Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #7 | «Our Last Summer» από το «Mamma Mia!»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #7 | «Our Last Summer» από το «Mamma Mia!»

Στη θέση του «Our Last Summer», θα μπορούσε να υπάρχει οποιοδήποτε τραγούδι του «Mamma Mia!», καθώς η ιστορία του αρχικού μιούζικαλ και κατ’ επέκταση της ταινίας διαδραματίζονται όχι απλά κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού αλλά και πάνω σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό φανταστικό νησί που ονομάζεται, ναι, «Καλοκαίρι».

Το «Our Last Summer» όμως είναι επιπλέον εκείνο το τραγούδι που αφηγείται το τελευταίο καλοκαίρι που πέρασε κάθε πιθανός μπαμπάς της Σόφι (η Αμάντα Σέιφριντ στην ταινία) με την Ντόνα και είναι γεμάτο από εκείνη την ανάλαφρη αλλά γλυκόπικρη προσέγγιση της μουσικής των ABBA, η οποία με ύπουλο και άκρως αποτελεσματικό τρόπο καταφέρνει να εμποτίσει την χαρά με μελαγχολία, νοσταλγία και εγκαταλειμμένες υποσχέσεις.

Mamma Mia 607


To καλοκαιρινό mixtape του Flix::


Mamma Mia 607

Το «Our Last Summer», όχι απρόσμενα, είναι εμπνευσμένο από μια νεανική αγάπη που βίωσε ο Μπγιον Ελβεους (όχι στην Ελλάδα, αλλά το Παρίσι) και αποτελεί εκείνο το τραγούδι που χάρισε, μέσα από τους στίχους του, το όνομα Χάρι σε έναν από τους χαρακτήρες της ταινίας. Μπορεί να μην είναι το πιο γνωστό από τα τραγούδια του άλμπουμ «Super Trooper» όπου συμπεριλήφθηκε, καθώς τόσο το ομώνυμο όσο και το «The Winner Takes It All» κατέκτησαν πολύ πιο εύκολα τη θέση τους στην ιστορία, όμως παραμένει ένα χαρακτηριστικό δείγμα της μουσικότητας και της αφηγηματικότητας των τραγουδιών των ABBA, τα οποία ξεκινούσαν ως pop κομμάτια για να αναδειχθούν στη συνέχεια ως πλούσιες συναισθηματικά αφηγήσεις συλλογικών εμπειριών.

Mamma Mia 607

Mamma Mia 607

I can still recall our last summer
I still see it all
In the tourist jam, round the Notre Dame
Our last summer
Walking hand in hand

Ακούστε και δείτε τους Αμάντα Σέιφριντ, Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και Στέλαν Σκάρσγκαρντ να ερμηνεύουν το «Our Last Summer» στην κινηματογραφική εκδοχή του «Mamma Mia!»


Ακούστε εδώ την πρωτότυπη εκδοχή του τραγουδιού από τους ABBA.



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


Mamma Mia Poster