Industry

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διαχωρίζει τη θέση του για την απόσυρση των ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο

στα 10

Αρκετές ημέρες μετά την απόσυρση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διαχωρίζει τη θέση του.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διαχωρίζει τη θέση του για την απόσυρση των ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο

Με δελτίο τύπου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διαχωρίζει τη θέση του από την απόσυρση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο «OtherMovie», μετά την παρέμβαση του Ελληνα Πρέσβη, επειδή στο Φεστιβάλ οι ταινίες από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναφέρονταν ως προερχόμενες από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Διαβάστε εδώ όλο το ιστορικό της απόσυρσης των ταινιών και τις αντιδράσεις των δημιουργών.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ωστόσο να σημειώσουμε εδώ πως στην επίσημη επιστολή της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία που εστάλη στο Φεστιβάλ OtherMovie του Λουγκάνο αναφέρεται ρητά πως: «... η Ελλάδα και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν την προβολή των Ελληνικών Ταινιών...». Πράγμα που ακυρώνει την επίσημη ανακοίνωση του ΕΚΚ πως δεν υπήρξε ανάμειξη του στην απόσυρση των ταινιών, εκτός αν ο Ελληνας Πρέσβης Χαράλαμπος Μάνεσης που υπογράφει και την επιστολή έχει δικαιοδοσία από τον εαυτό του να χρησιμοποιεί επίσημα τα ονόματα δημόσιων φορέων, κάνοντας την έτσι κι αλλιώς αδικαιολόγητη πράξη του ακόμη πιο ασυγχώρητη.


Διαβάστε εδω αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

Σχετικά με το θέμα της απόσυρσης των ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ Other Movie στο Λουγκάνο της Ελβετίας

Σχετικά με την απόσυρση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Other Movie στο Λουγκάνο της Ελβετίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 20 έως 27 Οκτωβρίου 2014, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) δηλώνει τα εξής:

Το πρόγραμμα που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ δεν αποτέλεσε συνδιοργάνωση μεταξύ του εν λόγω Φεστιβάλ και του Ε.Κ.Κ., το οποίο σημαίνει ότι το Ε.Κ.Κ. δεν συναποφάσισε για τις ταινίες προς προβολή, δεν ενεπλάκη στην αποστολή των υλικών προβολής, στην αποστολή της σχετικής εξουσιοδότησης προβολής τους, ούτε στους όρους προβολής τους. Οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στους σκηνοθέτες και στους παραγωγούς.

Η επικοινωνία του Φορέα ήταν καθαρά προωθητική και αφορούσε ακόμη και σε ταινίες στις οποίες το Ε.Κ.Κ. δεν έχει καθόλου δικαιώματα. Η απόσυρση των ταινιών μικρού μήκους εν μέσω του Φεστιβάλ, είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας μεταξύ του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία κ. Χαράλαμπου Μάνεση και του υπευθύνου του Φεστιβάλ Οther Μovie στο Λουγκάνο κ. Drago Stevanovic.

Το Ε.Κ.Κ. ως Δημόσιος Οργανισμός που προωθεί την ελληνική κινηματογραφία, έχει πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρέμβει σε αποφάσεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το Ε.Κ.Κ. βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε στο μέλλον να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα, το οποίο αποβαίνει εις βάρος των ελληνικών ταινιών.


Διαβάστε ακόμη: