Φεστιβάλ / Βραβεία

Slamdance 2015: Τα βραβεία

στα 10

Το πιο ανατρεπτικό, τολμηρό, «αναρχικό» κινηματογραφικά Φεστιβάλ του πλανήτη ολοκληρώθηκε για φέτος μοιράζοντας τα εναλλακτικά βραβεία του.

Slamdance 2015: Τα βραβεία

«Συγχαρητήρια στους νικητές του Slamdance και, ακόμα περισσότερο, σ’ όλους τους φετινούς κινηματογραφιστές. Το Φεστιβάλ του 2015 απέδειξε ξανά πως αν θέλεις να δεις τα καλύτερα που έχει να προσφέρει ο πραγματικά ανεξάρτητος κινηματογράφος, το Slamdance είναι το κατάλληλο μέρος.»

Ετσι έκλεισε ο Πίτερ Μπάξτερ, ο Πρόεδρος του Slamdance, τη φετινή, 21η διοργάνωση που, από τις 23 ως τις 29 Ιανουαρίου, στο Παρκ Σίτι της Γιούτα, παρουσίασε το low budget, αιχμηρό, δημιουργικό σινεμά του κόσμου, λίγο πιο κάτω από το «βιομηχανοποιημένο», πια, Φεστιβάλ του Sundance.

Παρακάτω η αναλυτική λίστα με τους νικητές των βραβείων του Slamdance και μικρές περιγραφές των ταινιών, για να σημειώσουμε τι ανεξάρτητο πρέπει να δούμε τη σεζόν που έρχεται.

Διαβάστε ακόμη:

across the sea 607

Βραβεία Κοινού

Βραβείο Κοινού για Ταινία Μυθοπλασίας: «Across the Sea» των Νισάν Νταγ και Εσρα Σαϊντάμ. Η Ντάμλα είναι μια μετανάστρια από την Τουρκία που ζει στη Νέα Υόρκη με τον άντρα της – το ζευγάρι περιμένει το πρώτο του παιδί. Ομως η Ντάμλα έχει ακόμα ολοζώντανες αναμνήσεις από την παλιά της αγάπη και όταν επιστρέφει στην Τουρκία μαζί με τον Κέβιν, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ένα δραματικό μυστικό από το παρελθόν της.

Βραβείο Κοινού για Ντοκιμαντέρ: «Sweet Micky for President» του Μπεν Πάτερσον. Η μουσική συγκρούεται με την πολιτική όταν ο Πρας Μισέλ των Fugees επιστρέφει στην πατρίδα του, την Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, με σκοπό να βοηθήσει στην προεδρική καμπάνια του πιο αμφιλεγόμενου μουσικού της χώρας, του Μισέλ Μαρτέλι, γνωστού ως Sweet Micky. Το πολιτικά άπειρο δίδυμο θα τα βάλει με την κυβερνητική διαφθορά, τις τοπικές αναταραχές και τις προεξοφλημένες εκλογές.

Tired Moonlight 607

Βραβεία της Επιτροπής – Μυθοπλασία

Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας: «Tired Moonlight» της Μπρίτνι Γουεστ. «Μια αριστοτεχνική σύζευξη κινηματογραφικού οράματος κι αφηγηματικού λυρισμού, η ταινία σε μεταφέρει με άνεση από την πεζή πραγματικότητα της ζωής των καυστικών ηρώων της στη σφαίρα της απροσδόκητης ομορφιάς και της πνευματικής αυθεντικότητας με αβίαστη επιδεξιότητα.» Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Tired Moonlight».

Εύφημος Μνεία για Ταινία Μυθοπλασίας: «The Look Like People» του Πέρι Μπλάκσιαρ. «Με σπάνια κινηματογραφική ικανότητα, οξυδέρκεια, ακρίβεια κι εξαιρετικές ερμηνείες, ο Πέρι Μπλάκσιαρ, το καστ και το συνεργείο του κλείνουν τα στόματα των κριτικών που υποστηρίζουν ότι πολύ μικρές και περιορισμένες ταινίες σαν κι αυτήν δεν μπορούν να είναι καθηλωτικές και έξοχες.»

Εύφημος Μνεία για Ταινία Μυθοπλασίας: «Across the Sea» των Νισάν Νταγ και Εσρα Σαϊντάμ. «Μέσα από υπερβατική φωτογραφία, εκπαιδευμένη στο μυστικιστικό ντεκόρ της Μεσογείου κι ένα υπέροχο χρονικό μιας αβέβαιης αγάπης, οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν μια πανέμορφη, έντονη κι ειλικρινή ματιά σε μια σχέση που κινδυνεύει.»

sweet micky 607

Βραβεία Ντοκιμαντέρ

Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «Sweet Micky for President» του Μπεν Πάτερσον. «Η ταινία ωθεί το κοινό σ’ ένα απίστευτο, σκληρό ταξίδι στη δύσκολη πολιτική σκηνή της Αϊτής, σε μια ιστορία που είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική κι εκπαιδευτική. Η ταινία αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα για τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη της κι είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα του γιατί υπάρχει το Slamdance, για να αναγνωρίζει νέα έργα νέων δημιουργών, οι ταινίες των οποίων μπορούν να μας βοηθήσουν ν’ αλλάξουμε την οπτική μας για τον κόσμο, μια ιστορία τη φορά.»

Εύφημος Μνεία Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «20 Years of Madness» του Τζέρεμι Ρόις. «Θυμίζοντάς μας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επιδιώξουμε τα όνειρά μας, η ταινία ξεχειλίζει με εκτυφλωτική φωτογραφία, εκκεντρικούς ήρωες και μια συγκινητική ιστορία για την επιθυμία να κάνεις κάτι σπουδαίο, ενώ έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της αποτυχίας.»

Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «The Solitude of Memory» του Χουαν Πάμπλο Γκονζάλες. «Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί ένα ζωντανό κι εύγλωττο πορτρέτο ενός αφοσιωμένου πατέρα και της αγάπης του για το γιο του, αντλώντας βαθιά συναισθήματα από το θεατή μέσα από τη χρήση υπέροχης φωτογραφίας, συγκινητικής μουσικής κι ενός απίστευτα ειλικρινούς, αξιόπιστου κεντρικού ήρωα.»

Εύφημος Μνεία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Dolphin Lover» του Καρίμ Ταμπς. «Η αφήγηση είναι μια μορφή τέχνης κι αυτή η ταινία είναι ένα έξοχο παράδειγμα της χρήσης του μέσου μ’ έναν πανέμορφο τρόπο για να πεις μια εντελώς καταστροφική, αλλά αληθινή και συγκινητική ιστορία.»

Βραβεία Μικρού Μήκους

  • Μυθοπλασίας: «Stay Awake», Τζέιμι Σίσλεϊ
  • Εύφημος Μνεία Μυθοπλασίας: «09.55 – 11.05, Ingrid Ekman, Bergsgatan 4B», Κριστίν Μπέργκλαντ, Σόφι Βάκοβιτς
  • Animation: «The Pride of Strathmoor», Εϊνάρ Μπαλντβίν
  • Εύφημος Μνεία Animation: «Hipopotamy», Πιοτρ Ντουμάλα
  • Πειραματικό: «Red Luck», Μάικ Ολενικ
  • Αναρχικό: «Deviance», Αρον Κάντορ
  • Εύφημος Μνεία σε Αναρχική Ταινία: «Sea Devil», Ντιν Κ. Μάρσαλ, Μπρετ Πότερ

Slamdance 2015 607

Διαβάστε ακόμη: