Buzz

Πόσο κοντά βρέθηκε ο HAL του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» στην ΙΒΜ;

στα 10

Δύο έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τη σχέση του κομπιούτερ HAL από το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ με την ΙΒΜ.

Πόσο κοντά βρέθηκε ο HAL του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» στην ΙΒΜ;

Για χρόνια διάσημος ως το κομπιούτερ με τα τρια γράμματα που προηγούνται του ΙΒΜ, o HAL του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» αποκαλύπτεται τώρα, 45 χρόνια μετά τη γέννησή του, πως είχε τελικά μια αμυδρή σχέση με τον εταιρία - κολοσσό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ακόμη κι αν όλοι οι συνεργάτες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ επιμένουν ακόμη και σήμερα πως δεν υπήρχε η παραμικρή σύνδεση.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το γράμμα που ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ έστειλε στον παραγωγό του στην MGM προκειμένου να ενημερωθεί αν η ΙΒΜ γνώριζε πως ένας από τους «πρωταγωνιστές» του «2001:Η Οδύσσεια του Διαστήματος» θα ήταν ένα κομπιούτερ με ψυχικές διαταράχές. Διαβάστε το εδώ.

2

H απάντηση που ήρθε από τον Ρότζερ Καράς ήταν καθησυχαστική και ανέφερε πως όλα είναι εντάξει με την ΙΒΜ, εφόσον τίποτα δεν θα συνδέει το όνομά της με το ελάττωμα του HAL και γενικά πως δεν θα αναφέρεται πως το κομπιούτερ της ταινίας ήταν κατασκεύασμα της εταιρίας. Διαβάστε το εδώ.

ibm

Ωστόσο, είναι γεγονός πως ένας IBM 740 χρησιμοποιήθηκε για τη σύνθεση της φωνής του HAL, αλλά και πως η όλη λειτουργία του HAL βασίστηκε πάνω στους δημοφιλείς στα τέλη της δεκαετίας του '60 υπολογιστές της ΙΒΜ.

Διαβάστε ακόμη