Buzz

Ο Τζον Ολιβερ τσακώνεται ανοιχτά με τον Ντάστιν Χόφμαν για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης

στα 10

Who let the dogs out? Στην επετειακή προβολή του «Wag the Dog» χθες βράδυ, ο Τζον Ολιβερ που συντόνιζε το Q&A στρίμωξε τον Ντάστιν Χόφμαν σε σημείο που δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση, το κοινό διχάστηκε και οι θεατές μπλέχτηκαν ενεργά στο debate.

Ο Τζον Ολιβερ τσακώνεται ανοιχτά με τον Ντάστιν Χόφμαν για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης

Το «Wag the Dog», η κατάμαυρη πολιτική σάτιρα του Μπάρι Λέβινσον, δε θα ονειρευόταν μία τέτοια επετειακή προβολή: κλείνοντας 20 χρόνια από την πρεμιέρα της, χθες βράδυ η ταινία παίχτηκε σε κινηματογράφο του Μανχάταν για το κοινό - παρουσία των Μπάρι Λέβινσον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ντάστιν Χόφμαν, με τον οικοδεσπότη του ΗΒΟ Τζον Ολιβερ να συντονίζει το πάνελ των ερωτήσεων.

Κι εκεί, ο Ολιβερ, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν κωλώνει στην πολιτική και κοινωνική σάτιρα των εκπομπών του, ξεκίνησε να ρωτά τον Ντάστιν Χόφμαν για τις πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση μίας 17χρονης βοηθού παραγωγής στο σετ του «Θάνατου του Εμποράκου». [To προσωπικό essay της σημερινής δημοσιογράφου στον Hollywood Reporter είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν επιθυμείτε να διαβάσετε τη μαρτυρία της: Dustin Hoffman Sexually Harassed Me When I Was 17]

Κι από τα live tweets των θεατών, φαίνεται πώς η ατμόσφαιρα μετατράπηκε γρήγορα σε ρινγκ, με τον Χόφμαν να θυμώνει, τον Ολιβερ να μην το βάζει κάτω και το κοινό να συμμετέχει σε ένα εν θερμώ 30λεπτο debate.

Dustin Hoffman Sexually Harassed pa 607

Διαβάστε περισσότερα: Και ο Ντάστιν Χόφμαν στη δίνη των σκανδάλων για σεξουαλική παρενόχληση

«Πρώτα από όλα τα πράγματα δεν έγιναν έτσι» δήλωσε ο Χόφμαν, συμπληρώνοντας «αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά με το ποιος είμαι στο σύνολο του χαρακτήρα μου». Κι αυτό το τελευταίο έκανε έξαλλο τον Τζον Ολιβερ: «Αυτού του είδους οι απαντήσεις είναι που με εξοργίζουν: είναι αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα σας, πώς μπορούν να μην είναι; Επίσης, δε δίνετε καμία απόδειξη ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν, δεν στηρίζετε με τίποτα το λόγο σας, και μετά λέτε αυτό; Υπήρξε μία περίοδος τουλάχιστον που την πέφτατε σε γυναίκες, σύμφωνα και με άλλες μαρτυρίες. Κι εσείς απλά πετάτε ένα "ω, αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα μου" και νομίζετε ότι απαξιώνετε τις κατηγορίες έτσι απλά;»

Δείτε κι αυτό: Ο Τζον Ολιβερ έχει κάτι να πει στην Ακαδημία μετά την αποβολή του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Deadline και της Washington Post που ήταν παρόντες, τα αίματα άναψαν αμέσως με τον Χόφμαν να επιμένει ότι στοχοποιείται. «Με βάλατε μπροστά και με στοχοποιείτε. Αυτό δεν ακολουθεί το "αθώος, μέχρι αποδείξεως του εναντίου»...»

Κι όταν ο Χόφμαν είπε «δεν ήσασταν εκεί», ο Ολιβερ απάντησε «και πόσο χαίρομαι για αυτό». Και «All hell has now broken loose» σύμφωνα με τον Στίβεν Ζίτσικ της Washington Post.

Η αλήθεια είναι ότι η εποχή που διανύουμε θα είναι ταραχώδης. Οταν ξαφνικά ανοίγεται ένας τέτοιος διάλογος σ' ένα θέμα που αποσιωπάται εδώ και δεκαετίες, θα υπάρξουν υπερβολές, κορώνες, ίσως και άδικες επιθέσεις. Ομως, για ακόμα μία φορά, η σημασία είναι ότι άνοιξε ο διάλογος. Οτι ακούγονται (άβολο πολύ, αλλά απαραίτητο) αλήθειες για την παγιωμένη μας κοινωνική σμπεριφορά και μία κουλτούρα «κανονικότητας» του σεξισμού που πρέπει να τελειώνει.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Ντάστιν Χόφμαν είναι ένοχος μίας τέτοιας συμπεριφοράς. Ο χρόνος θα δείξει. Αν ένιωσε άσχημα χθες βράδυ είναι λυπηρό. Κι άδικο. Ομως πόσες γυναίκες έχουν νιώσει άσχημα σε χιλιάδες κινηματογραφικά σετ και κανένα άρθρο δε γράφεται για αυτές την επόμενη μέρα.


Διαβάστε περισσότερα: