Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #6 | «One Summer's Day» από το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #6 | «One Summer's Day» από το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων»

Κάθε συναρπαστική καλοκαιρινή περιπέτεια, όταν ήμασταν παιδιά, ξεκινούσε πάντα με μια λάθος στροφή. Με ένα νέο μονοπάτι, που ποτέ δεν είχαμε ανακαλύψει μέχρι τότε, να μας καλεί να το εξερευνήσουμε. Κάπως έτσι, λοιπόν, με μια λάθος στροφή που παίρνουν, ένα καλοκαιρινό πρωινό, οι γονείς της 10χρονης Τσιχίρο για να καταλήξουν σε ένα άγνωστο γι’ αυτούς μέρος του δάσους, ξεκινάει και μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που μας έχει δώσει το Studio Ghibli, το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» («Spirited Away») του Χαγιάο Μιγιαζάκι.

Μέσα από αυτή τη «λάθος» διαδρομή ξεκινάει και η ενηλικίωση της Τσιχίρο μέσα σε ένα φανταστικό κόσμο όπου θα μάθει πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να νικήσει τα πάντα, ο σεβασμός για την φύση είναι ό,τι πιο ιερό, αλλά και πως η λαιμαργία της απληστίας μπορεί να σε κάνει να χάσεις πολλά περισσότερα από μόνο την ψυχή σου. O Μιγιαζάκι τα αναδεικνύει όλα αυτά μέσω των υπέροχων κάδρων του, πραγματικά έργα τέχνης.


To καλοκαιρινό mixtape του Flix:


spirited away 607

spirited away 607

Το ταξίδι αγκαλιάζει μουσικά και το soundtrack του Τζο Χισαΐσι, ο οποίος μαζί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Τόκιο, ζωγραφίζει μελωδικά μια καλοκαιρινή μέρα, μια μέρα που μπορεί να ξεκινά ανέμελα, παιχνιδιάρικα, όπως εκείνες οι νότες του πιάνου, που ανοίγουν το κομμάτι «One Summer’s Day», αλλά καταλήγει σε κάτι πιο περιπετειώδες καθώς η ορχήστρα μπαίνει δειλά-δειλά για να συνοδέψει την μελωδία του πιάνου. Είναι το κομμάτι που θα θέσει και τα θεμέλια για το ταξίδι. Κάθε φορά που το ακούμε μας κάνει να νοσταλγούμε τις δικές μας, μικρές ή μεγάλες ανέμελες περιπέτειες τις ημέρες του καλοκαιριού.

spirited away 607

spirited away 607

Ακούστε εδώ το κομμάτι «One Summer’s Day» σε εκτέλεση της London FILMharmonic Orchestra.


Mirai no mae ni sukumu kokoro ga
Itsuka namae wo omoidasu
Sakebitai hodo itoshii no wa
Hitotsu no inochi kaeritsuku basho
Watashi no yubi ni kienai natsu no hi

The heart which is bound before the future
Someday, will remember its name
So loved that I want to scream out, is
One life, the place to return to
At my fingertips, the summer day which doesn't disappear

Δείτε εδώ την Αγιάκα Χιραχάρα να τραγουδά το «One Summer’s Day» στο στάδιο του Μπούτοκαν με τον Τζο Χισαΐσι στο πιάνο και στην διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Τόκιο.



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


spirited away poster 607