Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2018: Αγαπητέ Ιντρις Ελμπα, μετά το «Yardie» δεν χρειάζεται να ξανασκηνοθετήσεις

of 10

Μεταξύ Τζαμάικα και Χάκνεϊ στη δεκαετία του '80 εκτυλίσσεται η πρώτη σκηνοθετική δουλειά τού συναρπαστικού ηθοποιού και άντρα, που όχι, δεν επιδεικνύει μαεστρία σ' αυτή την πλευρά του σινεμά.

Berlinale 2018: Αγαπητέ Ιντρις Ελμπα, μετά το «Yardie» δεν χρειάζεται να ξανασκηνοθετήσεις

Χρώμα, συναίσθημα και μουσική: αυτοί είναι οι τρεις άξονες στους οποίους επενδύει ο Ιντρις Ελμπα στο «Yardie», την πρώτη ταινία που σκηνοθετεί ο ίδιος (χωρίς να εμφανίζεται καν) κι είναι κι οι τρεις πολύ... όμορφοι, χωρίς περαιτέρω ουσία.

Το 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix είναι όπως πάντα εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα αξίζει να ξέρετε από την Berlinale, την στιγμή που συμβαίνουν.

Ο Ελμπα επιλέγει σωστά και σεμνά, ν' ασχοληθεί στην πρώτη του ταινία με κάτι που του είναι οικείο. Το μυθιστόρημα του Βίκτορ Χέντλεϊ, που ήταν και το αγαπημένο του όταν ήταν παιδί. Η ιστορία παρακολουθεί τον D., ένα 10χρονο αγόρι που μεγαλώνει στην Τζαμάικα, στην Κίνγκστον Τάουν, την εποχή που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ δύο συμμοριών, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το πλαίσιο της ιστορίας τίθεται από την αρχή, μας το λέει ο ίδιος ο D., όταν αναρωτιέται αν στη ζωή του θα πάρει το δρόμο της ηθικής ή το δρόμο της βίας. Κι όλα δείχνουν ότι θα πάρει τον δεύτερο.

yardie 607

Οταν ο πασιφιστής αδελφός του δολοφονείται, ο D. περνά στην προστασία του King Fox, τοπικού μαφιόζου και εμπόρου κοκαΐνης και στο πλάι του ενηλικιώνεται και γίνεται πρωτοπαλίκαρό του. Ο King Fox θα τον στείλει στο Λονδίνο, για να συνεχίσει εκεί τις αγοραπωλησίες του. Στο Χάκνεϊ, όπου εγκαθίσταται, ο D. από τη μια θα επανασυνδεθεί με την Ιβόν, εφηβική του αγάπη και μητέρα της κόρης του, από την άλλη θα ταράξει τα νερά του υποκόσμου, θα ξεκινήσει τις δικές του μουσικές περιπέτειες και θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε μια αλά αστικό γουέστερν συνάντηση με τον δολοφόνο του αδελφού του.

yardie 607

Οχι, ο Ιντρις Ελμπα δεν έχει καμιά σχέση με την Τζαμάικα, έχει όμως με το Χάκνεϊ του '80, εκεί μεγάλωνε κι εκείνος τα χρόνια όπου εκτυλίσσεται η ταινία, δουλεύοντας ως dj στα κλαμπ της περιοχής. Κι αυτή η πτυχή της ταινίας, η μουσική, είναι και η πιο φυσική κι επιτυχημένη της, διανύοντας τη διαδρομή από το «Kingston Town» ως τους Black Uhuru με στιλάτες δρασκελιές. Πέραν αυτού, ο Ελμπα ζητά στη φωτογραφία τη συνδρομή του συνεργάτη του στο «Luther», Τζον Κόνροϊ και πλημμυρίζει τα πάντα στο χρώμα. Από την πυκνή φύση έξω από την Κίνγκστον Τάουν, στο καφέ της χωμάτινης πόλης, στα γκρίζα κτίρια του Λονδίνου, τα μαύρα υπόγεια, τα εκτυφλωτικά κόκκινα και μωβ και πορτοκαλί και μπλε και πράσινα των εκπληκτικών ρούχων των ηρώων.

yardie 607

Αυτή η χρωματική παλέτα, ωστόσο, γίνεται το φόντο για σκηνοθεσία παραφορτωμένη με κλισέ, ακόμα και με freeze frame, με slow motion, με κάθε τεχνική που θεωρητικά δίνει έμφαση στην τραγικότητα της ιστορίας, τόσο κοινότυπα που καταφέρνει το αντίθετο. Η δομή, ο ρυθμός και οι αισθητικές επιλογές του «Yardie» είναι αγνά παλιομοδίτικες, σε σημείο ρετρό μελοδράματος - αλλά με dreads.

Ομως ούτε και οι ήρωες του «Yardie» έχουν το παραμικρό βάθος (παρότι, ναι, έχουν μια αισθησιακή ένταση), παραμένουν φιλότιμα αλλά σχηματικά πορτρέτα ηρώων βγαλμένων από πατροπαράδοτο γουέστερν, χωρίς ούτε ένα απρόβλεπτο στοιχείο, ή ένα δείγμα τολμηρών επιλογών. Ως αποτέλεσμα, βλέποντας το «Yardie» έχεις όλο το χρόνο να πάρεις ιδέες για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου, να θυμηθείς ρέγκε τραγούδια αν τα άκουγες πριν χρόνια, να ξεφυσήσεις δυο-τρεις φορές από ξεφούσκωμα προσδοκιών και ν' αναρωτηθείς αν η ταινία δεν θα ήταν καλύτερη, εάν έπαιζε σ' αυτήν, έστω σε περιφερειακό ρόλο, ο Ιντρις Ελμπα. Ή αν οποιαδήποτε ταινία δεν θα ήταν καλύτερη, αν έπαιζε σ' αυτήν ο Ιντρις Ελμπα, χωρίς να τη σκηνοθετεί.

Περισσότερες κριτικές από την Berlinale 2018

Το 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix είναι όπως πάντα εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα αξίζει να ξέρετε από την Berlinale, την στιγμή που συμβαίνουν.