Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #14 | «Playground Love» από το «Αυτόχειρες Παρθένοι»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #14 | «Playground Love» από το «Αυτόχειρες Παρθένοι»

Μια ανάμνηση καλοκαιριού που, όπως όλα, τελείωσε, θολή από το χρόνο, με ανάμεικτη μελαγχολία και ευτυχία, σαν να χαζεύεις ένα παλιό άλμπουμ με φωτογραφίες. Δεν υπάρχει ταινία που μεταφέρει περισσότερο αυτή την αίσθηση, από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σοφία Κόπολα, «Αυτόχειρες Παρθένοι», βασισμένο στο εξίσου δυσβάσταχτο και πανέμορφο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη. Πέντε κορίτσια, σύντομα τέσσερα, στα μεσοαστικά προάστια του Ντιτρόιτ του '70, όπως τα βλέπουν τα αγόρια της γειτονιάς: με μια ματιά γεμάτη μυστήριο, θαυμασμό για κάτι το εξωπραγματικό, σαν να κρυφοκοιτάζει μέσα από μια λεπτή κουρτίνα παρατήρησης.

virgin suicides 607


To καλοκαιρινό mixtape του Flix:


virgin suicides 607

Η εφηβεία δεν είναι ηλικία: είναι εποχή, είναι παρακμή, αναστάτωση και γέννηση, είναι μια ορμητική δίψα για ζωή που, αν την αναχαιτίσεις, θα προκαλέσεις τραγωδία. Κι αυτή είναι η ιστορία των αδελφών Λίσμπον που, καταπιεσμένες από τους τρομοκρατημένους και θρησκόληπτους γονείς τους, αποφασίζουν ν' απελευθερωθούν πάση θυσία. Με την ίδια παρόρμηση που φέρνει η αρχή της ζωής, η ανεξήγητη μοναξιά, η αλλαγή, ακόμα, μιας δεκαετίας.

virgin suicides 607

Η Κίρστεν Ντανστ γίνεται η 16χρονη μούσα της Σοφία Κόπολα, ο Εντουαρντ Λάκμαν φωτογραφίζει τα κορίτσια σαν πλάσματα μαγικά, σαν υπάρξεις γεμάτες εσωτερικό φως, σ' ένα σύμπαν που δεν τις αντανακλά.

Ακριβώς το ίδιο μείγμα νωχελικότητας, ρομαντισμού και μελαγχολίας, αποτυπώνει το «Playground Love», γραμμένο από τους Air μαζί με τον Τομά Μαρς των Phoenix (ως Γκόρντον Τρακς) που έμελλε, στην παραγωγή του άλμπουμ, να ξεκινήσει με τη Σοφία Κόπολα τη δική τους σχέση ζωής. Ενα τραγούδι που παγιδεύει το ανεξήγητο, τη στοιχειωμένη παιδικότητα, την απόσταση της μνήμης από την πραγματικότητα, σε μια μελωδία που θέλεις ν' ακούς και να ξανακούς, μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη, ώσπου, πια, να ξορκίσεις τη θλίψη του.

virgin suicides 607

I'm a highschool lover
And you're my favorite flavour
Love is all, all my soul
You're my playground love

Δείτε εδώ το επίσημο video του «Playground Love», με σκηνές από το «The Virgin Suicides»:


Δείτε εδώ και μια εκτέλεση του «Playground Love» από τους Phoenix



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


virgin suicides poster 607