Buzz

Στάνλεϊ Κιούμπρικ: μια συνέντευξη πιο συναρπαστική κι από μια παρτίδα σκάκι

στα 10

Ακούστε τη σπάνια ωριαία συνέντευξη που έδωσε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο περιοδικό New Yorker το 1965 κι ανακαλύψτε όσα δεν ξέρατε για έναν πολύ έξυπνο και πολύ πολύ αστείο δημιουργό.

Στάνλεϊ Κιούμπρικ: μια συνέντευξη πιο συναρπαστική κι από μια παρτίδα σκάκι

Η συνέντευξη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στον Τζέρεμι Μπέρνσταϊν του «The New Yorker» είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση από πολλές απόψεις. Στο σκηνοθέτη ποτέ δεν άρεσε να δίνει συνεντεύξεις, ιδιαίτερα μεγάλες – αυτή εδώ όμως διαρκεί 76 ολόκληρα λεπτά, το καθένα με ξεχωριστή σημασία! Εκείνο που πάντα άρεσε, αντίθετα στον Κιούμπρικ ήταν το σκάκι κι ο Μπέρνσταϊν, φυσικός και συγγραφέας, ήταν δεινός παίκτης. Οι δυο άντρες πρωτοσυναντήθηκαν τον Απρίλιο του 1965: ο Μπέρνσταϊν ήθελε να γράψει ένα μικρό άρθρο στο περιοδικό για τη συνεργασία του Κιούμπρικ με τον Αρθουρ Σι Κλαρκ, ένα νέο πρότζεκτ που επρόκειτο να είναι η «Οδύσσεια του Διαστήματος». Η μεταξύ τους εκτίμηση ήταν αμοιβαία κι έτσι ο Μπέρνσταϊν επισκέφθηκε ξανά τον Κιούμπρικ στην Αγγλία, στα τέλη της ίδιας χρονιάς, μένοντας εκεί για το μεγαλύτερο μέρος του γυρίσματος της ταινίας. Κάθε μέρα, στα διαλείμματα, ο Μπέρνσταϊν κι ο Κιούμπρικ έπαιζαν σκάκι. Οχι μόνο: μιλούσαν για το σινεμά και για τη ζωή του Κιούμπρικ, σε μια μεγάλη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο «New Yorker» με τον παιχνιδιάρικο τίτλο «How About a Little Game?».

Η αγάπη του Κιούμπρικ για την τεχνολογία και τα καινούρια gadgets ήταν παροιμιώδης. Ενα απ’ τα αντικείμενα που τον είχαν συνεπάρει ήταν το μαγνητόφωνο. Ηχογραφούσε μάλιστα εκεί τα σενάριά του, αντί να τα γράφει. Οπως έλεγε η γυναίκα του, Κριστιάν, «ο Στάνλεϊ προτιμά να έχει οκτώ μαγνητόφωνα και μόνο ένα παντελόνι.» Ετσι, κατά επιμονή του Κιούμπρικ, η συνέντευξή του με τον Μπέρνσταϊν καταγράφηκε σ’ ένα από τα δικά του μαγνητόφωνα, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για την εποχή. Μάλιστα, όταν η απομαγνητοφώνηση επρόκειτο να δημοσιευτεί στον «New Yorker» και ο Μπέρνσταϊν ήθελε να συμπεριλάβει ένα απόσπασμα που δεν άρεσε στον Κιούμπρικ, ο σκηνοθέτης του είπε, «ξέρω ότι είναι γραμμένο στην κασέτα, αλλά εγώ θα το αρνηθώ παρόλ’ αυτά!»

Στα 76 λεπτά της συνέντευξης, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με πρωτοφανή άνεση, μιλάει για τα πάντα, από τους κακούς βαθμούς του στο σχολείο, μέχρι τις απόψεις του για την εξερεύνηση του διαστήματος και την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Η συνέντευξη του Τζέρεμι Μπέρνσταϊν με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ έγινε σε πολλά μικρά μέρη, από τις 27 Νοεμβρίου του 2965, μέχρι τις αρχές του 1966. Προς το τέλος της, ο Κιούμπρικ αναφέρει στη συζήτηση ότι έχει ήδη γυρίσει 25.000 μέτρα φιλμ, δηλαδή περίπου 15 ώρες. Το καλύτερο; Επειδή, ναι, η συνέντευξη ήταν μαγνητοφωνημένη, μπορείτε να την ακούσετε ολόκληρη παρακάτω. Για ορεκτικό, διαβάστε το «How About a Little Game?» του Τζέρεμι Μπέρνσταϊν στο «The New Yorker» εδώ.

Διαβάστε ακόμα: