Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτές είναι οι 10 ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018

στα 10

Ανάμεσά τους νέοι δημιουργοί, ταινίες που βραβεύθηκαν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, ιστορίες που αφορούν την Ευρώπη του σήμερα.

Αυτές είναι οι 10 ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018

Οπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, ανακοινώνονται οι δέκα ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Φέτος, ανάμεσα στις δέκα ταινίες απ' όλον τον κόσμο, βρίσκουμε το «Border» (το βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών) του Ιρανο-Δανού Αλί Αμπάσι, το εξαιρετικό «Girl» του Βέλγου Λούκας Ντοντ, το «U-July 22» που δίχασε τη Berlinale, καθώς και τέσσερις ταινίες από γυναίκες δημιουργούς - οι δύο στη μυθοπλασία: η Αλίτσε Ρορβάκερ που διεκδίκησε το Χρυσό Φοίνικα με το «Lazzaro Felice» και η Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα με το «Mug» (Αργυρή Αρκτος στη Berlinale).

Διαβάστε κι αυτό: Αλλαγή φρουράς στη διεύθυνση της Berlinale από το 2020

The Other Side of Everything The Other Side of Everything

Border 607 2 Border

Οι άλλες δύο γυναίκες δημιουργοί σηματοδοτούν και την πρώτη φορά που στις δέκα υποψήφιες ταινίες για το βραβείο συναντάμε δύο ντοκιμαντέρ, (το «The Other Side of Everything» που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο IDFA και αναφέρεται στην ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας και το «The Silence of Others» για τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία.

Δείτε εδώ τη λίστα με τις 10 ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (πατώντας πάνω στον κάθε τίτλο διαβάζετε περισσότερα για την κάθε ταινία):

Border του Αλί Αμπάσι
Girl του Λούκας Ντοντ
Lazzaro Felice της Αλιτσε Ρορβάκερ
Donbass του Σεργκέι Λόζνιτσα
Mug της Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα
Styx του Βολφγκανγκ Φίσερ
The Other Side of Everything της Μίλα Τούραλιτς
The Silence of Others των Αλμουντένα Καρακέντο και Ρομπέρ Μπαχάρ
U-July 22 του Ερικ Πόπε
Woman at War του Μπενεντίκτ Ερλινγκσον

sami blood 607 Sami Blood

Στην παρουσιάση που έγινε στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι ανακοινώθηκε επίσης πως η ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους σε όλη την Ευρώπη ήταν το «Sami Blood» της Αμάντα Κερνέλ, που είχε κερδίσει και το Βραβείο Lux το 2017.

Από τις 10 ταινίες που επιλέχθηκαν, 3 θα ξεχωρίσουν και θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του τμήματος Giornate degli Autori του Φεστιβάλ Βενετίας στο τέλος του Ιουλίου 2018. Αυτές οι 3 ταινίες θα γίνουν και η καρδιά των LUX Film Days που, υποτιτλισμένες στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προβληθούν σε 28 χώρες. Το βραβείο LUX θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Διαβάστε κι αυτό: Εναρξη υποβολής σχεδίων ελληνογαλλικών συμπαραγωγών για το 2018

LUX