Buzz

Το «ψεύτικο» γράμμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που έγινε viral!

στα 10

Εδώ και μέρες κυκλοφορεί στα social media ένα γράμμα που υποτίθεται ότι έγραψε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στην MGM, όταν πληροφορήθηκε τη φήμη για ένα σίκουελ του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Οσο viral κι αν είναι, όμως, δεν το κάνει αληθινό.

Το «ψεύτικο» γράμμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που έγινε viral!

Τις τελευταίες ημέρες είναι αδύνατον να μην έχετε πετύχει στο timeline σας ένα γράμμα που υποτίθεται ότι έγραψε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στην MGM τον Αύγουστο του 1970, όταν πληροφορήθηκε τις φήμες για ένα επικείμενο σίκουελ του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» στο οποίο ο σκηνοθέτης με χαρακτηριστικό ύφος, περισσή οργή και μαύρο χιούμορ αναφέρει τα εξής στον υπεύθυνο του στούντιο:

«Εχω πληροφορηθεί ότι εσείς και το στούντιο σας σκέφτεστε την παραγωγή ενός σίκουελ για το "2001: Α Space Odyssey" παρά τις αντιρρήσεις μου. Ο δικηγόρος μου με ενημερώνει ότι ενώ έχετε το δικαίωμα και, νομικά, είναι πολύ λίγα αυτά που μπορώ να κάνω για να σας εμποδίσω. Οπως και να 'χει όμως, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι έχω στη ιδιοκτησία μου το κόκκαλο από την ταινία - αυτό που ο Moonwatcher πετάει στον ουρανό. Αν επιχειρήσετε να κάνετε ένα σίκουελ θα χώσω αυτό το κόκκαλο τόσο βαθιά μέσα στον κώλο σας που θα χρειαστεί μια ακόμη ανεξερεύνητη εξωγήινη ευφυία για να βρείτε τρόπο να το βγάλετε. Σοβαρά τώρα, μην παίζετε μαζί μου

Δείτε εδώ αυτούσιο το γράμμα:

2

To γράμμα δεν είναι παρά μέρος ενός χιουμοριστικού δημοσιεύματος που αναφέρει μια ολόκληρη ιστορία που θέλει την MGM να αναθέτει στον Ρότζερ Κόρμαν να γυρίσει το σίκουελ του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» - πράγμα που δεν συνέβη ποτέ - περιλαμβάνοντας επιπλέον και υποτίθέμενα storyboards από την εκδοχή του Κόρμαν αλλά και μία αφίσα για το σίκουελ.

2

2

To (αληθινό) σίκουελ του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», με τίτλο «2010», γυρίστηκε το 1984 από τον Πίτερ Χάιαμς, βασισμένο στο «2010: Odyssey Two» του Αρθουρ Σ. Κλαρκ και αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει το παραπάνω γράμμα, είχε τις ευλογίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ Οπως αναφέρει ο Χάιαμς:

«Αν είχα την αποδοχή του Κιούμπρικ θα έκανα ταινία. Αν όχι, δεν θα την έκανα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ να κάνω το φιλμ αν δεν είχα τις ευλογίες του Κιούμπρικ. Είναι ένα από τα είδωλα μου, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που περπάτησαν ποτέ στη Γη. Πάνω κάτω μου είπε σε μια μεγάλη συζήτηση: "Σίγουρα. Προχώρα. Κάντο. Δεν με νοιάζει. Και μην φοβάσαι. Απλά πήγαινε και κάνε τη δική σου ταινία.»

Με αφορμή το ψεύτικο γράμμα που έγινε viral, ο Βρετανός συγγραφέας Γκίντεον Ντεφόε (διάσημος για τη σειρά των βιβλίων του «The Pirates») έφτιαξε ένα ακόμη γράμμα που βάζει στη θέση τους όσους πίστεψαν και αποθέωσαν για την τόλμη του ακόμη μια φορά τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ:

2

Διαβάστε ακόμη: