Φεστιβάλ / Βραβεία

Αλλαγή φρουράς στη διεύθυνση της Berlinale από το 2020

στα 10

Με νέο καλλιτεχνικό και εκτελεστικό διευθυντή, έναν άντρα και μια γυναίκα, θα υποδεχτει τη νέα δεκαετία η Berlinale, αφού το 2019 είναι η τελευταία χρονιά του Ντίτερ Κόσλικ.

Αλλαγή φρουράς στη διεύθυνση της Berlinale από το 2020

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Berlinale θα είναι μια σημαντική μεταγραφή. Για όσους τον γνωρίζουν, ο Κάρλο Τσατριάν, διευθυντής του Φεστιβάλ του Λοκάρνο από το 2013, είναι υπεύθυνος για τη μεταμόρφωση του ελβετικού φεστιβάλ σε ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, με σημαντικές ανακαλύψεις νέων δημιουργών αλλά και πρωτοβουλίες σε εκπαιδευτικό και χρηματοδοτικό επίπεδο που ξεχώρισαν την τελευταία πενταετία.

Η γεννημένη στην Ολλανδία Μαριέτ Ρίσενμπικ, από την άλλη, θα είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Φεστιβάλ. Η Ρίσενμπικ, με σπουδαία θητεία στη German Films (το κέντρο ενημέρωσης και προώθησης των γερμανικών ταινιών στον κόσμο) θα αναλάβει διοικητικά καθήκοντα, αλλά θα αποτελεί μαζί με τον Τσατριάν μια ομάδα που θα φέρει τη Berlinale στη νέα εποχή.

Οπως σημειώνει η Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γερμανίας Μόνικα Γκρούτερς: «Με τους δύο νέους διευθυντές, διασφαλίζουμε πως η Berlinale θα είναι και μετά το 2019 - τελευταία χρονιά υπό τη διεύθυνση του Ντίτερ Κόσλικ - ένα φεστιβάλ για το κοινό, με πολιτικό προσανατολισμό και φιλόδοξο πρόγραμμα, ενώ θα εξελίσσεται συνεχώς. Με τον Κάρλο Τσατριάν, η ηγεσία θα είναι νεότερη, πιο διεθνής και ανοιχτή σε πειραματισμούς.»

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η Αντίνα Πιντιλιέ που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στην 68η Berlinale

Dieter Koslick O απερχόμενος διευθυντής Ντίτερ Κόσλικ

Η ανακοίνωση του Υπουργείου μπορεί να ήταν ελαφρώς απορριπτική ως προς τον απερχόμενο διευθυντή, αλλά κράτησε και τα προσχήματα: «Με τη νέα της ομάδα, ακόμη και σε μια τέτοια εποχή αλλαγών για την κινηματογραφική βιομηχανία, η Berlinale θα συνεχίσει να παίζει στην Champions League των κινηματογραφικών φεστιβάλ, όπως έκανε τόσο καιρό κάτω από την καθοδήγηση του Ντίτερ Κόσλικ. Η εξαίρετη δουλειά του τα περασμένα 17 χρόνια έκανε την Berlinale να έχει σήμερα το μεγαλύτερο κοινό από ποτέ. Και με το συνειδητό πολιτικό της προφίλ, έχει πετύχει να διατηρήσει τη θέση της στον 21ο αιώνα σαν ένα πρωτοκλασάτο φεστιβάλ που εκτιμάται διεθνώς.»

Διαβάστε αναλυτικά: Berlinale 2018: Τα βραβεία στις γυναίκες