Buzz

Η Ζιλιέτ Μπινός παίρνει θέση στο γυναικείο κίνημα: «Γιατί δεν ακούω περισσότερο τους άνδρες;»

στα 10

Παραλαμβάνοντας τιμητικό βραβείο από την UniFrance, η Ζιλιέτ Μπινός εκφράστηκε για τον νέο φεμινισμό, όπως πάντα με οξυδέρκεια και χάρη.

Η Ζιλιέτ Μπινός παίρνει θέση στο γυναικείο κίνημα: «Γιατί δεν ακούω περισσότερο τους άνδρες;»

Το βράδυ της Παρασκευής, η UniFrance, το ταμείο του γαλλικού κράτους για την υποστήριξη και προώθηση του εγχώριου σινεμά, απένειμε τιμητικό βραβείο στη Ζιλιέτ Μπινός μέσα στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού: στη σκηνή για να της το προσφέρουν βρέθηκαν τρεις γυναίκες σκηνοθέτες, η Κλερ Ντενί (με την οποία η Μπινός γυρίζει τώρα το «High Life», ένα χρόνο μετά το «Η Λιακάδα Μέσα μου», η Ντανιέλ Τομσόν (στης οποίας το «Décalage horaire» η Μπινός είχε πρωταγωνιστήσει το 2002) και η Ζιλιά Ντικουρνό του «Raw». Στην αίθουσα βρίσκονταν η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανσουάζ Νισέν και διακεκριμένοι σκηνοθέτες, από τον Πάολο Σορεντίνο ως τον Μπριγιάντε Μεντόζα.

Διαβάστε ακόμη: Η Ζιλιέτ Μπινός αποκαλύπτει στο Flix πως η αληθινή αγάπη υπάρχει μόνο στα παραμύθια

Στον ευχαριστήριο λόγο της, η Ζιλιέτ Μπινός φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένη: «Εχω ταξιδέψει πολύ. Εχω βρεθεί συχνά εκτός Γαλλίας και κάποιες φορές ένιωσα ότι με αγαπούν περισσότερο στο εξωτερικό - επειδή οι ηθοποιοί είναι παρανοϊκοί, δυστυχώς - αλλά το ν' αναγνωρίζομαι τώρα στην πατρίδα μου, μου δίνει τόση χαρά,» είπε η Μπινός.

Διαβάστε ακόμη: Η Ζιλιέτ Μπινός εξηγεί στο Flix πού βρίσκει το joie de vivre της! (και μας δίνει και τη συνταγή ομορφιάς της)

ζιλιέτ μπινός 607

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, η Ζιλιέτ Μπινός ρωτήθηκε για τη γνώμη της σχετικά με το νέο κύμα φεμινισμού και το κίνημα #MeToo (για το οποίο, άλλωστε, εκφράστηκαν, λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένα, κι άλλες εμβληματικές Γαλλίδες ηθοποιοί, τόσο η Κατρίν Ντενέβ, όσο και η Μπριζίτ Μπαρντό και η Μαριόν Κοτιγιάρ). Η Μπινός απάντησε ξεκάθαρα και σθεναρά: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συζητιέται ο φεμινισμός και ν' αντιμετωπίζεται με σεβασμό, αλλά εκείνο που μ' εκπλήσσει είναι ότι δεν μιλούν πολύ γι' αυτόν οι άνδρες. Πρώτα απ' όλα, επειδή πρέπει κι εκείνοι να υφίστανται σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά πώς αισθάνονται; Γιατί το θέμα συμπεριλαμβάνει κι εκείνους. Κι αυτό πραγματικά με σοκάρει, περισσότερο από τις γυναίκες που εκφράζουν τη γνώμη τους και το αν το παρατράβηξαν.»

Κι η Ζιλιέτ Μπινός συνέχισε, «Ξέρεις καλά πότε σε αποπλανούν και δεν υπάρχει τίποτε κακό σ' αυτό. Η παρενόχληση είναι μια άλλη ιστορία, είναι έλλειψη σεβασμού. Ξέρεις πότε δεν σε σέβονται. Και κάποιες φορές χρειάζεται να καταλάβεις γιατί ένιωσες έτσι και χρειάζεται να το σκεφτείς μια δεύτερη φορά για να καταλάβεις ότι δεν σε σεβάστηκαν, επειδή έχεις συνηθίσει αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται υποστήριξη και θα ήθελα πολύ οι άντρες να εκφραστούν σχετικά γιατί είναι απαραίτητο. Νομίζω ότι αυτό είναι που μας λείπει.»

Διαβάστε ακόμη