Ο 14χρονος Έλλις, ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Άρκανσας, με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, Νέκμπον. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς: βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν το Μαντ. Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια∙ υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια φιλία μεταξύ τους. Θα μάθουν ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι να βρει την παλιά του αγάπη, Τζούνιπερ∙ και θα τον βοηθήσουν να τη συναντήσει ξανά.

Με τον νεαρό πρωταγωνιστή του «Δέντρου της Ζωής» Τάι Σέρινταν να κλέβει την παράσταση και την ιστορία να φέρνει στο νου κάτι τόσο κλασσικό και τυπικά αμερικάνικο όσο τις περιπέτειες του Χακλμπέρι Φιν, το «Mud» επιβεβαιώνει το εξαιρετικό ταλέντο του Τζεφ Νίκολς να κάνει το δικό του προσωπικό, μα και συνάμα απόλυτα προσβάσιμο σινεμά.

Αντίθετα από τις περιπέτειες των βιβλίων όμως, όπως θα ανακαλύψουν τα δυο αγόρια, οι αληθινές κρύβουν συχνά και αληθινούς κινδύνους. Που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την σωματική ακεραιότητα μα και με τις προσδοκίες, τις ελπίδες, την πίστη και την αθωότητα.

Αυτά βρίσκονται στον βυθό του φιλμ, κάτω από την επιφάνεια του που απαλά μα με την δύναμη ενός αληθινά ορμητικού αφηγηματικού ρεύματος σπρώχνει μπροστά μια ιστορία που δεν μπορεί παρά να σε γοητεύσει. Τοποθετημένη σε έναν τόπο που μοιάζει μυθικός, άχρονος και ιδιαίτερος, σε μια υγρή ήπειρο που φέρνει στο νου «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου», και με έναν κεντρικό μύθο που μπορεί να μην είναι καινούριος ή πλούσιος σε εκπλήξεις μα είναι φτιαγμένος με τόση προσοχή, με τέτοιο πλούτο από μικρές λεπτομέρειες στους χαρακτήρες και την διαδρομή τους, που μοιάζει συναρπαστικός.

Και μπορεί το μάλλον αμήχανο φινάλε να είναι το πιο αδύναμο κομμάτι αυτού του τόσο γοητευτικού φιλμ, όμως η θέα στις όχθες αυτού του ταξιδιού στον ποταμό του, θα μας έχει αποζημιώσει με μια υπέροχη ιστορία για την αναζήτηση μιας αγάπης που να λειτουργεί, για την περιπέτεια του να μεγαλώνεις και για τις αλλαγές που δεν μπορείς να αποφύγεις.

Λυρικό και συγκρατημένο, γεμάτο υπέροχες στιγμές και με εξαιρετικές ερμηνείες απ ολόκληρο το καστ, το «Mud» είναι από εκείνες τις ταινίες που κατορθώνουν να συγχέουν τα όρια ανάμεσα στο arthouse και το εμπορικό σινεμά, παραδίδοντας αυθεντική συγκίνηση και καθαρή ομορφιά, με τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις.

Διαβάστε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη του Flix με τους Μάθιου ΜακΚόναχεϊ και Τζεφ Νίκολς.