Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #21 | «Don't Dream It's Over» από το «Adventureland»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #21 | «Don't Dream It's Over» από το «Adventureland»

Καλοκαίρι απογοητεύσεων. Οχι, δεν είσαι τελικά τόσο cool όσο νόμιζες στη γαλαρία των τελειόφοιτων. Οχι, δε θα κάνεις ταξίδια, δε θα αλητέψεις, δε θα δεις τον κόσμο. Ο πατέρας σου χάνει τη θέση του, η κρίση χτυπά την οικογένεια, κι εσύ, ακόμα άβγαλτος στο τι σημαίνει ακριβώς ενήλικη ζωή και υποχρεώσεις, πιάνεις την πρώτη (ηλίθια) δουλειά. Πληρώνει ελάχιστα και σε εξευτελίζει: πέντε κρίκοι ένα τάληρο στο Λούνα Παρκ της περιοχής με όλο το σχολείο να έρχεται για καζούρα, με όλα τα υστερικά παιδάκια (και τους ακόμα πιο υστερικούς γονείς τους) να σε παιδεύουν, με το πιο ωραίο κορίτσι που έχεις δει στη ζωή σου να κάνει το στομάχι σου να ανακατεύεται.

Είσαι λίγο ξερόλας, είσαι εντελώς άβγαλτος, ψάχνεσαι. Εκείνη μοιάζει με ήρεμη δύναμη. Που να ξερες τι θύελλες τη βασανίζουν κι εκείνη. Αυτό όμως κάνουν τα καλοκαίρια - ανοίγουν τα παράθυρα, σε εκθέτουν, σε σπρώχνουν εκτός τειχών, σου δείχνουν τον κόσμο. Οχι αυτόν που ήθελες διαβατήριο. Οχι αυτόν που κρύβεται σε πολύχρωμους χάρτες. Αλλά αυτόν που κουβαλάς μέσα σου, που πρέπει να ανακαλύψεις, πρέπει να αποδεχτείς, οφείλεις να απογειώσεις. Οσο κι αν φοβάσαι.

Adventureland 607 1

Adventureland 607 2

Αdventureland (2009) του Γκρεγκ Μοτόλα, με πρωταγωνιστές τον αμούστακο Τσέσι Αϊζενμπεργκ και την ακόμα αθώα Κρίστεν Στιούαρτ


To καλοκαιρινό mixtape του Flix:


Και κάπου εκεί, μεταξύ καλοκαιρινής βαρεμάρας, μετεφηβικής αφέλειας και ορμονών που καλπάζουν, καταλαβαίνεις ότι ζεις το καλοκαίρι της ζωής σου. Τη μεγάλη περιπέτεια κι ας μην έχεις βγει από τα σύνορα του προαστίου σου. Γιατί αυτή η εμπειρία δεν είναι θέμα γεωγραφίας. Αυτό το adventure δεν έχει land. Θα μπεις στο τούνελ με τα φαντάσματα, θα δέσεις τη ζώνη και θα σφίξεις τα δόντια στο τρενάκι με τις ιλιγγιώδεις κατηφόρες, θα εκτοξευθείς με το σφυρί, θα πάσεις απότομα από τον πύργο του τρόμου. Θα στοχεύσεις, θα αστοχήσεις, θα μάθεις ότι τα παιχνίδια είναι στημένα.

Δεν πειράζει. Δοκιμάζεις, κάνεις λάθη, τεστάρεις ποιος είσαι. Τι σε κάνει αυτό που είσαι: αν θα ρίξεις το πιο δημοφιλές κορίτσι; Αν θα το μάθουν και οι κολλητοί; Πειράζει που είσαι άλλης κοπής αγόρι;

Adventureland 607 3

Adventureland 607 4

Adventureland 607 5

Ολα θα στα ξεκαθαρίσει μία στιγμή. Ενα τραγούδι από τα μεγάφωνα, ένα τραγούδι από την κασέτα με τα αγαπημένα της που θα πέσει όταν ακριβώς πρέπει. Καθόλου δεν πειράζουν τα λάθη. Κανείς δεν ξέρει ποτέ τίποτα. Εμπιστεύσου το στομάχι. Ανοιξε την καρδιά και τα μάτια σου σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Η Adventureland κερνά χιλιάδες φωτάκια κι ο ουρανός πυροτεχνήματα. Τα οποία μοιάζουν να πέφτουν μόνο για τους δυο σας. Η ζωή δεν δίνει πολύ απλόχερα τις ευκαιρίες για μαγεία. Αποτύπωσε την ανάμνηση στην καρδιά σου όπως της αξίζει - με υπερβολή και εξιδανίκευση και δεκάδες εκρήξεις.

Adventureland 607 6

Και μπορεί να μην το ξέρεις τώρα. Αλλά αυτή η μνήμη θα σε κρατά πεισμωμένα ζωντανό, κάθε φορά που η "ενήλικη" ζωή θα σου επιτάσσει να σβήσεις με κυνισμό ένα φως ακόμα.

Now I'm towing my car, there's a hole in the roof
My possessions are causing me suspicion but there's no proof
In the paper today tales of war and of waste
But you turn right over to the T.V. page
Hey now, hey now
Don't dream it's over
Hey now, hey now
When the world comes in
They come, they come
To build a wall between us
We know they won't win

Δείτε τη σκηνή των πυροτεχνημάτων από το «Adventureland» και hey now, hey now, don't dream it's over...



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


Adventureland soundtrack cover 607