Industry

MFI Script 2 Film Workshops: Πάμε στη Νίσυρο ξανά!

στα 10

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) φέτος συμπληρώνει τα 26 του χρόνια και διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το διεθνές του πρόγραμμα, ανάπτυξης και επεξεργασίας σεναρίων, MFI Script 2 Film Workshops με την πρώτη του φάση παραδοσιακά να γίνεται στη Νίσυρο από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου.

MFI Script 2 Film Workshops: Πάμε στη Νίσυρο ξανά!

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) φέτος συμπληρώνει τα 26 του χρόνια και διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το διεθνές του πρόγραμμα, ανάπτυξης και επεξεργασίας σεναρίων, MFI Script 2 Film Workshops.

Το πρόγραμμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (ΜΙΚ)που απευθύνεται σε επαγγελματίες σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από όλο τον κόσμο, και έχει ως στόχο, μέσα από τη μέθοδο και τις διεργασίες που ακολουθούνται (ομαδικές και ατομικές συναντήσεις, διαλέξεις και masterclass), να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εξελίξουν τα projects τους στην καλύτερή τους μορφή, και να τους φέρει σε επαφή με ένα διεθνές δίκτυο ομολόγων τους.

Η σημαντική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο των προηγμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθιστά το MFI Script 2 Film Workshops ένα από τα λίγα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Creative Europe MEDIA / Training, πανευρωπαϊκά. Παράλληλα υποστηρίζεται από τους Δήμους Νισύρου & Αστυπάλαιας, την ΕΡΤ και συνεργάζεται με πολλά αντίστοιχα προγράμματα, Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, Πανεπιστήμια και Σχολές Κινηματογράφου.

Φέτος ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε οποιαδήποτε άλλη χρονιά, φτάνοντας τις 225. Πιο συγκεκριμένα, από τις 225 αιτήσεις που κατατέθηκαν και τους 377 δημιουργούς (σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς) από 52 χώρες (αναμεσά τους Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Φινλανδία, Γαλλία, Γουατεμάλα, Κόσοβο, Νορβηγία, Μεξικό, Σερβία, Τουρκία, Παλαιστίνη, Ελβετία, ΗΠΑ, Ελλάδα κ.α.), επελέγησαν συνολικά 50 δημιουργοί και 32 project, εκ των οποίων: 23 σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους, 3 σχέδια τηλεοπτικών σειρών, 6 σχέδια ντοκιμαντέρ και 5 εκπαιδευόμενοι βοηθοί καθηγητές- assistant trainers.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα λάβει χώρα στην ηφαιστειακή Νίσυρο, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος διαχρονικά. Το όμορφο τοπίο και ο κόσμος του νησιού, σε συνάρτηση με τη σωστή οργάνωση της παραγωγής και τους εξαιρετικά καταρτισμένους καθηγητές και ειδικούς, δημιουργούν μια ιδανική συνθήκη για τους συμμετέχοντες, στοχευμένη στο να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο έχουν έρθει. Από τις 21 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου το πρόγραμμα γίνεται ένα με τη Νίσυρο, με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να γνωρίζουν το νησί και την ελληνική κουλτούρα, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην τοπική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φέτος Q&A με τον διεθνούς φήμης Jeremy Podeswa καθοδηγούμενο απο την Επικεφαλής Σπουδών του MFI Christina Lazaridi, για την δημιουργία ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ένα mini-lab από τον πολυβραβευμένο Δανό Δημιουργό Ντοκιμαντερ, Michael Madsen με τίτλο “How to remember what you do is important”, masterclass από τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, καταξιωμένο Έλληνα Παραγωγό με πάνω από 25 ταινίες στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Triangle of Sadness (2022).

Ακολουθεί η λίστα των επιλεγμένων projects (ανά χώρα και αλφαβητικά):

mfi 2024 1 mfi 2024 2 mfi 2024 3


mfi

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚ

Ανάπτυξη Σεναρίου & Project

FILM Lab

Χριστίνα Λαζαρίδη (Η.Π.Α.)
Διευθύντρια του τμήματος σεναρίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, Δημιουργός και Υπεύθυνη για το Creative Writing Program του Πανεπιστημίου Princeton, με υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό της.

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Ελλάδα)
Συγγραφέας & Σεναριογράφος, Καθηγητής Σεναρίου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο ΕΑΠ, Καθηγητής στο Microfilm.

Ana Sanz Magallón (Ισπανία)
Επιμελήτρια σεναρίων (με πάνω από 30 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές).

Δημήτρης Εμμανουηλίδης (Ελλάδα)
Σκηνοθέτης & Σεναριογράφος, Επιμελητής Σεναρίου, συνεργάτης σε διάφορα Προγράμματα Ανάπτυξης Σεναρίου.

SERIES Lab

Michel Sabbe (Βέλγιο)
Σεναριογράφος για τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση, Συνεργάτης της Βελγικής RTBF.

DOC Lab

Ove Jensen (Δανία)
Σύμβουλος και Επιμελητής Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ (με τεράστια εμπειρία στον χώρο), Συνεργάτης EDN, European Film Market, Sunny Side of the Doc και MIPDOC.

Marco Gastine (Γαλλία- Ελλάδα)

Βραβευμένος σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του Ντοκιμαντέρ.

Individual Meetings

Anna Cienic (Poland- France)
Line Producer and Post-production Supervisor για το French Film Academy Les César, το Les Films d’Ici κ.α.

Pavel Jech (Τσεχία - Η.Π.Α.)
Καθηγητής στο Dodge College Film and Media Arts και στο Πανεπιστήμιο Chapman στο οποίο διατελεί και ως Αναπληρωτής Κοσμήτορας και Επικεφαλής Ακαδημαϊκός Διευθυντής.

Michael Madsen (Δανία)
Βραβευμένος σκηνοθέτης πολυάριθμων ντοκιμαντέρ, Conceptual Artist, Ιδρυτής του Sound/Gallery στη Δανία. Λέκτορας σε Ακαδημίες και Σχολές Κινηματογράφου.

Ηλίας Δημητρίου (Κύπρος - Ελλάδα)
Βραβευμένος Σεναριογράφος και Σκηνοθέτης στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.

Παραγωγή και Υλοποίηση

Simon de Santiago (Ισπανία)
Παραγωγός ταινιών (όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», «REGRESSION» του Alejandro Amenábar και «BIUTIFUL» του Alejandro González Iñárritu).

Martina Bleis (Γερμανία)
Ιndustry Εxpert / Συμπαραγωγές, Διευθύντρια του Φόρουμ Συμπαραγωγών της Berlinale.

Marjorie Bendeck (Ονδούρα- Γερμανία)
Ιndustry expert/ Pitching, Συν-διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus

Isabelle Fauvel (Γαλλία)
Παραγωγός με τεράστια εμπειρία στην ανάπτυξη project. Συνεργάτιδα σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως Torino Film Lab και ACE Producers).


Το MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe / MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Δήμους Νισύρου & Αστυπάλαιας και την ΕΡΤ. Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Αγορά Thessaloniki Doc Market το Sofia Meetings, το Meetings On The Bridge, την αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου, Dot on the Map, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Σταυράκου και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.Διοργανώνει σε συνεργασία με την Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Sofia Meetings, το EAVE, ACE, MIDPOINT, μία σειρά διαλέξεων Industry Talks κατά τη διάρκεια των Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Σόφιας.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του ΜΙΚ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

mfi