Φεστιβάλ / Βραβεία

Ελευθερία! Αυτή είναι η αφίσα για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας!

στα 10

Οι Νύχτες Πρεμιέρας κλείνουν τα 30 και έρχονται εορταστικές από 2 έως και 13 Οκτωβρίου 2024.

Ελευθερία! Αυτή είναι η αφίσα για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας!

Το δελτίο Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για την αφίσα των 30 χρόνων του μας ενημερώνει πως οι φετινές αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τις προβολές του είναι οι Δαναόσ Ι & ΙΙ, Οπερα Ι & ΙΙ, Αστορ, Αστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Παλλάς και κυρίως μας θυμίζει μερικά - ιστορικά και θρυλικά - στατιστικά.

3.000 ταινίες
25 αίθουσες (3 κλειστές πια: Αττικόν, Απόλλων, Ιντεάλ)
100 Αφιερώματα,
700 διεθνείς καλεσμένους/-ες
200 πάρτι
70 παράλληλες εκδηλώσεις και
πάνω από 1.000.000 θεατές.

«Αυτά, όμως, που δεν χωράνε σε στατιστικά και μετρήσεις είναι τα ατελείωτα γέλια και δάκρυα, οι αναρίθμητες συναντήσεις με σινεφίλ συζητήσεις, οι φιλίες και οι έρωτες και όλες οι αξέχαστες εμπειρίες που μας χάρισε το Φεστιβάλ μέσα κι έξω από την κινηματογραφική αίθουσα. Οι Νύχτες Πρεμιέρας μεγάλωσαν μαζί μας και τώρα έφτασαν στην ορόσημη ενηλικίωση που σηματοδοτούν 30 λαμπερά χρόνια. Ευχόμαστε, λοιπόν, για φέτος και για τα επόμενα 30, οι προβολείς των σινεμά μας να εκπέμπουν εκείνη τη φωτεινή δέσμη που συνδέει για πάντα τα φθινόπωρα της πόλης μας.»

Οι ανακοινώσεις της επετειακής έκδοσης ξεκινούν με την παρουσίαση της αφίσας του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, από τον σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας, Βασίλη Μέξη.

Οπως αναφέρει το δελτίο Τύπου: «Για την επετειακή αυτή χρονιά, το πλαίσιο που ορίστηκε από την Πρόεδρο της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα, είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Η ελευθερία σαν στόχο, η ελευθερία σαν ποιότητα. Την οποία καλούμαστε να τιμήσουμε και να προάγουμε μέσα από τις δράσεις και το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας. Με τις επιλογές μας και τις συνεργασίες μας. Με την αφίσα μας.»

Νύχτες Πρεμιέρας 2024

H αφίσα με τα λόγια του δημιουργού της:

«Η ελευθερία είναι μια πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Συχνά, η ελευθερία αναφέρεται στην ενέργεια, τη σκέψη και την έκφραση χωρίς καταπίεση ή περιορισμούς.

Μέσα σε μια ασπρόμαυρη σύνθεση, δεκαπέντε λευκές δέσμες φωτός ξεκινούν σαν κλωστές από το έδαφος και διασχίζουν το σκοτάδι. Η πορεία τους δεν είναι η αναμενόμενη: Λυγίζουν, διπλώνουν, στροβιλίζονται και διατείνονται απέραντα. Μέσα από τον σπειροειδή σχηματισμό τους μοιάζουν να διαπερνούν κάθε πλαίσιο και να αμφισβητούν την προδιαγεγραμμένη τους κατεύθυνση.

Αυτοί είναι οι προβολείς των Νυχτών Πρεμιέρας, οι οποίοι φωτίζουν κινηματογραφικά την Αθήνα για 30 χρόνια. Σε αυτή τη νοητή διαδρομή τους μέσα στον χρόνο οι πορείες συχνά αλλάζουν, αλλά ο στόχος παραμένει ίδιος: να δημιουργούν νέες προοπτικές, έχοντας ως κινητήρια δύναμη και έμπνευση την ελευθερία».

Ο Βασίλης Μέξης, αριστούχος με Bachelor στο Graphic Design, είναι ο σχεδιαστής πίσω από το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας από το 2016 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, από το 2013 εργάζεται στον κλάδο της διαφήμισης ως Art Director, έχοντας στο βιογραφικό του συμμετοχές σε διακεκριμένες καμπάνιες, ενώ έχει αναλάβει την επιμέλεια εξωφύλλων βιβλίων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας. Η δουλειά του έχει φιλοξενηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, έχοντας αποσπάσει επαίνους και βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.


Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως και τις 13 Οκτωβρίου 2024. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο cinemagazine στο επίσημο site των Νυχτών Πρεμιέρας, στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram και το Twitter.