Buzz

Τι θα ήταν ο Γουές Αντερσον χωρίς τον Γιασουτζίρο Οζου;

στα 10

Σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό; Κι όμως οι δύο κινηματογραφιστές μοιράζονται αρκετά κοινά - τόσο στο εικαστικό τους σύμπαν, όσο και στην τρυφερότητα της ουμανιστικής ματιάς τους. Δείτε το υπέροχο βίντεο...

Τι θα ήταν ο Γουές Αντερσον χωρίς τον Γιασουτζίρο Οζου;

Είναι ο Γιασουτζίρο Οζου μία από τις επιρροές του Γουές Αντερσον; Ακόμα κι αν όχι συνειδητά, η μελέτη της Καναδής φοιτήτριας Κινηματογράφου Αννα Κάτλεϊ - ενός βίντεο που ανακαλύψαμε στο vimeo - αποδεικνύει ότι ναι. Μπορεί να μην περνάει από το μυαλό κανενός αρχικά, αλλά μία πιο κοντινή προσεχτική ματιά αποδεικνύει ότι οι δύο δημιουργοί μοιράζονται μία παρόμοια αισθητική και μία κοινή θεματική.

Δείτε ακόμη:

Wes Ozu 607 1

Οπως εξηγεί και η Κάτλεϊ στο σπικάζ της, μπορεί ο Αντερσον να είναι πιο επιδειξιομανής στην πολύχρωμη καλλιγραφική αισθητική του και εραστής της χαοτικής δράσης, ενώ ο Οζου παραμένει πιο διακριτικός και ήρεμος στα κάδρα του, όπως υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στη χρήση της συμμετρίας, στον πρωταγωνιστικό σχεδόν ρόλο του χώρου (τα πατρικά σπίτια κυρίως), στο συμβολισμό των χρωμάτων ή του γκρο πλαν και στο πώς και οι δύο μένουν πιστοί στους ηθοποιούς τους.

Διαβάστε ακόμη: Η Κλερ Ντενί δεν είχε αγαπημένο σκηνοθέτη, μέχρι που γνώρισε τον Γιασουτζίρο Οζου

Wes Ozu 607 2

Κι όσο αφορά την καρδιά των ταινιών τους: ιστορίες οικογενειών που διαβρώνονται, παράξενες σχέσεις γονιών-παιδιών, νοσταλγία, ουμανιστική τρυφερότητα και μία διάχυτη μελαγχολία υπογραμμίζουν επίσης την παράλληλη θεματική ανάμεσα στους δύο σκηνοθέτες.

Πατήστε το play. Η Κάτλεϊ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Στις 13 Οκτωβρίου 2017, το Flix it στη Στέγη, προβάλλει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, τις ταινίες του Γιασουτζίρο Οζου, «Late Autumn» και «An Autumn Afternoon», σε ανακαινισμένες κόπιες από τα Shochiku Studios σε συνεργασία με το BFI.
Για κρατήσεις εισιτηρίων επισκεφθείτε το site της Στέγης

Δείτε ακόμη: