Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «The Loving Story», στην εποχή του μίσους

στα 10

Αμερική του ’50 κι ένα ζευγάρι, εκείνος λευκός κι εκείνη έγχρωμη, ανατρέπει την αμερικανική ιστορία, απλώς για να μπορέσει να ζήσει ευτυχισμένο.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «The Loving Story», στην εποχή του μίσους

Ο Ρίτσαρντ και η Μίλντρεντ Λάβινγκ (τι Θεία σύμπτωση το επώνυμό τους!), παντρεύτηκαν στη Βιρτζίνια του ’50, όταν οι διαφυλετικοί γάμοι ήταν απαγορευμένοι. Η σύλληψή τους έγινε την πρώτη μέρα του γάμου τους κι εξορίστηκαν από την Πολιτεία για 25 χρόνια. Δύο νεαροί ακτιβιστές δικηγόροι ανέλαβαν την υπόθεσή τους και κατάφεραν ν’ αλλάξουν την αμερικανική νομοθεσία, παρότι η ζωή των Λάβινγκ ποτέ δεν ήταν ήσυχη και απλή.

Τα εκπληκτικά στοιχεία αυτού του ντοκιμαντέρ, πρώτη δουλειά της Νάνσι Μπιούρσκι που αγοράστηκε μάλιστα από το HBO, εκτός από την αρχετυπική ιστορία του, είναι δύο. Το ένα είναι ότι τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή του ζευγαριού Λάβινγκ είναι τόσο πλούσια, λεπτομερή και χαρακτηριστικά, που βλέποντας την ταινία νιώθει κανείς ότι παρακολουθεί αναπαράσταση της εποχής: η συνειδητοποίηση ότι κλέβει ματιές από την πραγματική ζωή τους την ταραχώδη για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα δεκαετία του ’50 είναι βαθειά συγκινητική, κατά στιγμές συγκλονιστική.

Το δεύτερο είναι η ψύχραιμη και μετρημένη αντιμετώπιση της ιστορίας από το ίδιο το ζευγάρι. Επανειλημένα οι Λάβινγκ εξηγούν ότι ποτέ δε θέλησαν να κάνουν μια πολιτική δήλωση με το γάμο τους. Ζούσαν στην ίδια γειτονιά, ερωτεύτηκαν όπως τόσα άλλα ζευγάρια και θέλησαν να περάσουν τη ζωή τους μαζί, στον τόπο τους, χωρίς να ξεσπιτωθούν, να καταδικαστούν και να μπαινοβγαίνουν στη φυλακή και στα δικαστήρια. Κι είναι τόσο άμεσος ο τρόπος που εξηγούνται, ώστε τους πιστεύεις αυτοστιγμή. Μέσα στη σεμνότητα και τις σιωπές τους, μαζί με τις εικόνες από μια οικογένεια που δημιουργείται και μεγαλώνει, η παράνοια του ανθρώπινου μίσους παίρνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση και η απολογία είναι πολύ μικρή.

_Η ταινία «The Loving Story» παίζεται σε επανάληψη το Σάββατο, 17 Μαρτίου, στις 15.00, στην αίθ