Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία με το κύκνειο άσμα του Αντρέι Βάιντα

στα 10

Ταυτόχρονα, το Πανόραμα διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον Ελληνοαμερικανό Αλεξάντερ Πέιν.

Flix Team
Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία με το κύκνειο άσμα του Αντρέι Βάιντα
«Afterimage»

Με την τελευταία ταινία του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν περίπου μήνα, σε ηλικία 90 ετών, θα σημάνει την έναρξή του το φετινό, 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους Τριανόν και Ααβόρα.

Το «Afterimage», το οποίο αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Πολωνίας για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, είναι μια παθιασμένη βιογραφία για τον avant-garde καλλιτέχνη και ζωγράφο Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, ο οποίος εκπροσωπούσε το κίνημα του κονστρουκτιβισμού και του ουνισμού στη ζωγραφική. Ωστόσο, καθώς δεν συμμορφώθηκε με τις επιταγές του Κομμουνιστικού Κόμματος, διώχθηκε από το σταλινικό καθεστώς στη μεταπολεμική Πολωνία και τελικά αποπέμφθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Λοτζ. Ανεργος και ανάπηρος, είχε άσχημο τέλος, καθώς κατέληξε φτωχός και άρρωστος.

Διαβάστε ακόμη: Ολος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ashes and Diamonds 607 «Στάχτες και Διαμάντια»

Πιστός σε ένα σινεμά πάντοτε μαχητικό και πολιτικά φορτισμένο, ο ίδιος ο Βάιντα εξηγούσε πως αυτή, η τελευταία του ταινία, αποτελούσε το δικό του σχόλιο ενάντια στην κρατική παρέμβαση στην τέχνη.

Εκτός από την προβολή του «Afterimage» ως ταινία έναρξης, τιμώντας τη μνήμη του Αντρέι Βάιντα, το Πανόραμα θα πραγματοποιήσει και ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο του, με την προβολή τριών ακόμα ταινιών: «Στάχτες και Διαμάντια» (1958), «Κατίν» (2007) και «Γλυκιά έξαψη» (2009).

Η πρεμιέρα του «Afterimage» θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Αστορ, μόνο με προσκλήσεις, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια θα προβληθεί και για το κοινό στην ενότητα «Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή».

Nebraska 607 «Nebraska»

Πέρα από τα αφιερώματα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον Μάρκο Μπελόκιο, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, το Πανόραμα διοργανώνει φέτος και ένα αφιέρωμα στον Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Αλεξάντερ Πέιν, στο πλαίσιο του οποίου θα προβάλει πέντε από τις συνολικά έξι μεγάλου μήκους ταινίες του δύο φορές βραβευμένου με Οσκαρ σεναρίου δημιουργού: «Πολίτης Ρουθ» (1996) , «Η Εκλογή» (1999) , «Πλαγίως» (2004) , «Οι Απόγονοι» (2011), «Nebraska» (2013).

Διαβάστε ακόμη