Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: H Maria Cyber θέλει δράση, οφθαλμόλουτρο και happy end!

στα 10

Merry FLIXmas everybody! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές και γιατί...

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: H Maria Cyber θέλει δράση, οφθαλμόλουτρο και happy end!

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

Bound

H Maria Cyber
 επιλέγει το «Bound» (1996) των Λάνα & Λίλι Γουατσόφσκι

Πόσο πιο προφανές, αναμενόμενο κι εύκολα προβλέψιμο για μία butch dyke, όπως εγώ, να μαντέψεις ποια ταινία θα επέλεγε να δει και να ξαναδεί, αραχτά στον καναπέ της και να μην την χορταίνει, όσα χρόνια και αν περάσουν - όσες φορές και αν την έχει δει.

Δεν πρόκειται για κινηματογραφικό έπος, ούτε καν πλησιάζει, είναι όμως αρτιότατη σε όλα της. Πώς όμως θα λειτουργούσε σ' ένα αγοράκι μία ταινία «James Bond», έτσι κι αυτή εδώ τρύπωσε στην πεινασμένη ψυχή μίας πιτσιρίκας λεσβίας. Ολες μας κρύβουμε μέσα μας ένα πιτσιρίκι, που στις γιορτές ξυπνάει και θα ήθελε να υπήρχε ο Αγιος Βασίλης - θέλει δώρα, στολίδια, λαμπιόνια. Έτσι και στις ταινίες θέλεις δράση, happy end, οφθαλμόλουτρο - συστατικά του ονείρου. Τουλάχιστον, έτσι είμαι εγώ.

Περιμέναμε τόσα χρόνια (γεννήθηκα το 1970) για μία τέτοια ταινία να υπάρξει στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας, κι από το 1996 που πρωτοπροβλήθηκε, δεν υπήρξε τίποτα παρόμοιο - ούτε στις αίθουσες, ούτε στις πλατφόρμες. One of the kind λοιπον.

«Bound», ή στα ελληνικά «Παράνομα Δεμένες». Ομορφιά, ερωτικές σκηνές άριστες, πλοκή, αγωνία, happy end, νίκη!

Ολες μας κρύβουμε μέσα μας ένα πιτσιρίκι, που στις γιορτές ξυπνάει και θα ήθελε να υπήρχε ο Αγιος Βασίλης - θέλει δώρα, στολίδια, λαμπιόνια. Ετσι και στις ταινίες θέλεις δράση, happy end, οφθαλμόλουτρο - συστατικά του ονείρου.»

Bound GIF

Επιτέλους ένας «υδραυλικός» που δεν βγάζει τοξική ματσίλα, η Corky (Τζίνα Γκέρσον), εκπληρώνει το πανέμορφο στερεότυπο των butch dykes των 90ς (και των Rebel Dykes στην Ευρώπη), ενώ η ηδονική Violet (Τζένιφερ Τίλι) αυθάδικα υπερασπίζεται τη λεσβιακή της ταυτότητα και τη διαφοροποιεί από την εργασία της ως sex worker. Αυτό πάλι - πρώτη φορά το συναντούσαμε με τόλμη στο mainstream σινεμά! Σήμερα μάθαμε να λέμε «sex work is work». Ετσι ακριβώς το ξεστόμισε, και δε σήκωνε κι αντίρρηση, η Violet.

Το να επιτρέπει το mainstream σινεμά happy end σε λεσβιακό έρωτα, ήταν επίσης μεγάλη νίκη. Δύο λεσβιακοί χαρακτήρες, κερδίζουν την ιταλική μαφία, αρπάζουν τα λεφτά και την κοπανάνε μαζί. Ουάου. Ειδικά όταν σκοτώνουν τον τύπο που χόρτασαν τα αυτιά μας να τον ακούμε να φωνάζει «fucking dyke» με μίσος.

Και φτάσαμε στο σήμερα. Σε μέρες που έχουμε ανάγκη μια ονειροπώληση, να πάμε πίσω στα νεανικά χρόνια. Αλλά και να διαπιστώσουμε ότι οι σκηνοθέτες, οι Lana Wachowski και Lilly Wachowski, έκαναν coming out ως τρανς γυναίκες και είναι πλέον στο sisterhood μας. Πάντα το ξέραμε, το νιώθαμε.

Happy Fucking Dykie Xmas,

Η Maria Cyber
 είναι φεμινίστρια, λεσβία, ακτιβίστρια, ιδρύτρια/διοργανώτρια του Outview Festival. Πρόσφατα τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

Bound poster