Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: O Παναγιώτης Μένεγος καταλαβαίνει ότι μέσα στα χρόνια «Things Have Changed»

στα 10

Merry FLIXmas everybody! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές και γιατί...

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: O Παναγιώτης Μένεγος καταλαβαίνει ότι μέσα στα χρόνια «Things Have Changed»

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

Wonder Boys

O Παναγιώτης Μένεγος επιλέγει «Wonder Boys» (2000) του Κέρτις Χάνσον

Εννοείται πώς έχω κάνει (περισσότερες από μία φορά) την γραφικότητα κι έχω δει Παραμονή Χριστουγέννων το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει». Κάθε φορά, το ίδιο (ή και μεγαλύτερο) fun.Θυμάμαι πιτσιρίκος να δραπετεύω από τις βαρετές συζητήσεις στα τραπέζια των μεγάλων, αναζητώντας μαζί με τους Κυνηγούς τη Χαμένη Κιβωτό σε ό,τι Ιντιάνα Τζόουνς ήταν διαθέσιμος στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα.

Πολύ μεγαλύτερος, μια χρονιά που προσπάθησα να αναμετρηθώ με το διαρκές hangover της εορταστικής περιόδου βλέποντας μόνος το «The Broken» του Σον Έλις και για κάποια 24ωρα ήμουν σίγουρος ότι συγκατοικούσα με φαντάσματα (hint: μάλλον, δεν έφταιγε και τόσο η ταινία).

Αλλά για να μπω επιτέλους στο θέμα, δεν έχω αγαπημένο κυριολεκτικά «χριστουγεννιάτικο» φιλμ. Έχω όμως ταινίες που αποτελούν safe place και για διαφορετικούς λόγους επιστρέφω σε αυτές. Είναι φυσικά «Η Πιο Κουφή Μέρα του Φέρις Μπιούλερ», είναι το «Point Break» το παλιό το ορθόδοξο με Κιάνου Ριβς και Πάτρικ Σουέιζι…και, ναι τώρα είναι που μπαίνω στο θέμα, το «Wonder Boys» του Κέρτις Χάνσον.

Wonder Boys

Γυρισμένο το 2000, έχει για κεντρικό χαρακτήρα έναν καθηγητή Δημιουργική Γραφής σε ένα κάπως προοδευτικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που προσπαθεί; α) να βάλει σε τάξη το μικρό χάος της προσωπικής του ζωής που περιλαμβάνει και μια παράνομη σχέση με τη σύζυγο του πρύτανη, β) να εκπληρώσει τον ρόλο του μέντορα για μια σειρά από μπερδεμένους 20ρηδες φοιτητές που τον προσεταιρίζονται, ίσως, γιατί είναι πάντα έτοιμος να μοιραστεί μαζί τους ένα joint, γ) να τελειώσει το δεύτερό του μυθιστόρημα εκπληρώνοντας τις μεγάλες προσδοκίες που άφησε το πρώτο - έχει γράψει 2500 σελίδες, περνά βαθύ writer’s block κι εκείνοι οι μπάφοι που λέγαμε δε βοηθάνε.

Στον ρόλο του πρωταγωνιστή, ο Μάικλ Ντάγκλας αποδομεί πλήρως τον ρόλο του αβυσσαλέου σεξ συμβόλου των προηγούμενων δεκαετιών. Μαζί του, ένας νεαρός Τόμπι Μαγκουάιρ λίγο πριν τον Spider Man, η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ λίγο μετά το πρώτο της Όσκαρ, η Κέιτι Χολμς αρκετά πριν τον Τομ Κρουζ κι ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζρ. στον ρόλο ενός φανταχτερού ατζέντη να υπενθυμίζει από τότε ότι είναι πολύ βαρύ χαρτί για να πάει χαμένο.

Στο τέλος της ημέρας, θα πεις it is what it is και θα προχωρήσεις. Οπως ακριβώς θα κάνουμε και με τη φετινή χριστουγεννιάτικη μελαγχολία…»

Wonder Boys

Το φιλμ δεν έχει τίποτα το χριστουγεννιάτικο.

Διαθέτει όμως μια αληθινά ευπρόσδεκτη ανθρωπίλα (sic) χωρίς να καταφεύγει ούτε στιγμή στο μελό, είναι αστείο και τρυφερό ταυτόχρονα, ισορροπώντας στη χαρμολύπη που φέρνουν τα μικρά ευτράπελα και οι μεγάλες ματαιώσεις της ζωής. Στο τέλος της ημέρας, θα πεις it is what it is και θα προχωρήσεις. Οπως ακριβώς θα κάνουμε και με τη φετινή χριστουγεννιάτικη μελαγχολία…

O Παναγιώτης Μένεγος ανήκει στο δυναμικό της 24MEDIA ως Editorial Director του 24Media NewsLab και συνεργάτης των sites του ομίλου. Από το 2008 μαζί με τον Σταύρο Διοσκουρίδηκαθημερινή την καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπής Λατέρνατιβ (στον En Lefko 87.7). Βρίσκεται στον χώρο των media από το 2004 ως συνεργάτης περιοδικών, εφημερίδων και ιστοσελίδων, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και διευθυντής σύνταξης της online πλατφόρμας Popaganda.

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

Wonder Boys poster