Buzz

Ο Τζόναθαν Σεκ κατηγορεί τον Φράνκο Τζεφιρέλι για σεξουαλική κακοποίηση

στα 10

Ο 48χρονος σήμερα ηθοποιός αποκαλύπτει ότι στα γυρίσματα του «Sparrow» (1993), ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι τον κακοποίησε σεξουαλικά.

Ο Τζόναθαν Σεκ κατηγορεί τον Φράνκο Τζεφιρέλι για σεξουαλική κακοποίηση

Ο ηθοποιός Τζόναθαν Σεκ (σήμερα η καριέρα του είναι κυρίως τηλεοπτική με σειρές όπως τα «Ray Donovan», «Legends of Tomorrow», «Quantico») είχε πρωταγωνιστήσει στο «Sparrow» («Η Δύναμη του Πεπρωμένου», 1993) μία ταινία εποχής που σκηνοθέτησε ο Φράνκο Τζεφιρέλι με συμπρωταγωνιστές τους Αντζελα Μπέτις, Σινέντ Κιούζακ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Ο Σεκ ήταν τότε 22 χρονών (πολλοί μπορεί να τον θυμάστε ως τον τότε σύζυγο της Κριστίνα Απλγκεϊτ), στο ξεκίνημα της καριέρας του (το «Sparrow» ήταν η πρώτη του κινηματογραφική εμπειρία, μετά τον γνωρίσαμε κι από τα «How to Make an American Quilt» και «That Thing You Do!») και, φυσικά, ευγνώμων που είχε επιλεγεί από έναν κινηματογραφικό θρύλο για το ντεμπούτο του στο σινεμά.

Διαβάστε κι αυτό: Η Μίρα Σορβίνο καταδικάζει τον Γούντι Αλεν σε ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης στην Ντίλαν Φάροου

johnathan schaech 607 1 Tότε, στα γυρίσματα του «That Thing You Do!» και τώρα

Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα φαντάστηκε και «παίρνοντας δύναμη από τόσες γυναίκες που εξομολογήθηκαν τις ιστορίες τους, αποφάσισε για πρώτη φορά να πει και τη δική του».

Σύμφωνα με τον Σεκ, ο Τζεφιρέλι από την πρώτη στιγμή των γυρισμάτων τον κυνήγησε. «Δεν κλείδωνα απλά την πόρτα μου, την ασφάλιζα με κάτι βαρύ για να μην μπορεί να μπει στο δωμάτιό μου...»

johnathan schaech sparrow 607 Με τον Φράνκο Τζεφιρέλι

«Ενα βράδυ όμως, σε κάποια ξενοδοχείο όταν γυρίζαμε στη Σικελία, είχα αφήσει ανοιχτά γιατί δεν είχε επιστρέψει ο συγκάτοικός μου. Ο Φράνκο βρήκε κλειδί και μπήκε όσο κοιμόμουν. Θυμάμαι τη στιγμή που ξύπνησα από την αναπνοή του που μύριζε ουίσκι. Του είπα όχι κι εκείνος απάντησε ότι πρέπει "και για τους δυο μας"...»

«Είναι παράξενο, αλλά παίρνω κουράγιο γιατί το ακούω από γυναίκες που εξομολογούνται παρόμοιες ιστορίες κακοποίησης: είμαστε ηθοποιοί, μάς έχουν μάθει να καμαρώνουμε για το sex appeal μας. Υπάρχει μία στιγμή που όλα αλλάζουν. Οταν κάποιος παραβιάσει τα όρια, όταν κάποιος σε κακοποιεί, ξαφνικά συγκατοικείς με την ντροπή και τον πανικό. Αυτό έκανε σε μένα ο Φράνκο. Ξεπέρασε τα όρια και ένιωσα ότι βγήκα από το σώμα μου. Εμεινα ακίνητος, μούδιασα και δεν είμαι περήφανος για αυτό. Με χάιδευε και με κακοποιούσε στο κρεβάτι μου κι εγώ έμεινα ακίνητος. Δεν έβγαλε ποτέ το πέος από το παντελόνι του, αλλά χαϊδευόταν πάνω από τη ζώνη του. Κάποια στιγμή επιχείρησε να μου κάνει στοματικό έρωτα και θυμάμαι να λέω "όχι, όχι σε παρακαλώ όχι, δε χρειάζεται". Συνέχισα να παραμένω ακίνητος. Ενιωθα ότι όλο αυτό κράτησε 4 ώρες και μπορεί να κράτησε 30 δευτερόλεπτα. Δεν φώναξα. Δεν ούρλιαξα. Δεν τον έσπρωξα. Και μου πήρε 25 χρόνια να καταλάβω το γιατί. Το σοκ, το τραύμα που προκαλεί μία τέτοια επίθεση από έναν σεξουαλικό κυνηγό, στο σώμα ενός ανθρώπου. Οι μαρτυρίες των γυναικών με βοήθησαν να βρω γαλήνη κι εγώ. Δεν είχα συγχωρέσει τον εαυτό μου ποτέ. Οταν διάβαζα ότι "ήταν σαν να βγαίνουν, σαν να εγκαταλείπουν το σώμα τους" κατάλαβα κι εγώ ότι αυτό έκανα. Ο Φράνκο δεν πήρε εκείνο το βράδυ αυτό που ήθελε. Του είπα να μην με ξαναπλησιάσει και δεν με ξαναενόχλησε ποτέ. Και ποτέ δεν μου είπε ξανά ούτε λέξη...»

Ο γιος του 94χρονου σήμερα Τζεφιρέλ, Πίπο, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για τον πατέρα του.

Διαβάστε περισσότερα: