Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: O Γιώργος Μουχταρίδης will have what they're having!

στα 10

Merry FLIXmas! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές.

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: O Γιώργος Μουχταρίδης will have what they're having!

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

When Harry Met Sally

O Γιώργος Μουχταρίδης επιλέγει το «Οταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» (1989) του Ρομπ Ράινερ

Λατρεύω τις ρομαντικές κομεντί, ιδιαίτερα τις γιορτές των Χριστουγέννων και λυπάμαι που έχουν πάψει πια να υπάρχουν ως είδος, όπως υπήρξαν το 80 και το 90, με ταινίες όπως τα «Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία», «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», «High Fidelity», «Love, Αctually», «500 Days of Summer» και δεκάδες ακόμη…

Μια από τις κορυφαίες μου όμως είναι το «When Harry met Sally», Και θα την ξαναδώ, για άλλη μια φορά, φέτος τα Χριστούγεννα!

Πρωτοείδα το “When Harry Met Sally» τον Δεκέμβριο του 1989 και 32 χρόνια αργότερα εξακολουθεί να είναι μια ταινία που μπορώ να την παρακολουθήσω με την «αγωνία» της πρώτης φοράς. Αν δεν ήξερα, θα πίστευα ότι ήταν μια κομεντί γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Γούντι Αλεν σε μιά εμπνευσμένη περίοδο της καριέρας του, που ο ίδιος ένιωθε λίγο πιο ανάλαφρος και λίγο λιγότερο υπαρξιακός. Είναι τέτοια η αγάπη που δείχνει η ταινία στη Νέα Υόρκη, ειδικά στις στιγμές που η πόλη φαίνεται σε μεγάλα πλάνα, κι έρχεται και το βραβευμένο με Grammy jazz soundtrack του Harry Connick jr που σε κάνει πιστεύεις ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο σπουδαίος Γούντι.

When Harry Met Sally

When Harry Met Sally

Ομως το μεγάλο ατού της ταινίας δεν είναι τα μαγικά πλάνα της προχριστουγεννιάτικης Νέας Υόρκης, ούτε η ατμόσφαιρα της μουσικής της, αλλά το ευφυές σενάριο και οι μοναδικοί διάλογοι της Νόρα Εφρον. Μου πήρε πολλά χρόνια για να καταλάβω πόσο σπουδαία σεναριογράφος ήταν η Εφρον, γνώστης της ψυχολογίας των ανθρώπων και του ψυχισμού ανδρών και γυναικών. Μαζί με την βοήθεια και του Μπιλ Κρίσταλ (που υποδύεται τον Χάρι) έγραψαν ορισμένες από τις πιο ευφυείς ατάκες που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου.

Οι διάλογοι της Εφρον είναι πνευματώδεις, γρήγοροι κι αβανταδόρικοι, και είναι διάλογοι που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να παίζουμε στην καθημερινότητά μας με το άλλο μας μισό. Μοιάζουν αληθινοί γιατί είναι βγαλμένοι από προσωπικές εμπειρίες της Εφρον και βγάζουν γέλιο και συναίσθημα σχεδόν σε κάθε σκηνή.»

When Harry Met Sally

Κορυφαία σκηνή της ταινίας, και μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στην ιστορία του κινηματογράφου, αυτή όπου η ΣάλΙ (που την υποδύεται η Μεγκ Ράιαν) υποκρίνεται έναν ψεύτικο οργασμό στο περίφημο delicatessen του Katz - άλλο ένα εμβληματικό τοπόσημο που μάθαμε με αφορμή την ταινία και τρέξαμε να επισκεφτούμε όταν βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη. Είναι η σκηνή με την ιστορική ατάκα “I ll have what she’s having” που ξεστομίζει η πολύ μεγαλύτερη γυναίκα του διπλανού τραπεζιού, που την υποδύεται η αληθινή μητέρα του Ρομπ Ράινερ, του σκηνοθέτη της ταινίας.

Αυτό όμως που κάνει τόσο ξεχωριστή και διαχρονική ταινία το «When Harry met Sally»  είναι η χημεία μεταξύ του Μπιλ Κρίσταλ και της Μέγκ Ράιαν.

When Harry Met Sally

When Harry Met Sally

Ο Χάρι (ποτέιτο, ποτάτο) ένας κυνικός και υπερόπτης άνδρας που νομίζει ότι έχει στα πάντα δίκιο και το πάνω χέρι και που δεν χρειάζεται κανέναν και η Σάλι (τομέιτο, τομάτο) με το μοναδικά ατσούμπαλο, σχεδόν αγορίστικο, περπάτημα της Ράιαν, που ονειρεύεται ότι είναι η μια και μοναδική και που ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να την χωρέσει όπως ακριβώς είναι - με τις ιδέες της και τις φαντασιώσεις της. Και ανάμεσά τους μπαίνει το προαιώνιο, μεγάλο, ερώτημα των σχέσεων: μπορεί ένας άντρας και μια γυναίκα να είναι φίλοι, χωρίς το σεξ να είναι συνεχώς εμπόδιο για την φιλία τους;

Οι δυό τους κάνουν ένα καλό κινηματογραφικό ζευγάρι γιατί και οι δύο ηθοποιοί είναι σε θέση να παίξουν τον ρόλο τους σαν να είμαστε εμείς, οι καθημερινοί άνθρωποι, που δεν θα καταφέρουν ποτέ να ζήσουν ένα μεγάλο ειδύλλιο πάθους, αλλά θα ζήσουν μια ζωή μαζί…όπως μας δείχνουν και όλα τα ιντερμέδια με τα ζευγάρια που ζουν 30, 40, 50 και 60 χρόνια μαζί.

When Harry Met Sally

When Harry Met Sally

Και είναι και αυτή η φοβερή χημεία των σιωπών τους, των βλεμμάτων τους, των πραγμάτων που θέλουν να πουν αλλά δεν λένε και που σιγά σιγά, σε ένα μοναδικά στημένο ερωτικό γαϊτανάκι τους φέρνουν όλο και πιο κοντά, τον έναν στην αγκαλιά του άλλου. Και είμαστε εκεί και εμείς να συμπάσχουμε - άλλες φορές ταυτόχρονα μαζί τους, και άλλες φορές λίγο πιο μπροστά από αυτούς, να τους ζητάμε να πάνε πιο γρήγορα…


Αυτά τα Χριστούγεννα, let’s have what they’re having!

Καλές γιορτές.

Ο Γιώργος Μουχταρίδης είναι δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός, ενώ υπήρξε και κιθαρίστας και τραγουδιστής των The Jay Walkers. Σήμερα είναι διευθυντής προγράμματος του Pepper 96,6, ενώ από το μικρόφωνο του παρουσιάζει 10-1 κάθε πρωί την εκπομπή The Bright Side of the Road. Τελευταία παρουσιάζει τη βιβλιοφιλική εκπομπή «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες» που μεταδίδεται από την ΕΡΤ2 κάθε Κυριακή.

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

when harry met sally poster