Buzz

Οταν ο Γιώργος Λάνθιμος και η Εμα Στόουν εμφάνιζαν φωτογραφίες σε ένα αυτοσχέδιο θάλαμο

στα 10

Το φωτογραφικό άλμπουμ «Dear God, the Parthenon is still broken» περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν και εμφανίστηκαν στη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Poor Things»

Οταν ο Γιώργος Λάνθιμος και η Εμα Στόουν εμφάνιζαν φωτογραφίες σε ένα αυτοσχέδιο θάλαμο

To φωτογραφικό άλμπουμ «Dear God, the Parthenon is still broken», η προπώληση του οποίου ξεκινάει σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον εκδοτικό οίκο Void και περιλαμβάνει λήψεις που έχουν τραβηχτεί στα γυρίσματα του «Poor Things» στη Βουδαπέστη.

Η εμφάνιση των αρνητικών έγινε σε συνεργασία με την Εμα Στόουν.

«Μετά από μια κουραστική ημέρα γυρισμάτων, η εμφάνιση των αρνητικών γινόταν σε έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο σε ένα μπάνιο και η -σχεδόν- αλχημική αυτή πράξη λειτούργησε ως μια δημιουργική διέξοδος, πέρα από τα όρια και τους περιορισμούς της ταινίας», όπως αναφέρουν οι εκδότες του βιβλίου.

Ο τίτλος του βιβλίου «Dear God, the Parthenon is still broken» προέρχεται από μια καρτ ποστάλ που ο χαρακτήρας της Μπέλα Μπάξτερ προοριζόταν να στείλει στον πατέρα της, God, από την Αθήνα. Η σκηνή δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική εκδοχή της ταινίας, αλλά έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο, το οποίο ξεκινά με ένα αδημοσίευτο ποίημα της Πάτι Σμιθ, εμπνευσμένο από την ταινία.

dear god

dear god

«Η δημιουργική συνενοχή που έχω με την Εμα λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για αυτό το εγχείρημα. Ο ένας παρακινούσε τον άλλον, όσο κουρασμένοι κι αν ήμασταν μετά από μια εξαντλητική ημέρα γυρισμάτων, για να εμφανίσουμε τα αρνητικά τα βράδια… Ηλπιζα ότι θα καταφέρω να έχω αρκετές αξιόλογες φωτογραφίες ώστε να δημιουργήσω ένα βιβλίο με αυτές – ένα έργο που θα μπορούσε είναι αυθύπαρκτο, ανεξάρτητο από την ταινία. Δεν ήξερα αν το πείραμα είχε επιτύχει, μέχρι που είδαμε τα πρώτα δοκιμαστικά τυπώματα και τη σύνθεσή τους σε μορφή βιβλίου», δηλώνει ο Γιώργος Λάνθιμος.

«Μια μέρα ρώτησα αν μπορούσα να προσπαθήσω να εμφανίσω μερικά αρνητικά στο μικρό αντίσκηνο που είχε στήσει ο Γιώργος, μετά προχώρησα στα χημικά και τελικά με έπιασε εμμονή. Η συγκέντρωση που απαιτεί αυτή η διαδικασία, που φτάνει σε μορφή υψηλού διαλογισμού, ήταν πολύ ιδιαίτερη: πρέπει να διατηρείς τον έλεγχο, δεν θέλεις να χαλάσεις τις φωτογραφίες, και μπορεί να είναι μόνο φωτογραφίες, αλλά είναι οι δικές του εικόνες, η δική του τέχνη, όχι η δική μου. Θυμάμαι μια φορά ότι έκοψα πολύ χαμηλά κατά λάθος ένα όμορφο πορτρέτο στο στάδιο του στεγνώματος και μέχρι σήμερα βλέπω τα σημάδια από αυτό. Ή όταν δεν τοποθέτησα σωστά το φιλμ με αποτέλεσμα μερικές φωτογραφίες να βγουν με μία μαύρη μπάρα, πάχους μερικών εκατοστών. Εστιάζω φυσικά σε αυτά γιατί ήταν λάθη. Είναι όμως μια στιγμιαία υπενθύμιση ότι όλα - φωτογραφίες, ταινίες, ζωή - είναι γεμάτα σφάλματα και ανθρώπινα λάθη που μπορεί επίσης να καταλήξουν σε κάτι πολύ όμορφο και ζωντανό.», δηλώνει η Εμα Στόουν.

dear god

dear god

dear god

dear god

dear god

dear god

dear god

dear god

dear god

Μπορείτε να προπαραγγείλετε το βιβλίο εδώ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του εκδοτικού οίκου Void, στη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.

dear god