Ενημέρωση

Μια instagram ξενάγηση στη μεγαλύτερη έκθεση για τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ

στα 10

Στο Los Angeles County Museum of Art, φιλοξενείται από τις αρχές του μήνα και μέχρι τον Ιούνιο του 2013, μια εκτενής έκθεση για το έργο και τον κόσμο του σπουδαίου σκηνοθέτη. Σας πάμε μια βόλτα, μέσω του instagram.

Μια instagram ξενάγηση στη μεγαλύτερη έκθεση για τον  Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Τελειομανής αλλά και μυστικοπαθής, συναρπαστικά διάσημος αλλά σχεδόν ερημίτης, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν υπήρξε ένας εύκολος ή ανοιχτός άνθρωπος όσο ήταν εν ζωή. Αναμφίβολα υπήρξε όμως σπουδαίος, ένας σκηνοθέτης που άφηνε το δικό του στίγμα σε κάθε κινηματογραφικό είδος με το οποίο καταπιανόταν είτε αυτό ήταν η επιστημονική φαντασία είτε μια ταινία εποχής. Κι αν κανείς δεν αμφέβαλε ποτέ για την αξία του έργου του, πλέον δεκατρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο μύθος του εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Κι ενώ η κριτική αποτίμηση της δουλειάς του, των νοημάτων, της τεχνικής, της σημασίας του, έχει να επιδείξει ήδη μια αξιοπρόσεκτη βιβλιογραφία, αυτή η έκθεση στο LACMA, μας δίνει μια σπάνια ευκαιρία να κοιτάξουμε τον μύθο του μέσα από όλα όσα τον δημιούργησαν.

Από τις μηχανές που χρησιμοποιούσε σαν φωτογράφος στο περιοδικό Look στη δεκαετία του '50 μέχρι τα σενάρια με τις φωτογραφίες του, τις πειραγμένες του κάμερες, δεκάδες props και κοστούμια, τα υλικά της έρευνας για τις ταινίες που ετοίμαζε, μέχρι την ίδια την καρέκλα από την οποία σκηνοθετούσε, η έκθεση ανασυνθέτει με αληθινά εντυπωσιακό τρόπο τον σύμπαν του Κιούμπρικ και γοητεύει τους επισκέπτες, που γεμίζουν το instagram με στιγμιότυπα τα οποία μας κάνουν να ονειρευόμαστε το ταξίδι ως το Λος Αντζελες.

Δείτε πιο κάτω κάποιες από τις φωτογραφίες που δίνουν μια γενική εικόνα του τι περιλαμβάνει η έκθεση και κατεβείτε στο gallery για πολλές περισσότερες και μεγαλύτερες εικόνες.

boyens

Το σενάριο της «Λάμψης», με μια μικρή χειρόγραφη προσθήκη του Κιούμπρικ, που κάνει μια σημαντική διαφορά. Η έκθεση περιλαμβάνει τα αυθεντικά shooting scripts του σκηνοθέτη απ, όλες σχεδόν τις ταινίες του.

boyens

Αναπαράσταση του «War Room» από το «Dr Strangelove», ένας μόνο από τους χώρους των ταινιών του, που μπορείτε να δείτε τρισδιάστατους.

boyens

Το μωρό από την «Οδύσσεια του Διαστήματος» ένα από τα εντυπωσιακά props του φιλμ, που αποτελούν μερικά από τα highlights της έκθεσης

boyens

Κοστούμια χιμπατζήδων από την ίδια ταινία. Η δουλειά του Ντόναλντ Τράμπολ υπεύθυνου για τα ειδικά εφέ του φιλμ, παρουσιάζεται κι επεξηγείται με λεπτομέρεια στον χώρο.

boyens

Το Korova Milkbar από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», υπάρχει στον χώρο σχεδόν αυτούσιο, όπως και πολλά props, αλλα και μια σειρά από άλλα υλικά, όπως concept art, ή αποκόμματα εφημερίδων για τον αντίκτυπο της ταινίας.

boyens

Μια γραφομηχανή, δυο πολύ τρομακτικά κοριτσάκια και ένα τσεκούρι στον τοίχο. Μια μικρή μόνο γωνιά από το δωμάτιο που είναι αφιερωμένο στη «Λάμψη».

boyens

To «Napoleon», όπως και το «Artificial Inteligence», που αργότερα γύρισε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, είναι δυο από τις ταινίες που δεν έκανε ποτέ ο Κιούμπρικ, ακόμη κι αν δούλεψε για χρόνια την προετοιμασία τους. Κι αυτές έχουν το δικό τους χώρο στην έκθεση

Δείτε στο gallery πολλές περισσότερες ακόμη φωτογραφίες.