Buzz

Don't ask, don't tell. Λογοκρίνει η Disney τους ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες και τις ιστορίες τους;

στα 10

Μια επιστολή από τους υπαλλήλους της Disney και της Pixar ξεμπροστιάζει το στούντιο για υποκρισία απέναντι στην «υποστήριξή» του στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Don't ask, don't tell. Λογοκρίνει η Disney τους ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες και τις ιστορίες τους;

H σχέση της Disney με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι αρκετά αμφιλεγόμενη.

Αν και το στούντιο έχει πολλές φορές αναφερθεί πως θέλει και προσπαθεί να συμπεριλάβει γκέι χαρακτήρες στις ιστορίες του, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτό γίνεται μόνο για να χαϊδέψουν τα αυτιά της κοινότητας, χωρίς φυσικά ποτέ να πραγματοποιούνται έμπρακτα και με ουσία.

Ακόμα και όταν, κάποιες φορές, το στούντιο προσπάθησε να δείξει κάποιους ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες και τις ιστορίες τους, αυτό έγινε φευγαλέα, διακριτικά και μάλλον με υποννοούμενα. Από το ζευγάρι λεσβιών στο «Ψάχνοντας την Ντόρι», την επίσης λεσβία αστυνομικό στο «Φυγαμε», αλλά και την σχέση των δυο αγοριών στο «Λούκα», για το οποίο πολλοί πίστευαν πως θα ήταν η πρώτη queer ταινία της Pixar/Disney, με τον σκηνοθέτη της Ενρίκο Κασαρόσα να διαψεύδει αυτές τις φήμες, η αντιπροσώπευση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν ήταν υπερήφανα ορατή στις ταινίες της.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τζος Γκαντ δεν είναι ικανοποιημένος όσο αφορά τον γκέι χαρακτήρα του στην ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

finding dory Ψάχνοντας τη Ντόρι

Πρόσφατα ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, το «Don’t Say Gay», πέρασε στην πολιτεία της Φλόριντα (στην ίδια πολιτεία στην οποία εδρεύει και η Disney World) το οποίο απαγορεύει ρητά τις συζητήσεις περί σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού στα σχολεία σε παιδιά κάτω των 10 ετών, με την Disney να δωρίζει πάνω από 250 χιλιάδες δολάρια στους Γερουσιαστές στους οποίους ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο CEO του στούντιο, Μπομπ Τσάπεκ, δήλωσε προς διασκέδαση της οργής, πως «ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που μπορεί να έχει η εταιρεία στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς είναι μέσω του εμπνευσμένου περιεχομένου που παράγουμε», αλλά το αποτέλεσμα ήταν πως πολλοί από τους υπαλλήλους της Disney και Pixar ξεσηκώθηκαν και κατηγόρησαν την Disney για υποκρισία.

Στο μακροσκελές υπόμνημα που έστειλαν οι υπάλληλοι της Disney αναφέρεται πως «Εμείς στην Pixar γίναμε προσωπικά μάρτυρες όμορφων ιστοριών, γεμάτες διαφορετικούς χαρακτήρες, να επιστρέφουν από εταιρικές κριτικές της Disney θρυμματισμένες. Ακόμη και αν η δημιουργία ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου ήταν η απάντηση στη διόρθωση της νομοθεσίας που εισάγει διακρίσεις στον κόσμο, μας απαγορεύεται να το κάνουμε πραγματικότητα.»

Στη συνέχεια ήρθε η είδηση μιας άλλης επιστολής προς τα στελέχη της Disney από τις LGBTQIA+ Business Employee Resource Groups, πριν από μέρες, που ζητούσε από τον Τσάπεκ να μιλήσει δημόσια κατά του νομοσχεδίου.

Η Disney απάντησε με μια δωρεά στον οργανισμό Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία δεν έγινε όμως δεκτή αφού ο οργανισμός θέλει να δει περισσότερη δράση από την εταιρεία, κάτι που απλώς προσθέτει στην αυξανόμενη πίεση που αισθάνεται η Disney.

Διαβάστε ακόμα: Ο γκέι χαρακτήρας στους «Eternals» θα έχει οικογένεια

out main Out

Να θυμίσουμε πως η πρώτη ταινία με γκέι χαρακτήρα της Disney ήταν η μικρού μήκους ταινία «Out» της Pixar που κυκλοφόρησε το 2020. Πάντως, μέχρι στιγμής, η Disney δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό με την Disney να βρίσκεται σε μια θέση όπου δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει, κάτι που θα φέρει περισσότερη πίεση στο στούντιο και έτσι αναγκαστεί να πάρει επιτέλους κάποιες σοβαρές αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την στάση του απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η εν λόγω επιστολή απο τους υπαλλήλους της Disney αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Twitter από τον δημοσιογράφο Τζαντ Λέγκουμ του ενημερωτικού δελτίου Popular Information και την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο λογαριασμό του, παρακάτω.