Περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του, ο Αρνό έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι. Μέχρι που θα συναντήσει τη Μαντλέν, μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα, με καλογυμνασμένο σώμα και ένα σωρό προφητείες για το τέλος του κόσμου. Εκείνος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Εκείνος δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, εκείνη τσακώνεται, τρέχει, κολυμπάει και σπρώχνει τον εαυτό της στα άκρα. Αν και δεν του έχει ζητήσει τίποτα, μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει για αυτήν; Είναι μια ιστορία αγάπης, ή επιβίωσης, ή και τα δύο.

Μια ρομαντική κομεντί για το τώρα, με την αίσθηση του χαλιού να γλιστρά κάτω από τα πόδια σου όπως συμβαίνει όταν ερωτεύεσαι, αλλά και για μια γενιά που ζει το τέλος του κόσμου όπως το ξέραμε και ίσως –αν πιστέψουμε την λίγο εμμονική, ξεροκέφαλη ηρωίδα του, ακόμη και το ίδιο το τέλος του κόσμου.

Το «Les Combattants» ξενικά με μια σκηνή που τοποθετεί το ύφος του σε ένα απόλυτα ενδιαφέρον σημείο, εκεί όπου μια δραματική αφορμή δίνει το έναυσμα για μια γεμάτη ενέργεια και απρόσμενο συναίσθημα σεκάνς, και κατορθώνει να διατηρήσει αυτή την λίγο λοξή οπτική του για τη ζωή από την αρχή ως το τέλος.

Με το χιούμορ πάντα εκεί, ποτέ όμως πρόθυμο να προσφέρει δυνατά γέλια, με τα πορτρέτα των νεαρών πρωταγωνιστών να αναδεικνύουν την δική τους άβολη θέση σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει βγει ελαφρώς από τη φορά του, το φιλμ δεν είναι η ρομαντική κομεντί που θα περίμενες να δεις, ούτε η γαλλική εκείνη ταινία όπου το αγόρι ερωτεύεται το κορίτσι και φιλοσοφούν, μελαγχολούν, κάνουν έρωτα, καπνίζουν και μαλώνουν. Και μιλάνε. Μιλάνε πολύ.

Αντίθετα όπως και η κεντρική ηρωίδα του την οποία υποδύεται με μαγνητική γοητεία η Αντέλ Χενέλ, είναι απρόθυμο να υποκύψει στα κλισέ και τις προσδοκίες και χτίζει μια διαδρομή που περιλαμβάνει μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις κρατώντας σαν πυξίδα το δικό του ελαφρώς αλλόκοτο ύφος.

Μέσα από σκηνές που ανήκουν ξεκάθαρα στην πραγματικότητα ή από ίχνη συμβολισμών –ένας Αδαμ και μια Ευα χαμένοι στον δικό τους κόσμο στο τελευταίο μέρος του- το φιλμ μιλά για την εμπειρία του να ερωτεύεσαι, να ωριμάζεις και να επιβιώνεις σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι εχθρικός ή απλά απόλυτα διαφορετικός από αυτόν που φαντασιώνεσαι με τρόπο χαριτωμένο, πνευματώδη και ευφάνταστα κινηματογραφικό.