Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Ο Αρης Δημοκίδης πιστεύει ότι το θαύμα των Χριστουγέννων could happen here!

στα 10

Merry FLIXmas! Σήμερα, ο δημοσιογράφος της LIFO εξομολογείται στο Flix την ταινία που αγαπά να βλέπει στις γιορτές.

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Ο Αρης Δημοκίδης πιστεύει ότι το θαύμα των Χριστουγέννων could happen here!

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

pet shop

Ο Aρης Δημοκίδης επιλέγει το «It Couldn't Happen Here» (1988) του Τζακ Μποντ

Μια ταινία που μ' αρέσει να βλέπω τα Χριστούγεννα, κι ας μην έχει άμεση σχέση με αυτά, είναι το σουρεαλιστικό, μουσικό φιλμ του Τζακ Μποντ "It Couldn’t Happen Here", με τους Pet Shop Boys. 

Τα πρώτα (και σούπερ πετυχημένα από εμπορικής απόψεως) χρόνια τους, οι Pet Shop Boys δεν έκαναν περιοδείες. Είτε έβγαιναν πολύ ακριβές, ή δεν τους έβγαιναν όπως τις ήθελαν. Σε κάποια στιγμή αποφάσισαν να «στείλουν» για περιοδεία αντί για τους εαυτούς τους μια μουσική ταινία. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το φιλμ It Couldn’t Happen Here στο οποίο ακούγονται όλες οι επιτυχίες τους απ' τους πρώτους δίσκους. 

Το "Here" του τίτλου (τίτλος από τραγούδι τους ουσιαστικά) είναι μια τυπική, γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας, στην οποία ο Νιλ και ο Κρις ζουν διάφορες, ασυνάρτητες ως επί το πλείστον, περιπέτειες που υφαίνονται μεταξύ τους. Η σκηνοθεσία του Τζέιμς Μποντ θυμίζει κατά τόπους Ντέρεκ Τζάρμαν, με τον οποίο άλλωστε συνεργάζονταν ήδη οι Pet Shop Boys.  

Είναι μια απ' τις πιο stoner ταινίες που έχω δει και κάθε Χριστούγεννα που την ξαναβλέπω (με την ίδια απόλαυση) συνειδητοποιώ κάτι περισσότερο, ξεκλειδώνω ένα νέο, μικρό μυστήριό της...»

It Couldn't Happen Here

Σαν μια συνεχή σπαζοκεφαλιά που μπλέκει το παρόν με το παρελθόν, η ταινία κρύβει πολύ περισσότερα απ' όσα φαίνονται στην πρώτη θέαση. Χωρίς φυσικά να είναι τόσο καλή (ίσως ούτε καν «καλή») μού θυμίζει τα φιλμ του David Lynch στα οποία ανά πάσα στιγμή βρίσκεσαι μόλις έναν-δύο συνειρμούς απ' το να αποκωδικοποιήσεις όλα τα μυστικά. Κι όμως, καθώς επιτέλους νιώθεις πως ένωσες όλα τα κομμάτια του παζλ, πάντα διαπιστώνεις ότι σου λείπει ένα - και όπως πλησίαζες, έτσι ξαφνικά απομακρύνεσαι. 

Είναι μια απ' τις πιο stoner ταινίες που έχω δει και κάθε Χριστούγεννα που την ξαναβλέπω (με την ίδια απόλαυση) συνειδητοποιώ κάτι περισσότερο, ξεκλειδώνω ένα νέο, μικρό μυστήριό της, καθώς οι εικόνες ντύνονται από τραγούδια όπως το ομώνυμο It Couldn't Happen Here και τα Opportunities (Let's Make Lots of Money), It's a Sin, What Have I Done to Deserve This?, Love Comes Quickly, Rent, West End Girls, Always on My Mind, Suburbia κ.α.

It Couldn't Happen Here

Οι ίδιοι οι Pet Shop Boys δεν την είχαν σε εκτίμηση. (Ούτε οι κριτικοί, ούτε οι θεατές - όσοι τέλος πάντων πήγαν στα σινεμά να τη δουν όταν παίχτηκε στα τέλη των '80s.)Μια φορά που τους συνάντησα, στα τέλη των '90s, τους μίλησα για την αγάπη μου γι' αυτό το φιλμ κι αυτοί φρίκαραν και θέλησαν να αλλάξουν κουβέντα. «Είσαι ο μόνος μάλλον που του άρεσε» είπαν και γέλασαν. 

Κι όμως! Tο 2020, το British Film Institute (BFI) αποφάσισε να επανεκδώσει το «χαμένο» φιλμ (είχε βγει σε βιντεοκασέτα, την οποία είχα χάρη στη φίλη μου την Κατερίνα, αλλά μετά εξαντλήθηκε κι εξαφανίστηκε). Η ταινία επανεκτιμήθηκε, και θεωρείται πλέον cult classic και μοναδική στο είδος της, αποτυπώνοντας περίτεχνα μια Αγγλία που δεν υπάρχει πια.

Το BFI κυκλοφόρησε την εκπληκτικά αποκατεστημένη κόπια σε περιορισμένη, deluxe σειρά αντιτύπων - με δεκάδες καλούδια. Έγινε κατευθείαν sold out σε λίγες ώρες - την απέκτησα, ευτυχώς, χάρη στο φίλο μου το Γιάννη. Μετά βγήκε σε standard έκδοση και δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα. 

Αν μπορούσα να μπω στο σύμπαν μόνο μιας ταινίας για να περιηγηθώ, ή, γιατί όχι, να ζήσω για πάντα, θα ήταν αυτή.

Ο Αρης Δημοκίδης είναι δημοσιογράφος (διευθύνει τα Μικροπράγματα της LIFO) και πότε-πότε γράφει παιδικά βιβλία.

Δημοκίδης

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

It Couldn't Happen Here poster