TV

Στο «The Morning Show», η τηλεόραση κοιτάζει εμάς καθώς την κοιτάζουμε

στα 10

Η σειρά του Apple TV+ είναι κάτι παραπάνω από την πολυαναμενόμενη επιστροφή της Τζένιφερ Ανιστον στη μικρή οθόνη, 15 χρόνια μετά το τέλος του «Friends».

Flix Team
Στο «The Morning Show», η τηλεόραση κοιτάζει εμάς καθώς την κοιτάζουμε

Sponsored by Samsung

Δεν είναι εύκολο να είσαι εκείνη η σειρά που όλοι περιμένουν να δουν σε ένα streaming service που έρχεται μπρανταρισμένο με το σήμα της Apple, μια σειρά που με κάποιο τρόπο αποτελεί την βιτρίνα στην απόπειρα ενός κολοσσού της τεχνολογιας να μεταμορφωθεί σε κολοσσό και της τηλεόρασης. Πόσο μάλλον όταν αυτή η σειρά περιλαμβανει συντελεστές όπως η Τζένιφερ Ανιστον, η Ρις Γουίδερσπουν ο Στιβ Καρέλ, ο Μπίλι Κράνταπ κι ο Μαρκ Ντουπλάς και κοστίζει 15 εκατομύρια δολλάρια ανά επεισόδιο -τέσσερα από αυτά μοιρασμένα στις δυο πρωταγωνίστριες του.

Οπως καταλαβαίνετε, το «The Morning Show» κουβαλάει στους ώμους του υπερβολικά πολλές φιλοδοξίες κι ευθύνες, αλλά πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτό που μετράει τελικά είναι πάντα αυτό που συμβαίνει, όταν καθισμένος στον καναπέ πατάς το play και η οθόνη ανάβει.

Διαβάστε ακόμη: Δες σινεμά, όπως του αξίζει - σε Samsung TV

the morning show 607

Στο «The Morning Show» η οθόνη ανάβει στο παρασκήνιο ενός πρωινού τηλεοπτικού μαγκαζίνο, της πιο επιτυχημένης πρωινής εκπομπής της αμερικάνικης τηλεόρασης, στην στιγμή της πιο μεγάλης της κρίσης: την διαρροή στον Τύπο μιας σειράς από καταγγελιών για τον συμπαρουσιαστή της εκπομπής Μιτς Κέσλερ. Καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες που δουλεύουν μαζί του. Η συμπαρουσιάστρια του Αλεξ Λέβι, οι παραγωγοί και τα αφεντικά του καναλιού βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δυσεπίλυτο κι απροσδόκητο πρόβλημα και καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο έναν αληθινό pr εφιάλτη αλλά και το θέμα της τηλεθέασης που μοιάζει να πέφτει σταθερά δίχως τον κατάλληλο συμπαρουσιαστή.

Κι επειδή τα ακραία προβλήματα μερικές φορές απαιτούν ακραίες λύσεις, ο αντικαταστάτης του Μιτς θα είναι εντελώς απροσδόκητα και δίχως πολύ σκέψη μια δυναμική -ίσως υπερβολικά δυναμική- ρεπόρτερ ενός τοπικού καναλιού, η οποία όπως όλοι γύρω της θα δει την ζωή της να αλλάζει με τον πιο απροσδόκητο και έντονο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: Δες σινεμά, όπως του αξίζει - σε Samsung TV

the morning show 607

Το να κάνεις τηλεόραση που ξετυλίγεται γύρω από μια τηλεοπτική εκπομπή, θα μπορούσε να πει κανείς πως μοιάζει υπερβολικά αυτοαναφορικό αλλά δεν είναι μόνο πως τα τηλεοπτικά πλατό έχουν υπάρξει στο παρελθόν εξαιρετικοί κινηματογραφικοί πρωταγωνιστες σε φιλμ όπως το «Δίκτυο» ή το «Broadcast News», αλλά κυρίως πως το «The Morning Show» δεν κοιτάζει στ΄ αληθεια την τηλεόραση, αλλά μέσα από τα παρασκήνιά της, κοιτάζει τους θεατές, τον κόσμο εκτός του πλατό, τον τρόπο που ενημερώνει, τις εικόνες που μεταδίδει και τον τρόπο που τις προσλαμβάνουμε.

Με κάποιο τρόπο, κοιτάζει εμάς που κοιτάζουμε τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμη: Δες σινεμά, όπως του αξίζει - σε Samsung TV

the morning show 607

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η προετοιμασία της σειράς ξεκίνησε πριν οι New York Times δημοσιεύσουν τις πρώτες καταγγελίες εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν, πριν το κίνημα του #MeToo δημιουργηθεί. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι την προβολή της στο Apple TV+, το «The Morning Show» χρειάστηκε να κοιτάξει από την αρχή την ιστορία και τους χαρακτήρες του, αλλά το αποτέλεσμα κατορθώνει να συλλάβει μια ιστορική στιγμή κι ένα σαρωτικό κοινωνικό κίνημα με τρόπο απόλυτα επιτυχημένο.

Δίχως υπεραπλουστεύσεις, χωρίς να καταγγέλλει, δίχως υστρίες ή ηθικολογίες κοιτάζει με καθαρότητα ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα μέσα από χαρακτήρες που είναι όσο πολύπλευροι χρειάζονται για να το περιγράψουν και από ένα σενάριο που κατορθώνει να χωρά σε μια μόνο σκηνή όπως αυτή που ο Στιβ Καρέλ μοιράζεται με το Μάρτιν Σορτ (δυο άντρες που βρίσκονται στην ίδια θέση, αλλά έχουν μια εντελώς διαφορετική στάση), τόσες πολλές αποχρώσεις και μια τόσο μεγάλη συναισθηματική διαδρομή.

Διαβάστε ακόμη: Δες σινεμά, όπως του αξίζει - σε Samsung TV

the morning show 607

Κι αυτό ακριβώς είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν το «The Morning Show» συναρπαστικό, η ικανότητα του να μιλά για τα σοβαρά με τρόπο απόλυτα συγκροτημένο και να εμποτίζει με χιούμορ κάτι που θα έμοιαζε στεγνό και υπερβολικά «καθώς πρέπει» στα χέρια κάποιων άλλων. Με μια σειρά από χαρακτήρες των οποίων τις επόμενες κινήσεις δεν είναι εύκολο να προβλέψεις και οι οποίο παίρνουν ζωή στην οθόνη από ηθοποιούς που θέλεις να κοιτάς, η σειρά είναι η σπάνια εκείνη περίπτωση ενός star vehicle που έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει από τους σταρ του και που κατορθώνει να παραδίδει σχεδόν όλα όσα υπόσχεται.

Οχι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί -ακόμη κι αν μια από τις βασικές του θεματικές αφορά απόλυτα στο εδώ και το τώρα-, αλλά μια φρέσκια ματιά σε όλα όσα δημιουργούν απολαυστική, χορταστική, σύγχρονη, αληθινά ενδιαφέρουσα τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμη: Δες σινεμά, όπως του αξίζει - σε Samsung TV