Buzz

«Α.Ι.: Τεχνητή Νοημοσύνη»: Δείτε καρέ-καρέ το homage του Σπίλμπεργκ στον Κιούμπρικ

στα 10

Eνα video essay αποδεικνύει, καρέ καρέ, πώς ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παρέλαβε το πρότζεκτ του Στάνλεϊ Κιούμπρικ με περισσή ευλάβεια για το έργο του μεγάλου δασκάλου. Δείτε το βίντεο...

«Α.Ι.: Τεχνητή Νοημοσύνη»: Δείτε καρέ-καρέ το homage του Σπίλμπεργκ στον Κιούμπρικ

Το «Α.Ι.: Τεχνητή Νοημοσύνη» ήταν το 2001 η ταινία που ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δοκιμάστηκε σε κάτι σκοτεινότερο από τα δικά του δείγματα επιστημονικής φαντασίας. Με πρωταγωνιστή τον πιτσιρικά Χάλεϊ Τζόελ Οσμεντ, πλαισιωμένο από τους Τζουντ Λο, Φράνσις Ο' Κόνορ, Γουίλιαμ Χαρτ και Μπρένταν Γκλίσον, η ιστορία του πρώτου παιδιού-ρομπότ, προγραμματισμένου να αγαπά τους γονείς που το υιοθετούν (για να το εγκαταλείψουν στο δάσος) ήταν μία σύνθετη διαπεραστική ματιά στον κόσμο των ενηλίκων που αποδεικνύεται απογοητευτικός και συχνά εφιαλτικός.

Ο Σπίλμπεργκ παρέθεσε μία παραλλαγή του παραμυθιού του «Πινόκιο» με το ρομπότ που λαχταρά να γίνει αγοράκι, διέσχισε το σύμπαν του μύθου του «Μάγου του Οζ» σε μία sci-fi περιπλάνηση ενός αλά «Blade Runner» κόσμου και κατέθεσε τελικά μία παραβολή για την απόλυτη, αθώα αγάπη.

Δείτε κι αυτό: Οταν συγκινήθηκε ο Σπίλμπεργκ: δείτε το βίντεο της ακρόασης του πιτσιρικά Χένρι Τόμας για τον «Eξωγήινο»

Οσες όμως κι αν ήταν οι αναφορές στα διάσημα κλασσικά, η μεγαλύτερη κινηματογραφική ταύτιση υπήρξε με το σύμπαν του σκηνοθέτη, ο οποίος είχε αρχικά αναλάβει να δώσει εικόνα, συναίσθημα και στιβαρό βάρος στην ταινία: το «Α.Ι.: Τεχνητή Νοημοσύνη» ήταν πρότζεκτ του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το σχεδίαζε και το μελετούσε από τα 70ς, ήταν έτοιμος να το αναλάβει μετά το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» όταν ο ξαφνικός του θάνατος το 1999 ττο άφησε ακέφαλο.

Ο Σπίλμπεργκ γλύστρησε στη σκηνοθετική καρέκλα με όλο το βάρος στους ώμους του. Και παρέδωσε μία ταινία όπου η Κιουμπρική εικονογραφία, συμμετρία, γεωμετρία είναι όλες παρούσες, παρόλο που ο συνήθης κυνισμός του εκλιπόντος σκηνοθέτη έχει ντυθεί με τη σήμα-κατατεθέν ζεστασιά του Χολιγουντιανού παραμυθά.

Δείτε κι αυτό: Τα χρώματα στις ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Εχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον πώς ο Σπίλμπεργκ φροντίζει να φωτίζει το έργο του Κιούμπρικ με σκηνές/σεκάνς και πλάνα που αποτελούν κλείσιμο ματιού για τους σινεφίλ.

Δείτε το βίντεο:

.

Δείτε περισσότερα: