Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: o Οδυσσέας Τζιρίτας πιστεύει ότι τα Χριστούγεννα... It's only a state of mind

στα 10

Merry FLIXmas! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές.

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: o Οδυσσέας Τζιρίτας πιστεύει ότι τα Χριστούγεννα... It's only a state of mind

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

Brazil

O Οδυσσέας Τζιρίτας επιλέγει το «Brazil» (1985) του Τέρι Γκίλιαμ

Τα Χριστούγεννα είναι πάντα κάπως περίεργα. Φέτος κατάλαβα πως απλά μου αρέσει να γκρινιάζω γι’ αυτά, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο. Μέχρι τώρα πίστευα πως πραγματικά τα απεχθάνομαι αλλά έπιασα τον εαυτό μου να νιώθει λίγο χαρούμενος που έφτασαν οι γιορτές, το κρύο, τα υπερβολικά πολλά λαμπάκια παντού, οι αγχωτικές σκέψεις πάνω στο θέμα «ποιο είναι το κατάλληλο δώρο», οι πολλές και καλές συναυλίες που έχει η πόλη αυτές τις μέρες, οι φανταχτερές μαζώξεις, οι φιγούρες συνέχεια γύρω σου που κινούνται σπασμωδικά σε ψυχρούς, αφιλόξενους διαδρόμους, οι νευρικοί και πιεστικοί σερβιτόροι με τα παραβάν για να καλύπτουν τυχόν επιθέσεις και ατυχίες, οι πλαστικοί χειρούργοι που φιλονικούν για την επιτυχία των μεθόδων τους, , τα σουρεαλιστικά σου όνειρα με τα γιγάντια φτερά σου, τα οποία σύντομα μπερδεύονται με την πραγματικότητα.

Είναι το «Brazil» μία Χριστουγεννιάτικη ταινία; Σίγουρα όχι. Φαντάζομαι τουλάχιστον πως ο Τέρι Γκίλιαμ δεν θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση...»

Brazil

Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου ταινία, αυτό λέω από την πρώτη φορά που την είδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε στις επόμενες 4 θεάσεις. Ναι, η αλήθεια είναι πως για αγαπημένη ταινία δεν είναι αρκετές οι 5 φορές, αλλά το «Brazil» είναι τόσο πλούσιο σε κάθε επίπεδο. Ο Τζόναθαν Πράις μοιάζει να γεννήθηκε γι’ αυτόν τον ρόλο, ο ανασφαλής και προβληματικός Ιαν Χολμ είναι τουλάχιστον απολαυστικός, η φανταστική Κάθριν Χέλμοντ, η πιο φουτουριστική μητέρα που υπήρξε ποτέ, και ο Ντε Νίρο απλά υπάρχει, για άλλη μία φορά, και όλα είναι λίγο πιο όμορφα.

Το ομώνυμο τραγούδι των Geoff & Maria Muldaur, μαζί με όλες τις διασκευές που του γίνονται, είναι ένας ύμνος στη μελαγχολία, μία ατμόσφαιρα που υπάρχει σε όλη την ταινία, αλλά στις σωστές δόσεις, ώστε να μην γίνει ποτέ υπερβολικά γλυκανάλατο και κιτς.

Είναι το «Brazil» μία Χριστουγεννιάτικη ταινία; Oχι, αλλά δεν πειράζει, είναι πάντα κατάλληλο, ανεξαρτήτως περίστασης.

Οδυσσέας Τζιρίτας είναι μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής. Αν και μόλις 20 χρονών έχει κυκλοφορήσει δύο EP και δύο άλμπουμ. Αυτό το διάστημα σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, ετοιμάζεται για live εμφανίσεις και ετοιμάζει το νέο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022.

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

Brazil poster