Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2018: «3 Μέρες στο Κιμπερόν» ή «Η Ρόμι Σνάιντερ Φωτογραφιζόταν Υπέροχα»

στα 10

Τρεις μέρες κοντά στο τέλος της ζωής της Ρόμι Σνάιντερ, που καταγράφηκαν και στον Τύπο, δίνουν αφορμή για μια γυναικεία ταινία φωτογενή αλλά επιδερμική.

Berlinale 2018: «3 Μέρες στο Κιμπερόν» ή «Η Ρόμι Σνάιντερ Φωτογραφιζόταν Υπέροχα»

«Είμαι μια δυστυχισμένη γυναίκα 42 χρόνων και τ' όνομά μου είναι Ρόμι Σνάιντερ». Αυτό ακούγεται να λέει, με σπαρακτικό χαμόγελο, η Ρόμι Σνάιντερ στην ταινία κι αυτό τη συνοψίζει, μια κι ολόκληρο το φιλμ δεν προσφέρει βαθύτερη γνώση στην ψυχοσύνθεση της μελαγχολικής σταρ, πέρα από τα ήδη γνωστά.

Το 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix είναι όπως πάντα εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα αξίζει να ξέρετε από την Berlinale, την στιγμή που συμβαίνουν.

Το 1981, η Ρόμι Σνάιντερ έμεινε για ένα διάστημα σ' ένα spa στο γαλλικό θέρετρο Κιμπερόν, για να κάνει αποτοξίνωση από το αλκοόλ, προκειμένου να διεκδικήσει με πλεονέκτημα την κηδεμονία του 14χρονου γιου της. Εκεί βρέθηκαν, για τρεις μέρες, τρεις επιπλέον άνθρωποι. Η Χίλντε, η παιδική φίλη της Σνάιντερ που πήγε για να τη συντροφεύσει στην προσπάθειά της. Και δυο απεσταλμένοι του Stern, ο φωτογράφος Ρόμπερτ Λέμπεκ, παλιός γνώριμος κι αγαπημένος της ηθοποιού κι ο δημοσιογράφος Μίχαελ Γιουργκς, έτοιμος να «ξεσκεπάσει» σκανδαλοθηρικά για το περιοδικό τη διαβόητη Ρόμι. Η διαμονή τους στο ξενοδοχείο κι οι εκρηκτικές ώρες που περνούν μαζί της, αποτέλεσαν το υλικό της τελευταίας συνέντευξης της Σνάιντερ που δημοσιεύτηκε ποτέ και το θέμα της ταινίας. Τον ίδιο χρόνο, λίγο αργότερα, ο γιος της Ρόμι Σνάιντερ σκοτώθηκε κι ένα χρόνο αργότερα πέθανε κι η ίδια, βάζοντας τελεία σε μια ζωή γεμάτη έρωτες, μεγαλείο και δυστυχία.

3 days in quiberon 607

Μπορεί το φιλμ της Γερμανίδας Εμιλι Ατέφ να σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας (και, δευτερευόντως, την παλαιότερης εποχής δημοσιογραφία), αλλά σίγουρα δεν είναι μια ταινία για τη γυναικεία ψυχοσύνθεση, γιατί δεν αναλύει καμία ψυχοσύνθεση στ' αλήθεια: μένει στην επιφάνεια, σε μια περιγραφική απόδοση πραγματικών στιγμών. Καθώς ο θεατής συμπληρώνει τα κενά με τις γενικές γνώσεις για τη Ρόμι Σνάιντερ, στην οθόνη ξετυλίγεται μια γυναίκα-κορίτσι, μια ηθοποιός γεμάτη αντιθέσεις, μια εύθραυστη και παντοδύναμη γυναίκα που διαλύεται κι ανασυντίθεται, με τον ναρκισσισμό και τη διαπροσωπική εξουσία μιας σταρ. Η Ρόμι της ταινίας μιλά, μεθά, καπνίζει ασταμάτητα, σαγηνεύει, επιβάλλεται και ζητά βοήθεια, αναπαράγοντας, ωστόσο, ένα μοντέλο ήδη γνωστό: αυτό της μαγνητικής διασημότητας που χρησιμοποιεί και χρησιμοποιείται από τους οικείους της.

3 days in quiberon 607

Το βαρύ φορτίο της ενσάρκωσης της Ρόμι Σνάιντερ αναλαμβάνει η Μαρίε Μπάουμερ, πανέμορφη και διάσημη κυρίως στη γερμανική τηλεόραση ηθοποιός. Προς τιμήν της, καταφέρνει, όχι μόνο να μοιάζει εξαιρετικά στη Σνάιντερ, πράγμα δύσκολο δεδομένης της ξεχωριστής ομορφιάς της, αλλά να παγιδεύει τη μελαγχολία στο βλέμμα της, την πληθωρικότητά της, τη λυγερή σφραγίδα του κορμιού της, τη μοναχικότητα και την ακτινοβολία της. Κι αν δεν πηγαίνει σε μεγαλύτερο βάθος, είναι γιατί το σενάριο δεν της δίνει την ευκαιρία.

3 days in quiberon 607

Οι «3 Μέρες στο Κιμπερόν» είναι μια ταινία ασπρόμαυρη, για την ακρίβεια σε ολόκληρη την γκάμα του γκρίζου, έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, να ταιριάζει με τις πραγματικές φωτογραφίες αυτής της «εκδρομής» που, όντως, δημοσιεύτηκαν λίγο αργότερα στο Stern. Κι αυτή η επιλογή είναι κέρδος για την ατμόσφαιρα της ταινίας: τόσο συμβατική είναι η αφήγηση, τόσο μονοδιάστατοι οι γύρω ήρωες, τόσο στερεοτυπική, όσο και εξ ορισμού γοητευτική, η παρουσίαση της Ρόμι Σνάιντερ, που αν η ταινία ήταν και έγχρωμη, καθόλου δεν θα απείχε από μια απογευματινή βιογραφική τηλεταινία. Τώρα, από τη μια προκαλεί τον θεατή ν' αναζητήσει περισσότερα για το τέλος της Ρόμι Σνάιντερ και, από την άλλη, διατηρεί μια κομψότητα αντάξια της ηρωίδας της. Χωρίς ουσία, αλλά με στιλ.

Περισσότερες κριτικές από την Berlinale 2018

Το 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix είναι όπως πάντα εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα αξίζει να ξέρετε από την Berlinale, την στιγμή που συμβαίνουν.