Buzz

Ο Τζον Ολιβερ έχει κάτι να πει στην Ακαδημία μετά την αποβολή του Χάρβεϊ Γουάινστιν

στα 10

H Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου Τεχνών κι Επιστημών απέβαλε από τους κόλπους της τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ο Τζον Ολιβερ τους... «συγχαίρει».

Ο Τζον Ολιβερ έχει κάτι να πει στην Ακαδημία μετά την αποβολή του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Η υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινστιν καθημερινά παίρνει νέες διαστάσεις. Πάνω από 40 γυναίκες πλέον έχουν ενώσει τις μαρτυρίες τους για σεξουαλική κακοποίηση από τον διάσημο κινηματογραφικό παραγωγό - στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ηθοποιοί, αλλά ακόμα και φοιτήτριες που έκαναν την πρακτική τους στη Miramax (τότε) και στη Weinstein Co. Σερβιτόρες στα εστιατόρια της Tribecca όπου σύχναζε. Μοντέλα που καλούσε στα πάρτι του σε μεγάλα φεστιβάλ.

Διαβάστε κι αυτό: H Κόρτνεϊ Λοβ είχε προειδοποιήσει νωρίς τα κορίτσια του Χόλιγουντ για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Το σπουδαιότερο αυτής της εμβληματικής σίγουρα υπόθεσης είναι το φαινόμενο που ακολούθησε: ο διάλογος για το τι συμβαίνει σε θέσεις εξουσίας και πώς ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και διαπροσωπικά το είχαμε αποδεχθεί ως «έτσι είναι αυτά». Σίγουρα το Χόλιγουντ και γενικότερα η showbiz (η Bjork ξεσήκωσε θύελλες φωτογραφίζοντας τον Λαρς φον Τρίερ στη δική της περίπτωση κακοποίησης) έχει πιο εμφανή παραδείγματα, καθώς οι προβολείς είναι πάνω σε ένα κόσμο λαμπερό και διάσημο. Αλλά συμβαίνει και στη σκιά, σε όλο τον κόσμο, για πάρα πολλά χρόνια.

Πάμε όμως πίσω στο Χόλιγουντ, το οποίο δηλώνει «σοκαρισμένο», «αηδιασμένο». Μία πλειάδα ηθοποιών (γυναικών και αντρών), σκηνοθετών και παραγωγών έχουν βγει με προσωπικές δηλώσεις για να καταδικάσουν την εμετική και ασυγχώρητη συμπεριφορά του Γουάινστιν και να δηλώσουν συμπαράσταση στις γυναίκες που βγήκαν να μιλήσουν. Αλλοι, όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο, ζήτησαν λίγο χρόνο γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν την είδηση. Ο αδελφός του, Μπομπ Γουάινστιν, δήλωσε ότι έχει διακόψει σχέσεις με τον Χάρβεϊ από το 2012, ότι ήξερε ότι ήταν άπιστος και γυναικάς, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι πράξεις του έφταναν σε αυτό το σημείο. Η Γκουίνεθ Πάλτροου στη δική της περίπτωση ομολογεί ότι το είχε πει στον τότε σύντροφό της Μπραντ Πιτ κι εκείνος είχε απειλήσει τον Γουάινστιν να μην την ξαναγγίξει. Οπότε, αν το ήξερε ο Πιτ, πόσοι ακόμα το ήξεραν; «Οχι, δεν γνωρίζαμε όλοι» έγραψε από την πρώτη μέρα του σκανδάλου η Μέριλ Στριπ.

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου η Ακαδημία αποφασίζει (με μία εβδομάδα καθυστέρηση από τη Βρετανική) να αποβάλει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν από τα μέλη της. «Κάποιος που δε σέβεται τους συναδέλφους μας δεν έχει καμία θέση ανάμεσά μας. Αυτό ας είναι επίσης μήνυμα: η εποχή της συνένοχης συγκατάθεσης και σιωπής απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση στον εργασιακό κινηματογραφικό χώρο τελείωσε...»

Πράγματι, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. Αυτό είναι το θέμα και ξεπερνά τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Αν όμως ξεπερνά τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, μήπως η Ακαδημία πρέπει να κοιταχτεί λίγο πιο ειλικρινά στον καθρέφτη της;

Αφήνουμε τον Τζον Ολιβερ να συνεχίσει αυτό το σκεπτικό. Τα λέει πολύ καλύτερα.

.

Aυτό ας είναι και η απάντηση στον Γούντι Αλεν που φοβάται ότι στο Χόλιγουντ θα ξεκινήσει «ένα κυνήγι μαγισσών». «Οι άντρες θα φοβούνται να κλείσουν το μάτι στη γυναίκα απέναντί τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου τους». Κανείς δε θέλει μία αποστειρωμένη πραγματικότητα, κανείς δε θέλει την επικράτηση ενός ανόητου political correctness. Ομως, μετά από δεκαετίες εξευτελισμού και κακοποίησης γυναικών, κάποιος ανοίγει το στόμα του κι αυτή είναι η πρώτη του δήλωση; Και το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν: η φοβέρα του «politically correct» είναι τόσο αποτελεσματική στο να αφήνουμε τα πράγματα όσο διεφθαρμένα και βολικά είναι. Γιατί αλίμονο - μόνο αυτοί οι δύο δρόμοι υπάρχουν.

Διαβάστε περισσότερα: