Φεστιβάλ / Βραβεία

60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Βραβεία στην (ανθρώπινη) φύση

στα 10

Χρυσός Αλέξανδρος στο «Θα 'ρθει η Φωτιά» του Ολιβερ Λάσε από την Ισπανία. Βραβεία για τον άνθρωπο, τη φύση και τη φωτιά ανάμεσά τους.

Flix Team
60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Βραβεία στην (ανθρώπινη) φύση

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κλείνοντας, έτσι, τον κύκλο της γενέθλιας διοργάνωσής του που ξεκίνησε πριν έντεκα ημέρες. Το γενικότερο σύνθημα ήταν... τόπο στους νέους και, φυσικά, Τζον Γουότερς. Παρουσιαστές της τελετής λήξης, η ηθοποιός Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, περσινή βραβευμένη για το ρόλο της στο «Η Δουλειά της» και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος και οι επιτροπές των περιφερειακών βραβείων, επέλεξαν ταινίες ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικές, τιμώντας τα πιο ιδιαίτερα βλέμματα στον άνθρωπο και τις ισορροπίες που δημιουργεί ή αναταράσσει γύρω του. Με τον Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκε το ισπανικό «Θα 'ρθει η Φωτιά» του Oλιβερ Λάσε, μια ματιά στην ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και στη γη για την οποία είναι υπεύθυνος. Το βραβείο του νεοσύστατου διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors κέρδισε το Τυνήσιο «Τλαμές».

Μετά την τελετή απονομής των βραβείων του TIFF60, προβλήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα το «Jojo Rabbit» του Τάικα Γουαϊτίτι.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία.


Fire will come 607 2

Διεθνές Διαγωνιστικό

  • Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος (χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ): «Θα 'ρθει η Φωτιά» του Ολιβερ Λάσε (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)
  • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ): «Πυρετός» της Μάγια Ντα-Ρεν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία)
  • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος: Στη σκηνοθέτη Μελίνα Λεόν για την ταινία «Τραγούδι Χωρίς Ονομα» (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Στον Αμαδόρ Αριας για την ερμηνεία του στην ταινία «Θα 'ρθει η Φωτιά» του Ολιβερ Λάσε, (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στην Γκρέτα Φερνάντεθ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Κόρη του Κλέφτη» σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες (Ισπανία)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για όλες τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Tlamess

Meet the Neighbors

Το νεοσύστατο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον εύγλωττο τίτλο «Γνωρίστε τους Γείτονες», αποτλείται από πρώτες ή δεύτερες ταινίες από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που ορίζεται από τη νότια όχθη του Δούναβη, τις ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας και φτάνει μέχρι τις εκβολές του Νείλου. Με έμφαση στη «γνωριμία» των ανθρώπων και των πραγμάτων στην ευρύτερη «γειτονιά», της Ελλάδας, οι ταινίες του τμήματος κοιτάζουν τον κόσμο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Φεστιβάλ, με μια ξεχωριστή και νεωτερική καλλιτεχνική ματιά.

Χρυσός Αλέξανδρος - Meet the Neighbors (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ): «Τλαμές» σε σκηνοθεσία Αλά Εντίν Σλιμ (Τυνησία, Γαλλία)

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για όλες τις ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος «Meet the Neighbours» του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)


Βραβείο Virtual Reality

«Επιβάτης» σε σκηνοθεσία των Iζομπελ Νόουλς και Βαν Σάουεργουαιν (Αυστραλία)
Ειδική μνεία: «Οικογενειακά Πορτρέτα» της Μαρίας Μαυροπούλου (Ελλάδα)


Βραβεία FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου)

Πολιορκία στην Οδό Λιπερτή 607

  • Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «Το Νου σου στα Παιδιά» του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)
  • Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) στην ταινία: «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτι» του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

Βραβείο ΠΕΚΚ: «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτι» του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων: «Το Νου σου στα Παιδιά» του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)


Βραβεία ΕΡΤ


Βραβεία Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

cosmic candy 607

  • Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (5.000 ευρώ) εξ ημισείας στους: Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία «Cosmic Candy» (Ελλάδα) και Κώστα Αθουσάκη για την ταινία «Περσεφόνη» (Ελλάδα)

  • Best Location Award (1.500 ευρώ): Μίνωα Νικολακάκη για την ταινία του «Entwined» (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)

Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού και θεσπίζει ένα βραβείο στο πλαίσιο του ΦΚΘ με αφορμή την επέτειο και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου (Ελλάδα)


Βραβείο Mermaid Award

song without a name 607

Το Mermaid Award είναι ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Moffie» του Ολιβερ Χερμάνους (Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο)

Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία: «Τραγούδι Χωρίς Ονομα» της Μελίνα Λεόν (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)


Βραβείο WIFT Greece: «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη (Ελλάδα)


Βραβεία Νεότητας των φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης

απόστρατος 607


Βραβεία Κοινού Fischer

the swallows of kabul 607


Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία που δόθηκαν στο πλαίσιο της Agora του TIFF60


Διαβάστε ακόμη όσα συνέβησαν στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα-μέρα:

Τελετή έναρξης
Ημέρα 1η
Ημέρα 2η
Ημέρα 3η
Ημέρα 4η
Ημέρα 5η
Ημέρα 6η
Ημέρα 7η
Ημέρα 8η
Ημέρα 9η
Ημέρα 10η