Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Διαβάστε αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ

στα 10

Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Καννών, με γνωστούς, άγνωστους και γνωστούς - άγνωστους της Κρουαζέτ και με ελληνική παρουσία τη νέα δημιουργία του Θάνου Αναστόπουλου αλλά και μια γαλλοελληνική παραγωγή γυρισμένη στην Ελλάδα.

Κάννες 2016: Διαβάστε αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ

Oλοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο Παρίσι η σχεδόν μίας ώρας συνέντευξη Τύπου του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Τιερί Φρεμό κι ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκίρ ανακοίνωσαν το επίσημο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου. Για να κυριολεκτούμε: ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, ο Φρεμό έχει ακόμα κρυφά χαρτιά στο μανίκι του και δήλωσε ότι επιφυλλάσσεται για ταινίες που μπορεί να προστεθούν τελευταία στιγμή.

Γνωρίζαμε ότι η μεγάλη πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα είναι η νέα ταινία του Γούντι Αλεν «Café Society», σήμερα όμως ο Τιερί Φρεμό δήλωσε ότι η ταινία λήξης θα είναι ο Χρυσός Φοίνικας - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης: Κάννες 2016: Ολα είναι Γκοντάρ, όλα είναι Μεσόγειος στην αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών

Cannes 2016 Poster 607

Εκτός από μεγαλόστομες δηλώσεις για το μέλλον του σινεμά και τη θέση του φεστιβάλ Καννών σε αυτό, ερωτήσεις μεμονωμένων δημοσιογράφων που ήθελαν να μάθουν γιατί, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν αραβικές ταινίες στο φεστιβάλ, τα πιο βασικά στοιχεία που συγκρατήσαμε είναι ότι η «Σιωπή» του Μάρτιν Σκορσέζε δεν είναι ακόμα έτοιμη και για αυτό δε βρίσκεται στο επίσημο πρόγραμμα κι ότι τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα συναποφασίσουν για το Χρυσό Φοίνικα με Πρόεδρο τον Τζορτζ Μίλερ θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Κάννες 2016: Ο Τζορτζ Μίλερ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής (χωρίς τη Φουριόζα)

Θάνος Αναστόπουλος Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν 607

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε κι ένα ελληνικό όνομα. Η νέα ταινία του Θάνου Αναστόπουλου (ντοκιμαντέρ σε συνσκηνοθεσία με τον Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν) «L’Ultima Spiaggia» (Η Τελευταία Παραλία) επιλέχθηκε στις Ειδικές Προβολές. Βρείτε εδώ όλα όσα θέλετε να μάθετε για την «Τελευταία Παραλία»

Διαβάστε αναλυτικά για τις ταινίες που θα διαγωνιστούν για το Χρυσό Φοίνικα, ποιες συμμετέχουν εκτός διαγωνιστικού και ποιες ακόμα θα προβληθούν στα παράλληλα τμήματα.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Εντυπωσιακό line up με σκηνοθέτες σταρ (από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Τζιμ Τζάρμους και τον Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, μέχρι τον Ξαβιέ Ντολάν, τον Τζεφ Νίκολς και τον Σον Πεν), συνήθεις ύποπτους (από τους αδελφούς Νταρντέν μέχρι τον Μπριγιάντε Μεντόζα ) την έντονη παρουσία της Ρουμανίας (με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό) και εντυπωσιακές απουσίες: χάσαμε την ευκαιρία για «Σιωπή» (η ταινία του Σκορσέζε δεν είναι έτοιμη), όπως έξω έμειναν για αδιευκρίνιστους λόγους και οι νέες ταινίες των Μάρκο Μπελόκιο, Κιγιόσι Κουροσάουα, Ασγκάρ Φαρχαντί, Ντέρεκ Σιανφράνς, Ντενίς Βιλνέβ, Ντάμιεν Σαζέλ.

julieta 607

«Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Εικοστή ταινία για τον αγαπημένο μας Ισπανό σκηνοθέτη, έχει ήδη βγει στην Ισπανία (ενδιαμέσω του σκανδάλου που θέλει το όνομα του Αλμοδόβαρ στη λίστα των Panama Papers), αλλά αυτό ποτέ δεν εμπόδισε το Φεστιβάλ να φιλοξενήσει ταινίες του - ο Αλμοδόβαρ έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Ολα για τη Μητέρα μου» και τα βραβεία σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας για το «Volver». Το νέο του φιλμ μοιράζει το όνομα του τίτλου ανάμεσα σε δυο ηρωίδες που υποδύονται οι Εμα Σουάρες και Αντριάνα Ουγκάρτε και σε δυο εποχές, το 1985 και το 2015 και όλα δείχνουν ότι ο Αλμοδόβαρ, μετά το «Δεν Κρατιέμαι», ξαναγυρίζει στο γυναικείο μελόδραμα του οποίου είναι ο βασιλιάς. Διαβάστε περισσότερα για το «Julieta» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

paterson 607

«Paterson» του Τζιμ Τζάρμους

H νέα ταινία του πατριάρχη του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά τοποθετεί τη δράση της στην πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ και αφορά έναν οδηγό λεωφορείου (Aνταμ Ντράιβερ) και ποιητή του σήμερα, ο οποίος συνεχίζει τη ρουτίνα και τις διαδρομές του, ενώ η γυναίκα του, την οποία υποδύεται η Γκολσιφτέ Φαραχανί, βλέπει τη ζωή της ν' αλλάζει ριζικά στο διάστημα μιας εβδομάδας. Το σενάριο γράφτηκε στα χρόνια που ο Τζάρμους περιμένε να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί». Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του για περισσότερες λεπτομέρειες: «Δε θέλω να πω πολλά. Είμαι λίγο προληπτικός. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο κωμωδία απ' όλες τις ταινίες που έχω κάνει αλλά σίγουρα έχει μέσα της αρκετά αστεία πράγματα.» Διαβάστε περισσότερα εδώ: «Paterson»: Η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους είναι έτοιμη!

american honey 607

«American Honey» της Αντρεα Αρνολντ

Η ιστορία ενός κοριτσιού που πιάνει δουλειά σε μια ομάδα πλασιέ περιοδικών και ταξιδεύει μαζί τους στις κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Με τρεις φεστιβαλικές επιτυχίες στο βιογραφικό της («Red Road», «Fish Tank» και «Wuthering Heights») και με λίγα επεισόδια του «Transparent» για να διασχίσει τον Ατλαντικό, η Βρετανίδα σκηνοθέτης κάνει το αμερικανικό της ντεμπούτο σ' ένα φιλμ με πρωταγωνίστρια τη γοργά ανερόχμενη Αριελ Χολμς και τον Σάια ΛαΜπεφ. Μένει να δούμε πόσο διαπεραστική μπορεί να γίνει η ματιά της στη βαθειά αμερικανική κουλτούρα... [Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «American Honey» της Αντρεα Αρνολντ]https://flix.gr/news/andrea-arnold-american-honey-first-look.html).

αντέλ ενέλ 607

«La Fille Inconnue» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν

Τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβεί οι αδελφοί Νταρντέν να έχουν έτοιμη ταινία και να μην τη λανσάρουν στις Κάννες - και συνήθως να βραβεύονται γι' αυτήν. Στην Κρουαζέτ λοιπόν θα κάνει πρεμιέρα και το νέο φιλμ τους, «Το Αγνωστο Κορίτσι», η ιστορία ενός γιατρού που προσπαθεί ν' ανακαλύψει την ταυτότητα μιας κοπέλας που πέθανε στα χέρια του, επειδή αρνήθηκε ιατρική βοήθεια. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του κοριτσιού, η υπέροχη Αντέλ Ενέλ του «Les Combattants» που γρήγορα αναδεικνύεται στο πιο hot όνομα του νέου γαλλικού σινεμά. Διαβάστε περισσότερα για το «Αγνωστο Κορίτσι» των αδελφών Νταρντέν εδώ.

marion cottillard only the end of the world 607

«It's Only the End of the World» του Ξαβιέ Ντολάν

Το πάλαι ποτέ enfant terrible του Καναδά, το οποίο όμως σταδιακά ωριμάζει, μοιράστηκε βραβείο με τον Ζαν Λικ Γκοντέρ πριν δυο στις Κάννες με το «Mommy» και, λίγο πριν ξεκινήσει το «The Death and Life of John F. Donovan» με την Τζέσικα Τσαστέιν, τη Σούζαν Σαράντον και την Αντέλ, επιστρέφει στην Κρουαζέτ με το «It's Only the End of the World». Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ζαν-Λικ Λαγκάρς, η ιστορία θέλει ως κεντρικό ήρωα έναν συγγραφέα που επιστρέφει για πρώτη φορά στο οικογενειακό του σπίτι μετά από δώδεκα χρόνια μόνο και μόνο για να ανακοινώσει τον επικείμενο θάνατό του. Πρωταγωνιστεί η dream team Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «It's Only the End of the World» εδώ.

neon demon 607

«The Neon Demon» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν

Απογειώθηκε στις Κάννες με το «Drive», καταποντίστηκε με το «Only God Forgives», και τώρα ο Δανός σκηνοθέτης επιστρέφει στην Κρουαζέτ με το μεγάλο στοίχημα: να πάρει το αίμα του πίσω. Η νέα του ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού μοντέλου που γίνεται θήραμα μιας ομάδας που θέλει να απομυζήσει την ομορφιά και τη δροσιά της. Πρωταγωνιστούν η Ελ Φάνινγκ, η Κριστίνα Χέντρικς και ο Κιάνου Ριβς. Διαβάστε περισσότερα για το «The Neon Demon» και δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

handmaiden 607

«The Handmaiden» («Agassi») του Παρκ Τσαν-Γουκ Μετά από τη σύντομη επίσκεψή του στην Αμερική με το «Stoker», ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην Κορέα και διασκευάζει το μυθιστόρημα της Σάρα Γουότερς «Fingersmith», με ηρωίδες Βικτοριανές λεσβίες μικροεγκληματίες, μεταφέροντας τη δράση στην υπό Ιαπωνική κατοχή Κορέα του '30. Ο Παρκ Τσαν-Γουκ πρωτοεμφανίστηκε στις Κάννες το 2004 με το «Oldboy» και ξανά το 2009 με το «Thirst». Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ του «Handmaiden» εδώ

Ma Loute 607

«Ma Loute» του Μπρουνό Ντιμόν

Το «Ma Loute» διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Πα-ντε-Καλε και αφορά την ιστορία δύο οικογενειών που δεν έχουν τίποτα απολύτως κοινό μεταξύ τους, αλλά που ξαφνικά η μοίρα τους ενώνεται από μια σειρά μυστηριώδεις εξαφανίσεις. Κωμικός - αν και σκοτεινός - παιχνιδιάρικος τόνος, αλλά και μυστήριο (φέρνοντας κάτι λίγο από τον Ζαν-Πιερ Ζενέ της «Αμελί» ή της εποχής του «Delicatessen»). Ο ίδιος Ντιμόν λέει ότι το φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Φαμπρίς Λουκινί, η Ζιλιέτ Μπινός και η Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, είναι μια «τραγικομωδία» που θα έχει «την δύναμη και την έλξη ενός μπουρλέσκ δράματος, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν παραμορφωτικό καθρέφτη του εαυτού μας, τοποθετημένου μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας». Αν αναλογιστεί κανείς πως ένα από τα μεγάλα μυστικά της κεντρικής οικογένειας του φιλμ είναι η αγάπη της για το ανθρώπινο κρέας, μπορείτε να συμπληρώσετε τα κενά της απόλαυσης... Διαβάστε περισσότερα και δείτε το ξέφρενο τρέιλερ του «Ma Loute» εδώ

loving 607

«Loving» του Τζεφ Νίκολς

Το αγαπημένο παιδί των Καννών (και το «Take Shelter» και «Mud» έκαναν την πρεμιέρα τους στις Κάννες) μπορεί να παρουσίασε το «Midnight Special» στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά έχει ήδη έτοιμη τη νέα ταινία του. Το «Loving» βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ρίτσαρντ και της Μίλντρεντ Λάβινγκ, ενός διαφυλετικού ζευγαριού που διεκδίκησε το δικαίωμα στο γάμο στη ρατσιστική Βιρτζίνια του '50. Για το ίδιο θέμα είδαμε πριν τρία χρόνια το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «The Loving Story» - θυμηθείτε το εδώ. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Τζόελ Ετζερτον και η Ρουθ Νέγκα, ο Μάικλ Σάνον, ηθοποιός-μασκότ του Νίκολς εννοείται ότι εμφανίζεται επίσης.

the last face 607

«The Last Face» του Σον Πεν

Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Σον Πεν («Indian Runner», «Crossing Guard», «The Pledge», «Into the Wild») τοποθετείται στην Αφρική και η ιστορία παρακολουθεί τις ανθρώπινες σχέσεις που ξεδιπλώνονται σε καταφύγια προσφύγων στο Σουδάν. H διευθυντρια ενός ΜΚΟ (Σαρλίζ Θερόν) κι ένας γιατρός (Χαβιέρ Μπαρδέμ) συνδέονται από τρελό πάθος και χωρίζονται από τις διαφορετικές του απόψεις για το πώς να βοηθήσουν τον πληθυσμό. Tο καστ συμπληρώνει η Αντέλ Εξαρχόπουλος. Eπιστροφή στην Κρουαζέτ για τους Σον Πεν και Σαρλίζ Θερόν, όμως πόσο διαφορετική θα είναι η εικόνα στο κόκκινο χαλί από πέρσι, όταν το τότε ζευγάρι Σον Πεν και Σαρλίζ Θερόν προκαλούσε υστερία στους φωτογράφους, λίγους μήνες πριν χωρίσει οριστικά. Διαβάστε περισσότερα για το «The Last Face» του Σον Πεν εδώ.

elle isabelle huppert 607

«Elle» του Πολ Βερχόφεν

Μια ατρόμητη, αήττητη, δυναμική καριερίστα πέφτει θύμα εισβολής στο σπίτι της κι αποφασίζει να καταδιώξει τον εγκληματία. Είκοσι τέσσερα (!) χρόνια αφότου το «Βασικό Ενστικτο» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, ο Πολ Βερχόφεν έχει έτοιμη την κινηματογραφική του επάνοδο και μάλιστα με πρωταγωνίστρια τη μεγαλύτερη Γαλλίδα σταρ, την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Διαβάστε περισσότερα για το «Elle» του Πολ Βερχόφεν και δείτε το τρέιλερ εδώ.**

Sierra Nevada 607

«Sierra-Nevada» του Κρίστι Πούιου

Ενας νευρολόγος, στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, επιστρέφει από επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι και πρέπει να πάρει τη γυναίκα του για να πάνε στο πατρικό του. Είναι το ετήσιο μνημόσυνο του θανάτου του πατέρα του και η μητέρα του έχει συγκεντρώσει όλους τους συγγενείς, οι οποίοι περιμένοντας την άφιξη του ιεράς τσακώνονται για την πολιτική επικαιρότητα και τους πολέμους που διαταράσσουν τις ισορροπίες Ανατολής και Δύσης. Πέμπτη ταινία του Ρουμάνου σκηνοθέτη που αγαπήσαμε με τα «Ο Θάνατος του Κύριου Λαζαρέσκου» και «Τρίτη Μετά τα Χριστούγεννα». Τελευταία φορά που βρέθηκε ο Πούιου στις Κάννες ήταν με τη συμμετοχή του στα 13 φιλμάκια μικρού μήκους του «Bridges of Sarajevo».

Toni Erdmann 607

«Toni Erdmann» της Μαρέν Αντέ

Aπροειδοποίητα ένας πατέρας φτάνει στο κατώφλι της κόρης του που ζει στο εξωτερικό. Πιστεύει ότι εκείνη έχει αλλάξει, έχει χάσει το χιούμορ της και για αυτό είναι αποφασισμένος να την εκπλήξει με μία σειρά από φάρσες. Η Γερμανίδα σκηνοθέτης που είχε κερδίσει το Βραβείο της Επιτροπής με το «Everyone Else» τo 2009, επιστρέφει με ακόμα μία παράδοξη ιστορία ανθρωπίνων σχέσεων για να διεκδικήσει το Χρυσό Φοίνικα.

Personal Shopper 607

«Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς

Επανασύνδεση του Γάλλου σκηνοθέτη με την Κρίστεν Στίουαρτ, πρωταγωνίστριά του (και βραβευμένη με Σεζάρ) στο «Clouds of Sils Maria» σε ένα αγγλόφωνο δράμα που διαδραματίζεται στο Παρίσι και βυθίζεται στον διάσημο κοσμο της γαλλικής μόδας. Δεν ξέρουμε ακόμα πολλά, αλλά όσα διαβάζουμε υπόσχονται ότι η ταινία θα ανακινήσει τα θέματα της ματαιοδοξίας, της διασημότητας και των γυναικείων δαιμόνων που το δίδυμο εξέτασε και στην προηγούμενη ταινία.

Rester Vertical 607

«Rester Vertical» του Αλέν Γκιροντί

Ο Λεό είναι ένας νεαρός σκηνοθέτης που αναζητά λύκους στην νότια Γαλλία όταν θα γνωρίσει την Μαρί, μια δυναμική, απελευθερωμένη βοσκό που θα τον γοητεύσει και θα τον αποπλανήσει. Εννιά μήνες μετά την πρώτη γνωριμία τους, η Μαρί θα γεννήσει το παιδί τους, αλλά πάσχοντας από επιλόχεια κατάθλιψη θα εγκαταλείψει τον πατέρα και το βρέφος. Ο Λεό θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ανέλπιστη, πρωτόγνωρη κατάσταση, μόνος με ένα παιδί που θα πρέπει να φροντίσει, αλλά και γεμάτος ενθουσιασμό για την νέα ζωή που κρατά στα χέρια του. Μέσα από μια σειρά απροσδόκητες συναντήσεις κι ενώ προσπαθεί να βρει έμπνευση για την επόμενη ταινία του, ο Λεό θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει όρθιος. Η νέα ταινία του σκηνοθέτη του «Ανγωστου της Λίμνης» περιγράφεται ως μια «προσωπική ταινία που κάνει την καρδιά να σταματά, τοποθετημένη σε μια άγρια φύση που ξυπνά κρυφές επιθυμίες». Διαβάστε περισσότερα για το «Rester Vertical» εδώ

Aquarius 607

«Aquarius» του Κλέμπερ Μεντόνκα Φίλο

H Kλάρα είναι μία 65χρονη καλλιτέχνης: μουσικός, συγγραφέας, κριτικός τέχνης. Τώρα είναι χήρα και μητέρα τριών ενήλικων παιδιών. Ζει σ' ένα διαμέρισμα γεμάτο βιβλία και βινύλια στο κτίριο «Aquarius» σε μια γειτονιάς της Μπόα Βιαζέμ. Η Κλάρα όμως έχει κι άλλο ένα χάρισμα: μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο... Η Σόνια Μπράγα πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία του βραζιλιάνου σκηνοθέτη που είχε κερδίσει την προσοχή μας το 2012 με το «Neighboring Sounds».

Mal de Pierres 607 2

«Mal de Pierres» της Νικόλ Γκαρσιά

Με πρωταγωνίστρια την Μαριόν Κοτιγιάρ, η Γκαρσιά διασκευάζει για το σινεμά το ομώνυμο διάσημο μυθιστόρημα της Μιλένα Αγκους, που μας επιστρέφει στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολουθεί επί 20 χρόνια την ιστορία μίας δυναμικής γυναίκας, παγιδευμένης σε ένα γάμο χωρίς έρωτα. Τι θα γίνει όταν γνωρίσει τον έρωτα της ζωής της;

I Daniel Blake 607

«I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς

Δύο χρόνια μετά το «Jimmy's Hall» και την αποφασή του να εγκαταλείψει το σινεμά (την οποία ευτυχώς ανακάλεσε), ο Κεν Λόουτς επιστρέφει στις Κάννες και στο διαγωνιστικό τμήμα. Σε σενάριο του μόνιμου συνεργάτη του Πολ Λάβερτι, ο Λόουτς εδώ αφηγείται την ιστορία ενός 50άρη ξυλουργού και μιας ανύπαντρης μητέρας που θα βρεθούν παγιδευμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατείας προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν από το κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Διαβάστε περισσότερα για το I, Daniel Blake εδώ

brillante-mendoza 607

«Ma’Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα

Ο Φιλιππινέζος σκηνοθέτης Mπριγιάντε Μεντόζα που τα τελευταία χρόνια έχει βάλει το σινεμά της χώρας του στον χάρτη («Service», «Kinatay», «Captive», «Taklub») σηκώνοντας σχεδόν μόνος το βάρος ενός ξεχωριστού καλλιτεχνικού επιτεύγματος, επιστρέφει στις Κάννες.

Cristian Mungiu BACALAUREAT 607

«Bacalaureat» του Κριστιάν Μουντζίου

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για το «4 Μήνες 3 Εβδομάδες, 2 Μέρες» και το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες για το «Πίσω από τους Λόφους» Κρίστιαν Μουντζίου, επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών και στο διαγωνιστικό του τμήμα. To «Bacalaureat», γνωστό κι ως «Family photos» περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, ακολουθώντας την ιστορία μίας οικογένειας στη σύγχρονη Ρουμανία. «Εχει να κάνει με το που στέκομαι στη ζωή μου και τι εξετάζω τώρα» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Τι συμβιβασμούς κάνουμε ως γονείς. Τι μας ακούν τα παιδιά μας να τους λέμε και τι μας βλέπουν όμως να κάνουμε...». Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ για το «Bacalaureat» του Κριστιάν Μουντζίου

salesman 607

«The Salesman» του Ασγκάρ Φαραντί

Ο πολυβραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης των «Ενας Χωρισμός» και «Το Παρελθόν», φέρνει στο Διαγωνιστικό των Καννών τη νέα του ταινία, με τίτλο «The Salesman», η οποία στρέφεται γύρω από την ιστορία ενός ζευγαριού που πρωταγωνιστεί σε μια παράσταση του «Θανάτου του Εμποράκου».


ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

The BFG 607

«The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ διασκευάζει Ρόαλντ Νταλ σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού και της συνάντησής του με έναν γίγαντα, ο οποίος της δείχνει την χώρα των γιγάντων, τη μαγεία και τους κινδύνους της. Τεράστιος με μεγάλα αυτιά και εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης, ο BFG δεν μοιάζει με τους περισσότερους κατοίκους της χώρας του, αφού εκτός από «Big» είναι και εξαιρετικά «Friendly» για «Giant». Ο Σπίλμπεργκ ήταν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 2013, ενώ τρεις ως τώρα ταινίες του έχουν συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα, το «Sugarland Express», το «Πορφυρό Χρώμα» και ο «Ε.Τ.». Διαβάστε περισσότερα για το «The BFG» και δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

money monster 607

«Money Monster» της Τζόντι Φόστερ

Θρίλερ ομηρίας μαζί με πολιτικό κατηγορώ και θεαματικό καστ: η Τζόντι Φόστερ είναι έτοιμη για την επόμενη σκηνοθετική επιτυχία της, με όπλα ένα δυνατό σενάριο και τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς και Τζακ Ο' Κόνελ - μάλιστα ο Κλούνεϊ κρατά και ρόλο παραγωγού μαζί με τον Γκραντ Χέσλοβ. Η ταινία παρακολουθεί μια περίπτωση ομηρίας που μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση. Κεντρικός ήρωας είναι ένας οικονομολόγος που δίνει τηλεοπτικές συμβουλές για το χρηματιστήριο, στην εκπομπή «Money Monster», τον οποίο παγιδεύει ένας ένοπλος άντρας που έχει πέσει θύμα των οδηγιών του. Προβλέπουμε άφιξη Αμάλ στην Κρουαζέτ. Διαβάστε περισσότερα για το «Money Monster» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

nice guys 607

«The Nice Guys» του Σέιν Μπλακ

Στην action comedy του Σέιν Μπλάκ, οι Ράσελ Κρόου και Ράιαν Γκόσλινγκ υποδύονται δυο ιδιωτικούς ντετέκτιβ στο Λος Αντζελες των '70ς που καλούνται να διαλευκάνουν μία υπόθεση υποτιθέμενης αυτοκτονίας μίας πορν σταρ, αυτό όμως που ανακαλύπτουν είναι ένα κύκλωμα διαφθοράς και συνωμοσίας. Περιμένουμε να γελάσουμε πολύ και να ερωτευθούμε τους Κρόου και Γκόσλινγκ λίγο παραπάνω. Οι Κάννες, έχει αποδειχτεί, τούς ταιριάζουν. Διαβάστε περισσότερα και δείτε σκηνές και trailer για το «Nice Guys» εδώ

Goksung 607

«GokSung» του Να Χονγκ-Τζιν

Ενας ξένος καταφθάνει στο χωριό. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν να συμβαίνουν μυστηριώδεις δολοφονίες - οι κάτοικοι δηλητηριάζονται από άγρια μανιτάρια. Ολοι υποπτεύονται τον ξένο. Ο αστυνομικός που ηγείται της έρευνας αρχίζει να επηρεάζεται από τις φήμες. Οταν η ίδια του η κόρη αρρωσταίνει με τα συμπτώματα της δηλητηρίασης, ο αστυνομικός παίρνει τα πράγματα στα χέρια του... Ο σκηνοθέτης του «Κυνηγού» υπόσχεται να μας προσφέρει μερικές ακόμα ανατριχίλες με ένα θρίλερ μυστηρίου που έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο κι όλοι περιμένουν την μεγάλη του πρεμιέρα.


ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ

eshtebak clash 607

«Eshtebak» («Clash») του Μοχάμεντ Ντιάμπ - Ταινία Εναρξης

Ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης του «Οι Γυναίκες του Λεωφορείου 678» τοποθετεί τη νέα του ταινία στο Κάιρο του 2013, δυο χρόνια μετά την αιγυπτιακή επανάσταση. Την επομένη της καθαίρεσης του ισλαμιστή Προέδρου Μορσι, μια μέρα γεμάτη βίαιες εξεγέρσεις, δεκάδες διαδηλωτών με αποκλίνουσες θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις φορτώνονται στην κλούβα της αστυνομίας. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου ν' αποδράσουν;

Apprentice 607

«Apprentice» του Μπου Γιουνφένγκ

H δεύτερη μεγάλου μήκους του Μαλαισιανού Μπου Γιουνφένγκ (το ντεμπούτο του «Sandcastle» συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής το 2010) αφηγείται την ιστορία ενός 28χρονου αστυνομικού που γίνεται φίλος με τον αρχιεκτελεστή των θανατικών ποινών στη φυλακή όπου εργάζεται και καταλήγει να γίνει ο διάδοχός του.

Inversion 607

«Varoonegi» του Μπέχναμ Μπεζάντι

Μια 35χρονη γυναίκα, η Νιλουφάρ, που διοικεί ένα εργαστήρι ραπτικής θα αντισταθεί στην απόφαση των μεγάλων της αδερφών ότι πρέπει να είναι αυτή που θα συνοδεύσει τη μητέρα τους εκτός του Ιράν επειδή η μόλυνση της ατμόσφαιρας απειλεί θανάσιμα την υγεία της. Από τον Ιρανό Μπεχνάμ Μπεζάντι του «We Only Live Twice» του 2009 και του «The Rules of Accident» του 2013, εδώ στην παρθενική του εμφάνιση το Φεστιβάλ Καννών.

voir du pays

«Voir Du Pays» των Ντελφίν Κουλέν και Μιριέλ Κουλέν

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ντελφίν Κουλέν, το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν (θυμηθείτε τις από το υπέροχο «17 Κορίτσια») αφηγείται την ιστορία δύο φιλενάδων που, επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που περνάνε στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Η ταινία είναι μια παραγωγή των Archipel35 (Γαλλία) και Blonde S.A.(Ελλάδα), με την υποστήριξη των ΑRTE, CNC, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cinéma et de l'image animée - Ε.Κ.Κ.). Η ταινία γυρίστηκε στη Ρόδο και το Παρίσι το 2015 και πρωταγωνιστούν οι: Αριάν Λαμπέντ, Soko, Μάκης Παπαδημητρίου και Ανδρέας Κωνσταντίνου. Η εταιρεία Films Distribution έχει αναλάβει τη διεθνή διανομή της ταινίας. Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα για το «Γυρίζοντας τον Κόσμο».

La Danseuse 607

«La Danseuse» της Στέφανι Ντι Τζούστο

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της διάσημης ήδη για τα fashion διαφημιστικά της Στέφανι Ντι Τζούστο, το «Η Χορεύτρια» αφηγείται την αληθινή ιστορία της Λόι Φούλερ που στην εποχή της Μπελ Επόκ έφτασε στο Παρίσι από την αμερικανική Δύση για να γίνει διάσημη για τον ελικοειδή χορό που καθιέρωσε. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σοκό - το νέο αστέρι του Γαλλικού σινεμά (παίζει και στο «Voir du Pays» των Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν), αλλά και η Λίλι Ρόουζ Ντεπ (κόρη του Τζόνι Ντεπ), ο Γκασπάρ Ουλιέλ και η Μελανί Τιερί.

Clash 607

«Clash» του Μοχάμεντ Ντιαμπ

H μοναδική αιγυπτιακή ταινία σε όλο το επίσημο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Καννών βρίσκει τον σκηνοθέτη του «Cairo 678» να κινηματογραφεί σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ μια διαδήλωση που οδηγήθηκε σε σύρραξη τον Ιούλιο του 2013 ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντικαθεστωτικούς - όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης «μια κατάσταση που βγάζει το χειρότερο και τον καλύτερο εαυτό του ανθρώπου».

Harmonium 607

«Harmonium / Fuchi Bi Tatsu» του Φουκάντα Κότζι

Ο Τόσιο προσλαμβάνει τον Γιασάκα στο εργαστήριο του. Παλιός του φίλος, ο τελευταίος, έχει μόλις βγει από τη φυλακή και θα κάνει τα πάντα για να μπει στη ζωή του Τόσιο. O Ιάπωνας σκηνοθέτης του «Sayonara» του 2015 στην πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Καννών.

Maha Haj

«Omar Shakhsiya» της Μάχα Χατζ

Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για την ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης δημιουργού από την Παλαιστίνη, εκτός από το ότι ο τίτλο μεταφράζεται ως «Ιδιωτικές Υποθέσεις» και ότι έρχεται στο Φεστιβάλ με τα χρώματα του Ισραήλ.

Beyond the Mountains and the Hills 607

«Beyond the Mountains and Hills / Me’Ever Laharim Vehagvaot» του Εράν Κολίριν

Ενας στρατιώτης επιστρέφει στο Ισραήλ μετά από 22 χρόνια θητείας για να ανακαλύψει πως τίποτα δεν του θυμίζει την πατρίδα του ή το μέρος που μεγάλωσε. Ο Εράν Κολίριν του «H Επίσκεψη της Μπάντας» από το 2007 επιστρέφει στο Ενα Κάποιο Βλέμμα με την τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους.

The Happiest Day in the Life of Olli Maki 607

«Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki» του Γιούχο Κουοσμάνεν

Βραβευμένος το 2010 στη Cinefondation των Κανννών, ο Φινλανδός Γιούχο Κουοσμάνεν παρουσιάζει την πρώτη του ταινία στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα», με την ιστορία του Ολι Μάκι, του πρώτου Φινλανδού που βρέθηκε στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος μποξ αλλά έχασε στο δεύτερο γύρο από ένα χτύπημα νοκ-άουτ. Ο ίδιος περιγράφει εκείνη την ημέρα ως την καλύτερη της ζωής του.

La Larga Noche de Francisco Sanctis 607

«La Larga Noche de Francisco Sanctis» των Φρανσίσκο Μαρκέζ και Αντρεα Τέστα

Στο Μπουένος Αϊρες του 1977, εν μέσω της στρατιωτικής δικτατορίας, ένας δημόσιος υπάλληλος, ο φιλήσυχος Φρανσίσκο Σάνκτις θα γίνει το πρόσωπο της βραδιάς, όταν θα αποφασίσει να σώσει δύο άγνωστους - υποψήφια θύματα του συστήματος κατά τη διάρκεια μιας νύχτας που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Πρώτη ταινία των δύο νεαρών Αργεντινών, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Κονσταντίνι.

The Red Turtle 607

«La Tortue Rouge» του Μίκαελ Ντουμπόκ ντε Βιτ

O βρετανικής και ολλανδικής καταγωγής σκηνοθέτης του βραβευμένου με Οσκαρ μικρού μήκους «Father and Daughter» το 2001 φτάνει αισίως στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία που σηματοδοτεί και την πρώτη ξένη συμπαραγωγή των θρυλικών ιαπωνικών Ghibli Studios (του Χαγιάο Μιγιαζάκι). Η «Κόκκινη Χελώνα» αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που βρίσκεται απομονωμένος σε ένα νησί στις Σεϊχέλες προσπαθώντας να αποδράσει μέχρι την ημέρα που θα συναντήσει μια κόκκινη χελώνα που θα του αλλάξει τη ζωή.

After the Storm 607

«After The Storm» του Κόρε-Εντα Χιροκάζου

Πριν τρία χρόνια ο Κόρε-Εντα Χιροκάζου βραβευόταν για ακόμη μια φορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Πατέρας και Γιος». Τώρα... υποβιβάζεται στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με την ιστορία ενός ξεχασμένου πολυβραβευμένου συγγραφέα που προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τη χήρα μητέρα του, την πρών γυναίκα του και το γιο του, ξοδεύοντας όλα τα χρήματα που βγάζει δουλεύοντας ως ερασιτέχνης ιδιωτικός ντετέκτιβ στο τζόγο.

Dogs 607

«Caini» του Μπόγκνταν Μιρίκα

Ο Ρομάν, ένας νεαρός άντρας από το Βουκουρέστι φτάνει στην εξοχή - στα σύνορα με την Ουκρανία, με την πρόθεση να πουλήσει ένα κομμάτι γης που έχει κληρονομήσει από τον παππού του. O αστυνομικός της περιοχής τον προειδοποιεί ότι ο παππούς του ήταν αρχιμαφιόζος και πως τα «αγόρια» του δεν θα τον αφήσουν να πουλήσει τη γη που νιώθουν ως δική τους. Πρώτη ταινία του ταλαντούχου Μπόγκνταν Μιρίκα από τη Ρουμανία με μια ιστορία που άντλησε από την παιδική του ηλικία και ένα τίτλο που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φέρονται σε κάποιον σαν να είναι ζώο.

Pericle in Nero 607

«Pericle Il Nero» του Στέφανο Μορντίνι

Βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του Τζιουζέπε Φεραντίνο που γνώρισε επιτυχία όταν μεταφράστηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Γκαλιμάρ και ξανακυκλοφόρησε στην Ιταλία, το «Περικλής ο Μαύρος» (όπως μεταφράζεται ο τίτλος) αφηγείται σε στιλ αμερικάνικου φιλμ νουάρ των 40s την ιστορία του Περικλη που δουλεύει για ένα μαφιόζο και εξαιτίας ενός λάθους γίνεται το μήλον της έριδος δύο θανάσιμων συμμοριών. Στην προσπάθεια του να αποδράσει και να σωθεί, ο Περικλής θα συναντήσει μια γυναίκα που θα τον φυγαδεύσει και γρήγορα θα γίνει το κορίτσι του. Πρωταγωνιστεί ο Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, σκηνοθετεί ο Στέφανο Μορτντίνι (με προηγούμενη επιτυχία το «ACCIAIO» του 2012 στο «Venice Days» του Φεστιβάλ Βενετίας) και στην παραγωγή συναντάμε τα ονόματα της Βαλέρια Γκολίνο και των αδελφών Νταρντέν.

The Transfiguration 607

«The Transfiguration» του Μάικλ Ο' Σία

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μάικλ Ο' Σια, ένα φιλμ τρομου με βαμπίρ - η έκπληξη στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα», αφού κανείς δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο απ' όσα αναφέρονται στο επίσημο site της ταινίας (www.transfigurationfilm.com) και στην αντίστοιχη σελίδα του στο Facebook.

Captain Fantastic 607

«Captain Fantastic» του Ματ Ρος

Κατευθείαν από το Φεστιβάλ του Σάντανς, η παράξενη ιστορία ενός πατέρα που μεγαλώνει τα έξι παιδιά του στα βάθη των δασών της βορειοδυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και αναγκάζεται να μετακομίσει στον πολιτισμό, φέρνοντας τον εαυτό του και την οικογένειά του αντιμέτωπη με το τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα. Ο Βίγκο Μόρτενσεν πρωταγωνιστεί στην πρώτη ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ηθοποιός (τα τηλεοπτικά «Big Love» και «American Horror Story», το κινηματογραφικό «Goodnight and Good Luck») Ματ Ρος.

The Student 607

«Uchenik» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

O Βενιαμίν, ένας έφηβος σε κρίση ηθικής ρωτάει συνεχώς τους πάντες για τα πάντα. Μπορούν τα κορίτσια να πηγαίνουν με μπικίνι στο μάθημα κολύμβησης; Πρέπει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να έχει θέση στο σχολείο; Πρέπει η θεωρία της εξέλιξης να διδάσκεται ως μέρος των φυσικών επιστημών; Η μόνη που θα τολμήσει να τον προκαλέσει να αμφισβητήσει τις «βιβλικές» απόψεις του είναι η δασκάλα της Βιολογίας... Ενας από τους πιο παραγωγικούς Ρώσους σκηνοθέτες (σε σινεμά, θέατρο και τηλεόραση) φτάνει στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα», έχοντας διαγωνιστεί για το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία το 2012 με το «Betrayal» και διακριθεί στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με το «Yuri's Day» του 2008.

«Hell or High Water» του Ντέιβιντ Μακένζι

Ο Βρετανός σκηνοθέτης του «Γροθιές στους Τοίχους» επιστρετεύει ένα ενδιαφέρον ανδρικό καστ για μια βουτιά στην americana. Ενας διαζευγμένος πατέρας και ο άλλοτε εγκληματίας αδελφός του που τώρα έχει επιστρέψει στο «σωστό δρόμο», αποφασίζουν να ληστέψουν μια τράπεζα για να σώσουν τη φάρμα τους στο δυτικό Τέξας, ενώ η αστυνομία βρίσκεται στο κατόπι τους. Πρωταγωνιστούν ο Τζεφ Μπρίτζες, ο Κρις Πάιν κι ο Μπεν Φόστερ.


ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

gimme danger 607

«Gimme Danger» του Τζιμ Τζάρμους

Το ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους για την πανκ μπάντα των Stooges, το θρύλο του Ιγκι Ποπ και τη διαχρονική του παρουσία στο μεγάλο βιβλίο του rock 'n' roll.

The Train to Busan 607

«The Train to Busan» του Γιον Σανγκ-Χο

Από τον διάσημο Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη κινουμένων σχεδίων, ένα live - action που τοποθετείται ορθώς μετά τα μεσάνυχτα αφού αφηγείται την ιστορία των επιβατών ενός τρένου που κατευθύνεται στην Μπουσάν, όταν αυτοί θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιδρομή ζόμπι.

blood father 607

«Blood Father» του Ζαν-Φρανσουά Ρισέ

Η απόδειξη ότι ο Μελ Γκίμπσον το έχει ακόμη! Από τον σκηνοθέτη του «Mesrine», ο Γκίμπσον πρωταγωνιστεί στην ιστορία ενός πατέρα, πρώην εγκληματία και νυν τατουατζή, ο οποίος τα βάζει με μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών για να προστατέψει, τι άλλο, την έφηβη κόρη του. Διαβάστε περισσότερα για το «Blood Father» και δείτε το τρέιλερ.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

L’Ultima Spiaggia 607

«L’Ultima Spiaggia» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν

Το «Η Τελευταία Παραλία» είναι «μια τραγικομωδία για την ανθρώπινη φύση», που διαδραματίζεται σε μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει ακόμα και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες. Μια ταινία για τα σύνορα τις ταυτότητες και τις διαφορετικές εποχές. Διαβάστε εδώ όσα μας είπε ο Θάνος Αναστόπουλος λίγο μετά την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Καννών και τη συμμετοχή του ντοκιμαντέρ του στο επίσημο τμήμα της 69ης διοργάνωσης.

A Chad Tragedy 607

«A Chad Tragedy» του Μαχάματ-Σαλέχ Χαρούν

Ο σκηνοθέτης του «Η Κραυγή Ενός Ανθρώπου» επιστρέφει με ένα ντοκιμαντέρ για τη δίκη του Χισέν Χαμπρέ, του Προέδρου του Τσαντ από το 1982 μέχρι το 1990 και των θυμάτων του που προσπαθούσαν να τον σύρουν στην δικαιοσύνη εδώ και 23 χρόνια.

The Death of Louis XIV

«The Death of Louis XIV» του Αλμπερτ Σέρα

Ο Καταλανός Αλμπερτ Σέρα (με προηγούμενες συμμετοχές στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών το 2006 με το «Don Quixote in Honour of the Knights» και το 2008 με το «Three Kings in Birdsong») ντύνει τον θρυλικό ηθοποιό φετίχ του Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Πιερ Λεό Λουδοβίκο 14ο σε μια ιστορία που έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Τιέρι Λούνας. Μετά από ένα κυνήγι, ο Λουδοβίκος επιστρέφει με ένα πόνο στο πόδι του και δεκαπέντε ημέρες μετά βρίσκεται κατάκοιτος στις Βερσαλίες να προσπαθεί να βρει το διάδοχό του, ενώ είναι περιτριγυρισμένος από τους έμπιστους ακόλουθούς του: το γιατρό του, την αγαπημένη του Μαρκησία του Μεντενόν, το χειρούργο του και τον έμπιστο αρχιυπηρέτη του.

wrong elements 607

«Wrong Elements» του Τζόναθαν Λίτελ

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Βρετανός ντοκιμαντερίστας εισχωρεί στην πυκνή ζούγκλα του Κονγκό και συναντά τους βαριά οπλισμένους Αφρικανούς στρατιώτες που βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο. Ενίοτε καταφέρνουν να εντοπίσουν ένα-δυο εχθρούς, να τους σκοτώσουν ή να τους πάρουν ομήρους. Διαφορετικά, ο εχθρός παραμένει άφαντος: είναι ένας αόρατος εχθρός. Τα θλιβερά απομεινάρια του στρατεύματος αντίστασης του Τζόζεφ Κόνι.

la foret des quinconces 607

«La Forêt de Quinconces» του Γκρεγουάρ Λεπρένς-Ρενγκέ

Ο Γάλλος ηθοποιός στην πρώτη σκηνοθετική δουλειά του, μια αλλιώτικη ιστορία έρωτα κι εκδίκησης. Η Οντίν δεν είναι πια ερωτευμένη με τον Πολ. Εκείνος, μόνος τώρα, γίνεται το αντικείμενο του πόθου της Καμίλ. Μη μπορώντας να ζήσει χωρίς την Οντίν και για να ξεφύγει από την τρέλα, ο Πολ αναζητά εκδίκηση.

«Chouf» του Καρίμ Ντριντί

Επτά χρόνια μετά την «Τελευταία Πτήση», ο Καρίμ Ντριντί επιστρέφει στο σινεμά μ' ένα κοινωνικό δράμα τοποθετημένο στη Μασσαλία. Ο Σοφιάν, φοιτητής, επιστρέφει στην πόλη του για τις διακοπές. Ο αδελφός του, έμπορος ναρκωτικών, βρίσκεται νεκρός. Ο Σοφιάν εισχωρεί στο δίκτυο για να ανακαλύψει τους δολοφόνους του αλλά θα οδηγηθεί μόνο σ' ένα στρόβιλο βίας.


Διαβάστε περισσότερα για το 69o Φεστιβάλ Καννών :