Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: H Φιλίππα Δημητριάδη έχει το δικό της χριστουγεννιάτικο μαραθώνιο

στα 10

Merry FLIXmas! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές.

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: H Φιλίππα Δημητριάδη έχει το δικό της χριστουγεννιάτικο μαραθώνιο

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

Love Actually The Holiday

H Φιλίππα Δημητριάδη επιλέγει «Love, Actually» (2003) του Ρίτσαρντ Κέρτις & «The Holiday» (2006) της Νάνσι Μέγιερς

Τα Χριστούγεννα με μελαγχολούν βαθιά και κάθε χρόνο, όσο πλησιάζουμε την εορταστική περίοδο, προπονούμαι εντατικά για τη χαρά, αντιστεκόμενη σθεναρά σε αυτή την έμφυτη θλίψη και προσπαθώ να μην καλλιεργώ τεράστιες προσδοκίες για εκείνες τις μέρες, έτσι ώστε να μην καταλήξω με αυτό που πλέον αποκαλούμε fomo, στον καναπέ μου, δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πράγμα που μου προσφέρει την αγνή χριστουγεννιάτικη χαρά που αναζητώ από παιδί, εδώ και μία περίπου δεκαετία. Εκείνο που είναι απόλυτα στον έλεγχό μου. Η θέαση των δύο αγαπημένων μου χριστουγεννιάτικων ταινιών back to back, μαζί με κρασί και - στα κλεφτά - κανένα μελομακάρονο. Το «Love Actually» και το «The Holiday». Οπότε αγαπημένο μου Flix, θα τις μετρήσω ως μία και θα σας πω πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση του μαραθωνίου χριστουγεννιάτικων ρομαντικών κομεντί.

love actually GIF

Μία αγαπημένη μου φίλη, που έχει καταγωγή από την Αγγλία, κάθε χρόνο στολίζει το πιο επιβλητικό δέντρο. Tη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού της θα ζήλευε ακόμη και ο ίδιος ο Αη Βασίλης, ενώ τα scones και το glühwein έχουν μόνιμη θέση στο τραπεζάκι του σαλονιού της. Κάποια στιγμή έγινα κι εγώ μέλος της τελετουργίας του στολισμού του δέντρου στο σπίτι της και μία χρονιά, ίσως να ήταν το 2011, δεν θυμάμαι πλέον με σιγουριά, όταν τελειώσαμε κατάκοπες έχοντας βρει μια θέση ακόμα και για το πιο παλιό στολίδι που έχει περάσει στην οικογένειά της από γενιά σε γενιά, νιώσαμε την ανάγκη να δούμε το «Love Actually». Και οι δύο είχαμε δει ήδη κάμποσες φορές την ταινία, όμως η όλη ατμόσφαιρα τής έδωσε το πλαίσιο που τής πρέπει και ασυνείδητα αποφάσισα πως θέλω να κάνω την προβολή της προσωπικό μου χριστουγεννιάτικο έθιμο. Οταν η ταινία τελείωσε, ήταν σα να τελείωσαν τα Χριστούγεννα, θέλαμε κι άλλο. Το «The Holiday» ήταν σχετικά “φρέσκο” τότε και χωρίς σκέψη πατήσαμε το play. Κι αυτή είναι η ιστορία της κινηματογραφικής ιεροτελεστίας των Χριστουγέννων μου.

Love Actually

Λατρεύω το πόσο τίποτα δεν είναι ρεαλιστικό, σε καμία από τις δύο ταινίες, όπως ακριβώς πρέπει να είναι σε όλες τις κομεντί και δη στις εορταστικές. Το «Love Actually», για μένα είναι ένα κέντημα. Ο Χιου Γκραντ, ταυτόσημος των rom coms, είναι στα καλύτερά του. Ο εμβληματικός του χορός θα είναι για πάντα το επικότερο κούνημα γοφών στην ιστορία του σινεμά. Γίνομαι κομμάτια, κάθε φορά, με την συγκλονιστική Εμα Τόμσον, όταν συνειδητοποιεί την απιστία του Αλαν Ρίκμαν και ευχαριστιέμαι βαθιά την θεϊκή παρέμβαση του Ρόουαν Ατκινσον. Συμπονώ την Λόρα Λίνεϊ, θέλω να φωνάζω στην οθόνη στον χαρακτήρα της να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Μένω αποσβολωμένη μπροστά στην ομορφιά της Λούσια Μονίζ - κι εγώ αν ήμουν ο Κόλιν Φερθ θα έκανα ταχύρυθμα πορτογαλικών. Και με το σήμα του πρώτου εκείνου riff ξεκινώ κι εγώ να τραγουδώ “I feel it in my fingers, I feel it in my toes” και υποκλίνομαι βαθιά στη διαχρονική σεξουαλικότητα του Μπιλ Νάι.

The Holiday

Στο «The Holiday» τα πράγματα είναι λίγο πιο βεβιασμένα, σαν κάτι να πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί, ειδικά στο love story της Κέιτ Γουίνσλετ με τον Τζακ Μπλακ (στους Ντίαζ - Λο βγαίνει πιο φυσικά), ωστόσο αυτό δεν στερεί από την ταινία, τη γλύκα, το γέλιο και τη συγκίνηση. Το γοερό κλάμα της Κέιτ, η άφιξή της στο Λος Άντζελες χωρίς καν να υπολογιστεί η διαφορά ώρας. Το voice over στη ζωή της Κάμερον Ντίαζ εμπνευσμένο από την επαγγελματική της ιδιότητα μου προσφέρει μια αφάνταστη ικανοποίηση, το θεωρώ τρομερό εύρημα. Πεθαίνω στο γέλιο όταν η Κάμερον Ντίαζ και ο Τζουντ Λο κυνηγιούνται σε κάτι κήπους, λες και είναι ο Λάκης Κομνηνός και η €λενα Ναθαναήλ στο «Εκείνο το Καλοκαίρι». Λατρεύω την ευθραυστότητα που, μέσα στην υπερβολή τους, έχουν και οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες της ταινίας και το πως στο τέλος βρίσκουν τη λύτρωση μέσα από ένα νέο έρωτα, που μοιάζει να είναι επιτέλους “ο σωστός”. Aλλωστε, αυτό δεν γυρεύουμε όλοι σε αυτή τη ζωή; 


Φέτος, αν και λίγο νωρίς, έχω ήδη δει και τις δύο ταινίες, αλλά αγαπημένο μου Flix, με βάλατε ξανά στο mood και μάλλον θα έχουμε επανάληψη της ιεροτελεστίας. Ευχαριστώ!

H Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Αρθρογραφεί σε έντυπα και online περιοδικά από το 2009, καλύπτοντας κυρίως θέματα αστικής και ποπ κουλτούρας. Αυτή την περίοδο μπορείς να διαβάσεις άρθρα της στο oneofus.gr. Περιστασιακά της αρέσει πολύ να επιλέγει μουσική στα μπαρ της Αθήνας για να κάνει τους ανθρώπους να χορεύουν.

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

Love Actually The Holiday posters