Buzz

Εφυγε από τη ζωή η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή

στα 10

H κινηματογραφική παραγωγός και σύζυγος του Γιάννη Σμαραγδή άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε ηλικία 73 ετών.

Flix Team
Εφυγε από τη ζωή η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή

Ξημερώματα Παρασκευής, έφυγε από τη ζωή η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή.

Η Ελένη Σμαραγδή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γαλλική φιλολογία και σινεμά στο Παρίσι στα πανεπιστήμια Sorbonne Nouvelle και Paris VIII αντίστοιχα.

Υπήρξε, εκτός από σύζυγος, η βασική παραγωγός και η κινητήριος δύναμη των ταινιών Γιάννη Σμαραγδή. Από το 1988 εργάστηκε στο πλευρό του, ως παραγωγός στην Alexandros Film Co. Ltd.

Εχει κερδίσει βραβεία για τις ταινίες «Καβάφης», «El Greco», «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι». Το 2010 κέρδισε επίσης τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία «El Greco» και τη δημιουργία και επιμέλεια του Μουσείου «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» που η ίδια επιμελήθηκε στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. Το 2010 εξέδωσε το λεύκωμα «El Greco - η ταινία» από τις εκδόσεις Μίλητος.

Σμαραγδή

Υπήρξε δραστήρια υπέρμαχος των τεχνών από τα χρόνια της στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1980 έως το 1995 εργάσθηκε ως ιδρυτικό μέλος και αργότερα ως υπεύθυνη του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σ' αυτό το διάστημα διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκθέσεις καθώς και πολλές εκδόσεις μία εκ των οποίων βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Η κηδεία της Ελένης Σμαραγδή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, στις 5:00 μ.μ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι.

Η οικογένεια και οι συγγενείς της απελθούσας θερμά παρακαλούν όσους επιθυμούν να στείλουν στεφάνια, να προτιμήσουν μια δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: IBAN GR 69 0110 1040 0000 1044 8022 763)

«Ηταν άγγελος με φτερά, που μου τα δάνειζε κάθε φορά που έκανα μια ταινία» δήλωσε ο σύζυγός της, Γιάννης Σμαραγδής. «Και σαν άγγελος έφυγε».