Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Emmy 2020: O Μπραντ Πιτ και 15 ακόμα εκπλήξεις των φετινών υποψηφιοτήτων

στα 10

Ποιοι έμειναν αδικαιολόγητα εκτός κούρσας; Ποιοι σκόραραν υποψηφιότητες, ενώ ήταν outsiders; Πόσες φορές αναφωνήσαμε «αν είναι δυνατόν» διαβάζοντας τις υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Emmy;

Βραβεία Emmy 2020: O Μπραντ Πιτ και 15 ακόμα εκπλήξεις των φετινών υποψηφιοτήτων

Οι υποψηφιότητες των Βραβείων Emmy 2020 ανακοινώθηκαν χθες βράδυ και, όπως συμβαίνει πάντα, υπήρξαν ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά και αδικαιολόγητες παραλείψεις. Υπάρχουν σειρές που σκόραραν εξαιρετικές κριτικές, αγαπήθηκαν από το κοινό και αγνοήθηκαν παντελώς. Υπάρχουν υποψηφιότητες σε αφανή outsiders που μάς ζέσταναν την καρδιά. Υπάρχουν ηθοποιοί που αγνοήθηκαν, ενώ για τον ίδιο ρόλο είχαν κερδίσει Χρυσή Σφαίρα τον Φεβρουάριο.

Αλλά αυτό συμβαίνει πάντα με τα βραβεία. Η τελική εικόνα είναι μία μίξη από στατιστικά δεδομένα, ανατροπές και εκπλήξεις.

Πάμε να δούμε τις 15+1 ευχάριστες και δυσάρεστες επιλογές των φετινών βραβείων Emmy.

The Good Fight 607

«The Good Fight»

Αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες σειρές της τηλεόρασης. Με πρωτοποριακό πολιτικό σχολιασμό για το τώρα, τολμηρές ιδέες, καλογραμμένο σενάριο, εξαιρετικούς χαρακτήρες, δυναμικές ερμηνείες. Πόσες υποψηφιότητες Emmy κέρδισε το «Τhe Good Fight»; Καμία. Σκάνδαλο. Ισως να έχει να κάνει με το Memo 618. Δεν δικαιολογείται αλλιώς. [Ειδικά αν προσθέσει κανείς ότι έχει κερδίσει μόνο 2 υποψηφιότητες συνολικά στην ιστορία της και οι δύο στην κατηγορία... μουσικής!]

Reese Witherspoon EMMYS 607

Ριζ Γουίδερσπουν

Πόσο ειρωνικό. Χωρίς εκείνη, καμία από τις τρεις σειρές δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Ως παραγωγός άλλαξε το τοπίο για τις «γυναικείες» σειρές, ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, τις ιστορίες γυναικών στην αμερικανική τηλεόραση. Κι αυτό αναγνωρίστηκε από τα βραβεία. Ομως, ως ηθοποιός, αγνοήθηκε παντελώς. Και είναι ηχηρό το χαστούκι, όταν απουσιάζεις ενώ είχες 3 πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ερμηνείες. Κι όμως, η Ριζ Γουίδερσπουν δεν κέρδισε καμία υποψηφιότητα ούτε για το «The Morning Show», ούτε για το «Big Little Lies», ούτε για το «Little Fires Everywhere».

Brad Pitt Dr Fauci 607

Μπραντ Πιτ - «Δρ. Φάουτσι» στο SNL

Ο Μπραντ Πιτ απολαμβάνει την καλύτερη χρονιά του. Μετά τη Χρυσή Σφαίρα, το National Board of Review, το SAG, το BAFTA και το Οσκαρ για το ρόλο του στο «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, βλέπει τον εαυτό του υποψήφιο για ΕΜΜΥ, για το guest που έκανε στο Saturday Night Live. Κι, εντάξει, αγαπάμε Μπραντ Πιτ, αλλά... μεγάλη υπερβολή. Εχουμε την αίσθηση ότι η λαβωμένη από τον Covid-19 Αμερική ήθελε απλά να βραβεύσει τον Δρ. Φάουτσι και βρήκε τον τρόπο μέσα από το alter ego του. Και πόσο ειρωνικό ότι οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε δημόσια τον Φάουτσι και στήριξε μία γιατρό που σκορπά συνωμοσιολογίες στα κοινωνικά δίκτυα ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται και η θεραπεία είναι η υδροξυχλωροκίνη (η ίδια γιατρός έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι στην ιατρική χρησιμοποιούμε DNA από εξωγήινους, ενώ γυναικολογικές παθήσεις οφείλονται στο ότι οι γυναίκες στον ύπνο τους κάνουν σεξ με δαίμονες). Brad Pitt 2020. Δαγκωτό.

Kaitlyn Dever and Merritt Wever 607

Κέιτλιν Ντέβερ & Μέριτ Γουέβερ - «Unbelievable»

Ε, ναι. Είναι κάπως «Unbelievable» να μην σκοράρουν καμία υποψηφιότητα οι δύο πρωταγωνίστριες της σειράς και να κερδίσει μία μόνο η Τόνι Κολέτ. Ειδικά, όταν οι δικές τους ερμηνείες είχαν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και τις χειρίστηκαν αριστοτεχνικά. Μάς δίνεται η εντύπωση ότι η Ακαδημία απλώς σταύρωσε το πιο διάσημο όνομα στη λίστα, χωρίς να έχει δει τη σειρά.

Zendaya Euphoria 607

Ζεντάγια (αλλά που είναι οι υπόλοιποι;) - «Euphoria»

Το «Euphoria» είναι η απόδειξη ότι η ΗΒΟ πάντα βρίσκεται πολύ μπροστά σε όσα τολμά να δείξει στο αμερικανικό κοινό. Μία σειρά γροθιά στο στομάχι, με ήρωες ανήλικους ήρωες και πρωταγωνίστρια την αμερικανική υποκρισία. Χαρήκαμε πολύ που είδαμε την Ζεντάγια υποψήφια (είναι ο ρόλος της ζωής της), αλλά που είναι όλοι οι υπόλοιποι συγκλονιστικοί συμπρωταγωνιστές της; Από την Χάντερ Σέιφερ, μέχρι τον Ερικ Ντάνα περιμέναμε να δούμε περισσότερες ερμηνείες να αναγνωρίζονται. Πάνω από όλα όμως περιμέναμε να δούμε τη σειρά υποψήφια για σενάριο, σκηνοθεσία (ο μαγικός ρεαλισμός της είναι και αισθητικά πανέμορφος, αλλά και δραματουργικά αναγκαίος) και πάνω από όλα να διακδκεί το χρυσό ως η καλύτερη δραματική σειρά. Γιατί για πολλούς είναι. Κρίμα. Δείλιασαν.

the morning show 607

Mαρκ Ντουπλάς - «The Morning Show»

Mπορεί οι πρώτοι ρόλοι να κλέβουν τους προβολείς στο «The Morning Show» και η επιτυχία του να αποδίδεται συνεχώς στην Τζένιφερ Ανιστον και τον Στιβ Καρέλ, αλλά υπάρχουν και κάποιοι αφανείς ήρωες... πίσω από τις κάμερες. Ο Μαρκ Ντουπλάς καιρός ήταν να αναγνωριστεί γιατί είναι ο ορισμός του supporting actor. Εξαιρετικός στο ρόλο του ηθικά διαλυμένου τηλεοπτικού παραγωγού που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες όταν ξεσπά το σκάνδαλο. Κι, έτσι κι αλλιώς, ένα outsider που αγαπάμε και στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη.

Nicole Kidman Big Little Lies

Nικόλ Κίντμαν - «Big Little Lies»

Είναι πολύ ειρωνικό να είσαι η νικήτρια της κατηγορίας όταν ερμήνευσες τον ίδιο ρόλο δύο χρόνια πριν και φέτος να μην είσαι καν υποψήφια. Κι όμως, για την ερμηνεία της στο δεύτερο κύκλο του «Big Little Lies» η Τηλεοπτική Ακαδημία σνομπάρισε την Κίντμαν. Ή μπορεί απλώς να έβγαλε ετυμηγορία υπέρ της Μέριλ Στριπ, η οποία είναι φυσικά υποψήφια. Γιατί ποιος θα τολμούσε να αγνοήσει την Μέριλ Στριπ! [Για όσους έχουν δει τη σειρά: insert κραυγή Μέριλ Στριπ].

Baby Yoda 607 EMMYS

«The Mandalorian»

Πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία κι αγάπη από τους φανς. Αλλά και υποψηφιότητα για Emmy Καλύτερης Δραματικής Σειράς; Αυτό κανείς δεν το περίμενε για το «Mandalorian». Aλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί στον Baby Yoda; Κανείς.

Pose 607  EMMYS

«Pose»

Αλλά ναι, το «Mandalorian» είναι έκπληξη όταν σπρώχνει εκτός κατηγορίας το «Pose». Εκτός από τον (περσινό νικητή) Μπίλι Πόρτερ, καμία άλλη πρωταγωνίστρια δεν βρίσκεται υποψήφια, αλλά και η ίδια η σειρά έχασε momentum και υποψηφιότητες (ίσως γιατί ο 2ος κύκλος προβλήθηκε πολύ νωρίς και ξεχάστηκε). Χτυπάμε τα δάχτυλά μας με αποδοκιμασία.

Betty Gilpin Glow 607

Μπέτι Γκίλπιν - «GLOW»

Θα μας πείτε: δεν είναι ακριβώς έκπληξη, το είχε ξανακάνει με τον πρώτο κύκλο. Και τότε έκπληξη ήταν και φέτος έκπληξη είναι. Γιατί οι Χρυσές Σφαίρες την αγνοούν, γιατί η Αλισον Μπρι είναι η πρωταγωνίστρια και η πιο διάσημη ηθοποιός, αλλά τα Emmy επιμένουν να ξεχωρίσουν τον Β' Ρόλο και την Μπέτι Γκίλπιν. Δικαιωματικά. Είναι εξαιρετική. Οπως και σύσσωμο το καστ του «GLOW» (όπου, ανάμεσα στα κορίτσια, λάμπει και ο Μαρκ Μάρον) που θα έπρεπε να χαίρει μεγαλύτερης αναγνώρισης. #TeamLibertyBelle

Handmaids tale 607

Eλίζαμπεθ Μος - «The Handmaid's Tale»

Ενώ η Ελίζαμπεθ Μος μοιάζει να είναι παντού και το «The Handmaid's Tale» να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, αυτό δεν ισχύει με τα Emmy. Aπό τον πρώτο κύκλο της σειρά, τα Emmy δεν έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Μος (αντίθετα με Χρυσές Σφαίρες και SAG). Αλλά τουλάχιστον την πρώτη φορά την είχαν υποψήφια. Στο δευτερο κύκλο σιωπή. Ετσι και φέτος με τον τρίτο. Κι όμως, σε αυτή τη σεζόν ίσως να έδωσε και την καλύτερή της ερμηνεία.

Better Call Saul 607

«Better Call Saul» - ερμηνείες

Τα Emmy αγνοούν τους ηθοποιούς του «Better Call Saul». Μόνο ο Τζιανκάρλο Εσποζίτο κέρδισε μία υποψηφιότητα, ενώ οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές (Μπομπ Οντενκερκ, Ρία Σίχορν και Τζόναθαν Μπανκς) έμειναν εκτός. Σοκ και δέος.

Watchmen cast 607

«Watchmen» - ερμηνείες

Αντιθέτως, η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι μέσα στις 26 υποψηφότητες του «Watchmen», τα ΕΜΜΥ φρόντισαν να συμπεριλάβουν τους ηθοποιούς του. Κι αν είχαμε σίγουρη την Ρετζίνα Κινγκ, πανηγυρίσαμε για τους Τζέρεμι Αϊρονς, Γιάχια Αμπντούλ-Ματίν, Tζόβαν Αντέπο, Λούις Γκόσετ Τζ., και Τζιν Σμαρτ.

The Politician 607

«Τhe Politician»

Στις Χρυσές Σφαίρες υποψήφιο ακόμα και στην κατηγορία Καλύτερης Κωμικής Σειράς (ενώ και ο Μπεν Πλατ κέρδισε υποψηφιότητα Α Ανδρικού), στα Emmy νάδα. Η σειρά του Ράιαν Μέρφι σνομπαρίστηκε, καρδίζοντας μόνο μία υποψηφιότητα για την guest Μπετ Μίντλερ. Κι αυτό μοιάζει να πόνεσε περισσότερο κι από το τίποτα.

The Loudest Voice 607

Ράσελ Κρόου - «The Loudest Voice»

Ο νικητής Χρυσής Σφαίρας, εκτός κούρσας για ΕΜΜΥ; Κι όμως συνέβη. Ο Ράσελ Κρόου που υπέστη την καταπληκτική μεταμόρφωση για να ερμηνεύσει τον διαβόητη ιδρυτή των Fox News και κατηγορούμενο για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό, Ρότζερ Εϊλς, μένει χωρίς καν τη χαρά της υποψηφιότητας. Ευτυχώς που είναι στα φάρμα του στην Αυστραλία και κάνει αγροτικές δουλειές, δείχνοντας ότι το Χόλιγουντ είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά πολύ μακριά από τις σκέψεις του. Ράσελ, είσαι πολύ καλός ηθοποιός, αλλά δεν σε πιστεύουμε.

Succession EMMYS 607

«Succession» - 18 υποψηφιότητες

Να το πανηγυρίσουμε λίγο; Γιατί το έχουμε γράψει και ξαναγράψει ότι η σειρά της ΗΒΟ που ακροβατεί ανάμεσα στον «Βασιλιά Ληρ» και την αληθινή ιστορία της οικογένειας του παντοκράτορα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ είναι ό,τι καλύτερο θα δεις στην τηλεόραση σήμερα. Εκπληκτική γραφή, εκπληκτικό στήσιμο, εκπληκτικές ερμηνείες. Μπράβο σε όλους (με ιδιαίτερη αδυναμία στον Τζέρεμι Στρονγκ, έναν ηθοποιό που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον) και #TeamSuccession για τη νίκη!

Better Things 607

«Better Things» και Πάμελα Αντλον, γενικώς

Θα κλείσουμε, όπως ανοίξαμε τη λίστα: με το μεγαλύτερο «κατηγορώ» μας για τις απουσίες των υποψηφιοτήτων. Που είναι το «Better Things» και η Πάμελα Αντλον; Τα Emmy που πέρσι δικαίωσαν την Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ και το αριστουργηματικό «Fleabag», έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν το ίδιο με το συγκλονιστικό σόου της Αντλον. Γιατί; Δεν ξέρουν τι να την κάνουν, που να την κατατάξουν; Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτή την υγρή, άναρχη γραφή της που στο τέλος τα έχει πει όλα; Για τη γυναίκα (σε κάθε ηλικία), την Αμερική, τη ζωή, το θάνατο; Εμείς υποκλινόμαστε στην πένα της, την τόλμη της, τις ιδέες της, το ταλέντο της. Το «Better Things» είναι το best thing στην αμερικανική τηλεόραση, ειδικά φέτος.

Διαβάστε περισσότερα: Βραβεία Emmy 2020: Οι υποψηφιότητες

Η τελετή απονομής των βραβείων ΕΜΜΥ θα πραγματοποιηθεί (online;) στις 20 Σεπτεμβρίου με παρουσιαστή τον Τζίμι Κίμελ, Covid-19 θέλοντος.