ηθοποιούς.»

Σύμφωνα με τον Ντ' Αλεσάντρο, ο Κιούμπρικ άρχισε να σκέφτεται αυτά τα δύο σχέδια, τον Πινόκιο και τη μάχη του Μόντε Κασίνο, το 1999, όταν γύριζε το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» που θα ήταν τελικά και το κύκνειο άσμα του.

Διαβάστε ακόμη: Τα χαμένα σενάρια του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Stanley Kubrick

Διαβάστε ακόμη: