Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Η Θάλεια Καραφυλλίδου (δεν) ψάχνει την ομορφιά των γιορτών

στα 10

Merry FLIXmas! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές.

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Η Θάλεια Καραφυλλίδου (δεν) ψάχνει την ομορφιά των γιορτών

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

La Grande Belezza GIF

Η Θάλεια Καραφυλλίδου επιλέγει την «Τέλεια Ομορφιά» (La Grande Belezza, 2015) του Πάολο Σορεντίνο

Πόσο εκτός θέματος μπορεί να είμαι όταν γράφω για μια ταινία που βλέπω τα τελευταία χρόνια κάθε Χριστούγεννα και διαδραματίζεται εν μέσω θέρους; Και όμως κάθε Δεκέμβριο, εκεί γύρω στις 20 «Η Τέλεια Ομορφιά» ξεκινάει να παίζει στην οθόνη του σαλονιού μου και η μουσική του Λέλε Μαρκιτέλι με συνεπαίρνει με μιας. Ο Τζεπ Γκαμπαρντέλα είναι ένας επιτυχημένος δημοσιογράφος στα 65 του, αμετανόητος γόης, και bon viveur, συγγραφέας ενός μυθιστόρηματος που του εξασφάλισε ένα λογοτεχνικό βραβείο και τη φήμη που πάντα αναζητούσε. Ενας κυνικός άνθρωπος στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις του, που ψάχνει να βρει την ομορφιά σε μια πόλη που τον κρατάει ζωντανό με την αιώνια γοητεία της, τη Ρώμη. Παρευρίσκεται σ’ όλα τα κοσμικά πάρτυ, στα μεγαλοπρεπή δείπνα, σε κάθε εκδήλωση όπου η δυνατή μουσική τον κάνει να μη σκέφτεται το πόσο μόνος στην πραγματικότητα είναι. Ενας άντρας κουρασμένος απο την κενή ζωή του, ένας πρωταγωνιστής της κωμωδίας της ανυπαρξίας, κάποιος που σχεδόν απώλεσε την ανθρωπιά του, ένα άγαλμα όπως όλα αυτά που συναντάς σε κάθε γωνιά της Ιταλικής πρωτεύουσας.

La Grande Belezza

Αναζητά λόγο ύπαρξης στα τυχαία, στο μεταφυσικό, στη θρησκεία. Λυγίζει, σχεδόν σπάει, αναπολεί. Θυμάται τον πρώτο του έρωτα, χάνεται στις αναμνήσεις του και ελπίζει ότι θα βρει την έμπνευση να γράψει ξανά. Είναι και νιώθει ένα κομμάτι της αλλοτινής χρυσής εποχής, ένας πικρόχολος σνομπ που δεν περιμένει τίποτα από κανέναν, που δεν έχει πια κανέναν προορισμό, που ματαιώνεται καθημερινά. Το μόνο που τον κρατάει ζωντανό; Η ομορφιά της Ρώμης. Μια πόλη που σε γοητεύει τόσο πολύ και τόσο βαθιά που σε κάνει να λιποθυμάς από την πολλή ομορφιά της όπως και εκείνος ο Ιάπωνας τουρίστας. Υπέροχα κινηματογραφικά καρέ στα σοκάκια, στις βεράντες, στις ταράτσες, στον Τίβερη σε κάνουν να μεθάς από την ομορφιά αυτής της πόλης. Και εκεί που όλα μοιάζουν χωρίς σκοπό ο Τζεπ ξαναβρίσκει στην τελευταία σκηνή την ελπίδα. Εκεί, στο νησάκι Τζίλιο, θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Ελίσα, τον μεγάλο του έρωτα και ως δια μαγείας νιώθει και πάλι έτοιμος για το επόμενο μυθιστόρημά του.

Το «La Grande Belezza» δεν ειναι η κλασική ταινία για τις γιορτές, είναι μια ωδή στην γιορτή της ανυπαρξίας και της κενότητας, έχει όμως το πιο όμορφο μήνυμα : δε χρειάζεται να αναζητάς απεγνωσμένα την τέλεια ομορφιά, γιατί βρίσκεται ήδη μέσα σου.»

La Grande Belezza

Το «La Grande Belezza» δεν ειναι η κλασική ταινία για τις γιορτές, είναι μια ωδή στην γιορτή της ανυπαρξίας και της κενότητας, έχει όμως το πιο όμορφο μήνυμα : δε χρειάζεται να αναζητάς απεγνωσμένα την τέλεια ομορφιά, γιατί βρίσκεται ήδη μέσα σου. Για μένα αυτό ακριβώς είναι αυτή η γιορτή, μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε τα όσα όμορφα μας συμβαίνουν, τους αγαπημένους μας ανθρώπους που είναι δίπλα μας, τα γέλια με τους φίλους μας, όλα τα μικρά που μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά καλά.

Σας εύχομαι να περάσετε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα!

Η Θάλεια Καραφυλλίδου είναι η νεότερη διευθύντρια της Vogue στον κόσμο. Εργάστηκε στο τμήμα δημοσίων σχέσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις δημόσιες σχέσεις των ξενοδοχείων Eagles Palace, Exelsior και City και υπήρξε υποψήφια στα Διεθνή Βραβεία Γυναικών του 2017.

Vogue

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

La Grande Belezza poster