Industry

Ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος «Δαμάζει τα Κινηματογραφικά Κύματα»

στα 10

Θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα κινηματογραφικά ρεύματα της ιστορίας του σινεμά; Κάντε εγγραφή στο «Δαμάζοντας τα Κύματα: Τα Κινηματογραφικά Κινήματα στου Κόσμου», ένα σεμινάριο του Cinemarian με εισηγητή τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο.

Ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος «Δαμάζει τα Κινηματογραφικά Κύματα»

Ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος συνεχίζει την συνεργασία του με το Cinemarian και μία σειρά κινηματογραφικών σεμιναρίων που αναλύουν συγκεκριμένες θεματικές, genres και θεωρήσεις της έβδομης τέχνης.

Σε συνέχεια των σεμιναρίων για το σινεμά είδους, όπως το φιλμ νουάρ, αλλά και το horror, τώρα οργανώθηκε μια νέα σειρά συναντήσεων, αυτή τη φορά για να συζητηθούν οι τάσεις, τα ρεύματα, τα κινήματα της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Λίγο - πολύ, όλοι έχουμε μάθει να διαβάζουμε την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από επιμέρους εθνικές κινηματογραφίες, είτε αυτές οργανώνονται με τη μορφή τάσεων (γερμανικός εξπρεσιονισμός, ιταλικός νεορεαλισμός) είτε κινημάτων, τα οποία συνήθως ταυτίζονται με την έννοια του ρεύματος ή της τάσης.

Διασημότερο εξ αυτών είναι, φυσικά, το Γαλλικό Νέο Κύμα («nouvelle vague») που έδωσε το άτυπο πρόσταγμα τη δεκαετία του ‘60 έτσι ώστε οι επαγγελματίες ή μη σινεφίλ να αναζητήσουν και άλλες αντίστοιχες «φουρνιές» δημιουργών σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Στο πέρασμα του χρόνου ορισμένα από αυτά τα «κύματα» αποσιωπήθηκαν ή άρχισαν να εκτιμούνται ουσιαστικότερα μόλις τα τελευταία έτη. Σε μια απόπειρα, λοιπόν, να συστηθούμε από την αρχή σε λιγότερο γνωστά κινηματογραφικά ρεύματα του κόσμου, αλλά και να απεμπλακούμε από την ευρωπαϊκοκεντρική και αμερικανοκεντρική θεώρηση του σινεμά, φτιάξαμε ένα σεμινάριο που μελετά το Γιουγκοσλαβικό Μαύρο Κύμα, το Τσέχικο Νέο Κύμα, το βραζιλιάνικο Cinema Novo και τις αντίστοιχες τάσεις της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και πιο πρόσφατα της Νοτίου Κορέας, μέσα από εμβληματικές ταινίες όπως: «Ο Θεός και ο Διάβολος στη Χώρα του Ήλιου» (Γκλάουμπερ Ρόχα, 1964), «Συνάντησα και Ευτυχισμένους Τσιγγάνους» (Αλεξάνταρ Πέτροβιτς, 1967), «Chungking Express» (Γουόνγκ Καρ-Βάι, 1994), «Rebels of the Neon God» (Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ, 1992) και «Παράσιτα» (Μπονγκ Τζουν-χο, 2019), μεταξύ πολλών άλλων.

ΠΟΤΕ: Το σεμινάριο διεξάγεται κάθε Τετάρτη, 18.30-20.30, από τις 06/11/2024 έως και τις 11/12/2024.
ΠΟΥ: στο Cinemarian (Σισμάνη 16)
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €80.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@cinemarian.gr.

καντέα παπαδόπουλος