Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: «Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» υπόσχονται ομορφιά και συγκίνηση

στα 10

Το βιβλίο του Γιασμίνα Χάντρα μεταφέρεται στο σινεμά σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων από τις Ελεά Γκομπέ Μέβελεκ και Ζαμπού Μπράιτμαν.

Κάννες 2019: «Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» υπόσχονται ομορφιά και συγκίνηση

Τα «Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» είναι ίσως το πιο δημοφιλές βιβλίου ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του αραβικού κόσμου, του αλγερινού Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ, ο οποίος υπογράφει με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γιασμίνα Χάντρα. Τοποθετημένο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν στην διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλιμπαν, το βιβλίο, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης από τον Καστανιώτη «αποκαλύπτει με διαύγεια την πολυπλοκότητα των ηθών στις διχασμένες ανάμεσα στο φεουδαρχισμό και τον εκσυγχρονισμό, μουσουλμανικές κοινωνίες και γίνεται παράλληλα ένας ύμνος στη γυναίκα».

Δείτε ακόμη: Κάννες 2019: Αυτό είναι το Επίσημο Πρόγραμμα

the swallows of kabul 607

Στην καυτή Καμπούλ, ανάμεσα στα ερείπια του πολέμου, δύο άντρες και δύο γυναίκες ψάχνουν το νόημα της ζωής τους· ένας ξεπεσμένος αστός, μία δικηγόρος που της απαγορεύεται να ασκήσει το επάγγελμά της, ένας δεσμοφύλακας που εκμηδενίζεται στη σκιά των δημόσιων εκτελέσεων, μία ανίατα άρρωστη σύζυγος.

Μέσα από αυτή την αναζήτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ξεδιπλώνεται το μαρτύριο ενός έθνους λαβωμένου από τους πολέμους και την τρέλα, μιας χώρας παραδομένης στον εκμαυλισμό του κλήρου και στην τυραννία των Ταλιμπάν. Κι όμως, εκεί όπου η λογική μοιάζει χαμένη, ο έρωτας αρνείται ως εκ θαύματος να υποκύψει. Όμως, τι είναι το θαύμα σε μια χώρα όπου «οι χαρές είναι φριχτές όσο και τα λιντσαρίσματα»;

the swallows of kabul 607

Tώρα η Ζαμπού Μπραϊτμάν η οποία σκηνοθετεί για πρώτη φορά μια ταινία κινουμένων σχεδίων και η animator Ελεά Γκομπέ Μέβελεκ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο μεταφέρουν το βιβλίο στο σινεμά σε παραγωγή του γαλλικού στούντιο animation που είναι υπεύθυνο για φιλμ όπως «Ο Κιρίκου και η Μάγισσα», «οι Τριπλέτες της Μπελβίλ» και το «Ερνέστ και Σελεστίν».

the swallows of kabul 607

Το φιλμ θα κάνει την πρεμιέρα του στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών πριν βγει στις αίθουσες της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από το ύφος και τις μαγευτικές εικόνες του.


Δείτε ακόμη:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.