Buzz

Τα χαμένα σενάρια του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

στα 10

Tρία ημιτελή σχέδια του Στάνλεϊ Κιούμπρικ βγαίνουν από το συρτάρι και ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν ακόμη περισσότερο τη μεταθανατια φήμη του δημιουργού τους.

Τα χαμένα σενάρια του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Το πιο γνωστό ίσως ημιτέλές σχέδιο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (εκτός απο το «Α.I» που ευτύχησε να πέσει στα χέρια του Στίβεν Σπίλμπεργκ) είναι η ταινία για τον Ναπολέοντα που δεν γυρίστηκε ποτέ. Κι, όμως, ο Κιούμπρικ είχε προχωρήσει αρκετά την παραγωγή της, Είχε στείλει συνεργεία στο Βατερλώ για να γίνουν δοκιμές της εικόνας, είχε πείσει το στρατό της Ρουμανίας να του δανείσει 40.000 πεζοναύτες και 10.000 άλογα για τις σκηνές μάχης και είχε προσπαθήσει πολύ να εξασφαλίσει τον Ντέιβιντ Χέμινγκς και την Οντρεϊ Χεπμπορν για να κρατήσουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. To «Waterloo» του Ρώσου Σεργκέι Μπονταρτζούκ, που βγήκε στις αίθουσες το 1970, όμως, ανέκοψε το ενδιαφέρον για την ταινία του Κιούμπρικ, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ, μέχρι και το θάνατο του να την κάνει πραγματικότητα.

Από τα πιο άγνωστα ημιτελή του σχέδια, το «Lunatic at Large» για τη σχέση ενός σχιζοφρενή δολοφόνο με μια ακροβάτισσα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή πιο κοντά στο να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Ηταν το 2006 όταν ο γαμπρός του Κιούμπρικ, Φίλιπ Χομπς, ανακάλυψε ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του σκηνοθέτη, μια περίληψη του σεναρίου γραμμένη από τον pulp συγγραφέα Τζιμ Τόμσον (γνωστό για τη συνεργασία του στο σενάριο του «Τhe Killing» του 1956, αλλά και του βιβλίου «Ο Δολοφόνος Μέσα Μου» που γύρισε με επιτυχία το 2010 ο Μάικλ Γουιντερμπότομ).

Το σενάριο της ταινίας γράφεται αυτή τη στιγμή από τον συγγραφέα Στίβεν Ρ. Κλαρκ και ο Χομπς πιέζει για την πραγματοποιήση του με τον Βρετανό σκηνοθέτη διαφημιστικών Κρις Πάλμερ στη καρέκλα του σκηνοθέτη και τον Σαμ Ρόκγουελ και την Σκάρλετ Γιόχανσον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το «Lunatic at Large» δεν είναι, όμως, το μοναδικό σχέδιο του Κιούμπρικ που μπαίνει σε παραγωγή. Μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο «God Fearing Man» με την ιστορία μιας τράπεζας στις αρχές του 20ου αιώνα και ένα δράμα για τον Εμφύλιο με τίτλο «Downslope» βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε προπαραγωγή.

Για τον «Ναπολέοντα» κανείς;