Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Ο Γιώργος Πανόπουλος πιστεύει ότι η ζωή δεν είναι τέλεια, αλλά είναι Υπέροχη

στα 10

Merry FLIXmas! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές.

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Ο Γιώργος Πανόπουλος πιστεύει ότι η ζωή δεν είναι τέλεια, αλλά είναι Υπέροχη

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

It's a Wonderful Life

Ο Γιώργος Πανόπουλος επιλέγει «Μια Υπέροχη Ζωή« (It's a Wonderful Life, 1946) του Φρανκ Κάπρα

Περίεργα Χριστούγεννα- ξανά. CoronoΧριστούγεννα με τεστ, απαγορεύσεις, μάσκες. Κι όμως κάποια πράγματα μένουν τα ίδια. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα οικογενειακά τραπέζια, ο Dean Martin - Baby, It's Cold Outside, τα τραγούδια του Cole Porter, οι ταινίες: «Μόνος στο Σπίτι», «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», «Love Actually». Από όλες τις ταινίες η δική μου είναι η «Υπέροχη Ζωή» του Φρανκ Κάπρα.

Οι ταινίες είναι το μέρος που κάποιος μπορεί να κρυφτεί από τη ζωή όταν όλα μοιάζουν υπερβολικά, εχθρικά, ή λίγα. Η «Υπέροχη Ζωή» είναι η χριστουγεννιάτικη κρυψώνα μου όταν το γκλίτερ γίνεται πολύ ή όταν όπως τώρα απουσιάζει εντελώς. Κάθε χρόνο σχεδόν παρακολουθώ την άνοδο, την πτώση και τη λύτρωση του George Bailey. Γίνομαι έξαλλος με τον κύριο Πότερ, γελάω και κλαίω όταν όλοι οι καλοί άνθρωποι στο τέλος τραγουδάνε στο σαλόνι του Τζορτζ κι ο ήχος από τις μικρές χριστουγεννιάτικες καμπανούλες στα δέντρο κουδουνίζουν για να μας θυμίζουν ότι ο Κλάρενς, ο άγγελος απέκτησε επιτέλους τα φτερά του. Ναι, κάποιος μπορεί να πει ότι είναι η πιο γλυκανάλατη ταινία που έγινε ποτέ αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει να κάνει σλάλομ στο φως και το σκοτάδι: από τον αδέξιο και αστείο Θείο Μπίλι στην απελπισία του Τζορτζ που δεν θέλει να πεθάνει αλλά εύχεται να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Ο Τζορτζ δεν ζει μια Υπέροχη Ζωή ζει στο έλεος της μοίρας - έχει χάσει την πατέρα του, τον καταδιώκει ο κύριος Πότερ, ο άπληστος επιχειρηματίας που θέλει να αγοράσει ολόκληρη την πόλη, τα λεφτά που χρωστάει χάνονται και κινδυνεύει να πάει φυλακή , το σπίτι του παραπαίει. Κι όμως η ζωή του μπορεί να είναι ακόμα Υπέροχη γιατί έχει φίλους.

Με τα χρόνια κατόρθωσε να γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο και να θεωρείται ένα από το καλύτερα φιλμ που έγιναν ποτέ. Γιατί; Γιατί την καταλαβαίνουμε όλοι ακόμα κι αν ανήκουμε σε διαφορετικές κουλτούρες. Γιατί είναι ταινία όλων των Ανθρώπων.»

Wonderful Lfie

Την έχω δει πολλές φορές- μπορεί και 15. Μεγαλώνοντας μού αρέσει ακόμα περισσότερο. Δεν έχει ξεθωριάσει καθόλου. Είναι περίεργο αλλά η ταινία θεωρήθηκε αποτυχία όταν βγήκε. Με τα χρόνια κατόρθωσε να γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο και να θεωρείται ένα από το καλύτερα φιλμ που έγιναν ποτέ. Γιατί; Γιατί την καταλαβαίνουμε όλοι ακόμα κι αν ανήκουμε σε διαφορετικές κουλτούρες. Γιατί είναι ταινία όλων των Ανθρώπων. Είναι μια ασπρόμαυρη βελούδινη κουβέρτα που με τυλίγει με θαλπωρή. Και οι φωνές, α οι φωνές: έχετε παρατηρήσει ότι οι φωνές τότε ήταν περισσότερο ανθρώπινες; Έτσι ακουγόντουσαν οι άνθρωποι πριν το ηχόχρωμα της φωνής ψευτίσει. Ο Τζέιμς Στιούαρτ, όπως και ο Λογοθετίδης ας πούμε, μιλάει ανθρώπινα, νιώθεις οικειότητα και ζεστασιά μόνο και μόνο από τη φωνή του.

Η «Υπέροχη Ζωή» γυρίστηκε όταν η Αμερική βρισκόταν σε μια κρίσιμη καμπή. Όταν οι στρατιώτες γύριζαν από τον πόλεμο γεμάτοι αμφιβολίες. Γύριζαν σε αγαπημένες ή συζύγους που παντρεύτηκαν βιαστικά και σε παιδιά που δεν τους γνώριζαν καλά καλά. Ζούσαν σε παλιά βικτοριανά σπίτια, σε εξαθλιωμένα σπίτια από την εποχή της ύφεσης που οι οικογένειες έδειχναν δεμένες αλλά τους χώριζε άβυσσος. Οι Αμερικανοί άρχισαν να αναρωτιούνται εάν οι θυσίες τους άξιζαν τον κόπο.

It's a Wonderful Life

Ο Κάπρα έδειξε στην ταινία δύο δρόμους για το πιθανό μέλλον της Αμερικής. Στον ένα ο Τζορτζ αντιμετωπίζει αδιάκοπα εμπόδια αλλά συνειδητοποιεί ότι παρά τα προβλήματα είναι πλούσιος επειδή συνδέεται με τους άλλους και αλληλοβοηθιούνται. Στον άλλο δρόμο ο κόσμος υπάρχει χωρίς τον Τζορτζ. Αυτός ο κόσμος είναι σκοτεινός, κρύος, με τους ανθρώπους δυστυχισμένους, που κανείς δεν σώζεται γιατί ο Τζορτζ λείπει, η αλυσίδα έχει σπάσει. Στο Pottersville του κυρίου Πότερ ο καθένας είναι για τον εαυτό του και κανείς δεν είναι κανενός.

Η επιδημία κάνει αυτή την ταινία σύγχρονη. Ο ναρκισσισμός, η υπερκατανάλωση, το αλαζονικό εγκώμιο του εαυτού, το «εγώ δεν έχω ανάγκη κανέναν», το Πότερσβιλ είναι μια δυστοπία. Η ζωή στα Bedford Falls, στην πόλη που ζει ο Τζόρτζ δεν είναι τέλεια, όμως το μέρος είναι πραγματικό κι έχει πραγματικούς ανθρώπους που συνδέονται βαθιά, επηρεάζουν ο ένας τον άλλο συνεχώς, βρίσκονται στην ίδια βάρκα όσο κι αν είναι μερικές φορές άβολο, σχετίζονται μεταξύ μας κι αυτό ναι είναι Υπέροχο.

Ο Γιώργος Πανόπουλος ξεκίνησε να γίνει φιλόλογος αλλά προτίμησε να ζήσει τη χρυσή εποχή των περιοδικών από όλες τις θέσεις, ταυτόχρονα έκανε ραδιόφωνο κι ύστερα αποφάσισε να ασχοληθεί με την αστρολογία, μετά βγήκε στην τηλεόραση κι αργότερα απέκτησε μάστερ στην συνθετική ψυχοθεραπεία. Πιθανόν να καταλήξει κηπουρός σε μια έπαυλη όπως ο Πίτερ Σέλερς στο να Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

It's a Wonderful Life poster