Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: O Nίκος Πορτοκάλογλου πιστεύει ακόμα στο φως των Χριστουγέννων

στα 10

Merry FLIXmas! Μουσικοί, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς, designers εξομολογούνται στο Flix την ταινία που αγαπούν να βλέπουν στις γιορτές.

Flix Team
FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: O Nίκος Πορτοκάλογλου πιστεύει ακόμα στο φως των Χριστουγέννων

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

Amarcord MAIN

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου επιλέγει το «Amarcord» (1973) του Φεντερίκο Φελίνι

Η ταινία που θέλω να ξαναδώ στις γιορτές είναι μία ταινία που έχει ταυτιστεί με τα Χριστούγεννα των νεανικών μου χρόνων: το «Amarcord» του Φεντερίκο Φελίνι.

Αυτή η κατά βάση αυτοβιογραφική ταινία του Φελίνι για τα παιδικά του χρόνια στην κωμόπολη που ζούσε, το Ρίμινι, είναι πλημμυρισμένη από μαγεία και νοσταλγία. Για κάποιο λόγο, αυτές οι μνήμες της δεκαετίας του 20 και του 30, έτσι όπως τις αποτυπώνει ο Φελίνι, τις έχω ταυτίσει με τον πατέρα μου. Γιατί κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι είχαν γεννηθεί την ίδια μέρα: 20 Ιανουαρίου του 1920.

Οπότε ασυνείδητα φανταζόμουν ότι κάπως έτσι ήταν και τα παιδικά χρόνια του πατέρα μου.

amarcord

Και με μαγεύουν οι αφηγήσεις του Φελίνι - πώς όλες του οι μνήμες αποκτούν μία διάσταση ονειρική. Θυμάμαι τη σκηνή που σύσσωμοι οι κάτοικοι της κωμόπολης μπαίνουν στις βάρκες και ξανοίγονται στην ανοιχτή θάλασσα γιατί περιμένουν να περάσει το διάσημο υπερωκεάνιο «Ρεξ». Κι όπως τους έχει πάρει όλους ο ύπνος, ξαφνικά, εμφανίζεται το πλοίο, τεράστιο και φωτισμένο - μια σκηνή μαγική.

Για μένα τα Χριστούγεννα ήταν και είναι σαν αυτό το φωτεινό υπερωκεάνιο μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι, έστω για λίγο, τίποτα κακό δε θα σου συμβεί...»

amarcord

Αυτό για μένα είναι τα Χριστούγεννα. Γιατί, δεν έχω καθόλου το σύνδρομο της μελαγχολίας των γιορτών. Για μένα τα Χριστούγεννα ήταν και είναι σαν αυτό το φωτεινό υπερωκεάνιο μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Για αυτό και οι ταινίες που θέλω να δω, και οι μουσικές που θέλω να ακούσω, είναι αυτές που σε κάνουν να αισθάνεσαι αυτό το ζεστό φως. Αυτή την αίσθηση ότι, έστω για λίγο, τίποτα κακό δεν πρόκειται να σου συμβεί.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Ο μουσικός και τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου αυτή την εποχή κρατά πεισματικά «Ενα Φως Αναμμένο»: εμφανίζεται κάθε Σάββατο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με τους «Ευγενείς Αλήτες» του (Κατερίνα Λιάκη/πλήκτρα, Θανάση Τσακιράκη/ντραμς, Χρήστο Παπαδόπουλο/κλαρινέτο, σαξόφωνο & Ηλία Λαμπρόπουλο/βιολί, μπουζούκι, τρομπέτα), την Βίκυ Καρατζόγλου και τον Βύρωνα Τσουράπη. Επίσης παρουσιάζει την εξαιρετική εκπομπή «Μουσικό Κουτί» με την Ρένα Μόρφη, κάθε Τετάρτη στις 22.00 στην ΕΡΤ.

Πορτοκάλογλου

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

amarcord poster