Buzz

Η Μπριζίτ Μπαρντό θεωρεί υποκρίτριες κι ανόητες τις ηθοποιούς που καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση

στα 10

Η 83χρονη Μπριζίτ Μπαρντό εκπλήσσει δυσάρεστα με τις πολιτικές της απόψεις. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά...

Η Μπριζίτ Μπαρντό θεωρεί υποκρίτριες κι ανόητες τις ηθοποιούς που καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση

Η θρυλική γαλλίδα πρωταγωνίστρια και το πάλαι ποτέ σύμβολο του σεξ μιας ολόκληρης γενιάς μίλησε κι αυτή για το #MeToo κίνημα. Η 83χρονη σήμερα Μπριζίτ Μπαρντό ρωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Paris Match για το κύμα αποκαλύψεων στο Χόλιγουντ, τις γυναίκες συναδέλφους της που αποφάσισαν να μιλήσουν για το εκβιαστικό κι εξευτελιστικό παιχνίδι που παίζεται -από πάντα- στην κινηματογραφική βιομηχανία.

«Υποκρισίες κι ανοησίες» ήταν ο χαρακτηρισμός της Μπαρντό «όχι για τις κατηγορίες γυναικών γενικά» αλλά ειδικά «για τη πλειονότητα των γυναικών ηθοποιών». Η Μπαρντό βρίσκει το όλο κίνημα «αδιάφορο» κι ένα θέμα «που μας αποτρέπει να συζητήσουμε πιο σοβαρά πράγματα».

Δείτε το βίντεο: Η Ντίλαν Φάροου μιλάει για πρώτη φορά στην τηλεόραση για τον Γούντι Αλεν

Bardot 607 1

Η ίδια υποστηρίζει ότι ποτέ της δε δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση στη δουλειά της. «Το να σου λέει κανείς ότι είσαι όμορφη ή ότι έχεις ωραίο κωλαράκι ήταν ένα ωραίο κοπλιμέντο» είπε.

Και δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι είναι οι γυναίκες ηθοποιοί που «την πέφτουν» στους παραγωγούς για να παίρνουν ρόλους. «Και, μετά, για να ακουστεί το όνομά τους, επικαλούνται ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά...»

«Στην πραγματικότητα» υποστηρίζει η Μπαρντό «όλο αυτό δε θα τους βοηθήσει, θα τους κάνει κακό...»

Le Mepris 607

«Θα τους κάνει κακό» λοιπόν.

Οχι, δεν λέει τίποτα καινούργιο η Μπριζίτ Μπαρντό. Μετά από τρεις μήνες σοκ και δέους, τέτοιες δηλώσεις είναι αναμενόμενες. Είναι αναμενόμενες οι εμβληματικές Κατρίν Ντενέβ αυτού του κόσμου που θα υποστηρίξουν πέντε πολύ σωστές ρητορίες κι επιχειρήματα για τους φόβους της υπερβολής (μόνο που το θέμα μας κυρία Ντενέβ είναι στην καρδιά του προβλήματος, κι όχι στην υπερβολή που, πολύ βολικά, έβγαλε τη συζήτηση εκτός και έκανε το σύστημα να πανηγυρίζει στο ότι πρέπει να μείνει ακίνητο και ίδιο, αλλιώς θα γίνουμε όλοι πουριτανοί!) Και το κατάλαβε η Κατρίν Ντενέβ, όταν μάλλον συζήτησε λίγο σοβαρότερα και σε βάθος το θέμα, και ζήτησε συγγνώμη για τη βιασύνη της (κι όχι για όσα υποστηρίζει για έναν ενδεχόμενο φασιστικό πουριτανισμό που, κι αυτό το κατάλαβε, όλοι απευχόμαστε και καταδικάζουμε).

Είναι αναμενόμενες οι γραφικότητες της Μπαρντό, γερασμένα επιχειρήματα που, για ακόμα μία φορά, επιμένουν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν, μπερδεύονται, αδυνατούν να διαχωρίσουν ανάμεσα σ' ένα κοπλιμέντο και στην εξευτελιστική, ή και βίαιη προσέγγιση. Είναι αναμενόμενο επίσης, να υποστηριχθεί και να τονιστεί ότι μερίδιο των γυναικών την είχαν αποδεχθεί ως ανταλλακτικό τρόπο προώθησης της καριέρας τους. Σεξ για ρόλο. Θα το αρνηθεί κανείς; Φυσικά κι όχι. Ομως, οι ψύχραιμοι κι έτοιμοι να αλλάξουν (γυναίκες και άντρες) τον τρόπο σκέψης και διάδρασης συνομιλητές του 2018 δεν μπορούν να δουν ότι αυτό ακριβώς ήταν κι ο θρίαμβος του συστήματος; Η μεγαλύτερη απόδειξη της θεμελιωμένης διαφθοράς του; Ή πιστεύουν ότι οι γυναίκες, οι «πουλημένες» γυναίκες, ονειρεύονται από μικρά κορίτσια πώς θα ξεκουμπώσουν το παντελόνι του κάθε Γουάινστιν για να πετύχουν τα όνειρά τους;

Bardot 607

Να τα συζητήσουμε όλα λοιπόν. Ολα στο τραπέζι. Αλλά να είμαστε κι έτοιμοι και να φιλτράρουμε τις αναμενόμενες επικίνδυνες υπερβολές (εννοείται ότι σ' ένα κύμα οργής που μόλις ξέσπασε θα σημειωθούν και -καταδικαστέες- υπερβολές και λάθη), αλλά και να βλέπουμε ξεκάθαρα και ποιες συζητήσεις θέλουν να πάνε την κουβέντα πίσω. Ή και να τη σταματήσουν. Γιατί ο μοναδικός σοβαρός διάλογος δεν αφορά καν το λαμπερό κόσμο της showbiz. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι στα κόκκινα χαλιά ρίχνουν απλά το καροτάκι για να ξεκινήσει η αναρώτηση ανάμεσά μας και μέσα μας. Το πώς διαβάζουμε αυτές τις ειδήσεις, πώς τις συζητάμε και πώς γράφουμε σχόλια κάτω από τα ποστ στα social media (πολλές φορές και μόνο από τον τίτλο, χωρίς να κάνουμε τον κόπο να διαβάσουμε το κείμενο) εκεί βρίσκεται η πραγματική ρίζα του κακού. Είναι πολύ δύσκολο να πρέπει να παραδεχθούμε, όλοι μας, ότι μπορεί να μάθαμε την αλφάβητο λάθος και πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Είναι βουνό. Ολο μας το σώμα αντιδρά σε κάτι πιο βολικό, πιο απλό, πιο εύκολο. Στο να απαξιώσουμε όλο το θέμα ως political correct, υστερικές, χολιγουντιανές υπερβολές. «Που θα μας βγάλουν σε κακό».

Bardot 607 2

Για την ιστορία: δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπαρντό απογοητεύει με τις πολιτικές της απόψεις. Από το 1997 που δηλώνει μέρος της άκρας δεξιάς, έχει προκαλέσει με εμπρηστικό λόγο το μεταναστευτικό κίνημα, αλλά και το 8% ισλαμικό πληθυσμό της Γαλλίας κατηγορώντας σε 5 δημόσιες περιπτώσεις τους μουσουλμάνους συμπατριώτες της για τα δεινά της χώρας (με αποτέλεσμα να καταδικαστεί τελικά για κήρυγμα μίσους σε δύο μηνών φυλάκιση και 15.000 ευρώ).

Tι κρίμα για μία γυναίκα που παραιτήθηκε από τους προβολείς κι αφιερώθηκε στα ζώα να αντικατοπτρίζει και η ίδια το μίσος του κόσμου των ανθρώπων που απαρνήθηκε. Μόνο Περιφρόνηση;

Διαβάστε περισσότερα: